Web Analytics

Preotul Mărioara spune că nu ştie ce s-a făcut cu banii de la UE pentru promovarea restaurării bisericii

de | 30.05.2019 13:37 | Dezvăluiri

# Săgeţi lansate de fostul paroh de la ”Sfânta Vineri” în predica de dinaintea pensionării # E vorba de fonduri europene în valoare de 8 miliarde lei vechi
După 42 de ani de activitate sacerdotală, pentru că de la 1 iunie va ieși la pensie, cunoscutul preot Marioara a ținut duminică, la Biserica ”Sf. Vineri” din Pitești, o ultimă slujbă, care i-a mișcat până la lacrimi pe credincioși. Preotul nu s-a putut abține însă să nu facă, în predica sa, și câteva aluzii legate de insatisfacțiile sale, aruncând câteva săgeți înspre colegi. Despre ce a fost vorba, în interviul pe care l-am realizat cu părintele Constantin Marioara.

„Voi continua să slujesc ca preot, că am în sânge asta…”

# Bună ziua, părinte, am aflat că vă pensionați…
– Da, domnișoară, cu vrerea lui Dumnezeu.
# Totuși, mai sunt și alți preoți care s-au pensionat, însă slujesc în continuare. Veți face același lucru?
– Normal că voi continua, pentru că am în sânge asta.
# Tot la ”Sfânta Vineri”?
– Asta nu știu încă.
# Ați cerut să fiți îmbisericit?
– Nu, nu am cerut și nici nu voi cere. Se practică, într-adevăr, înainte de pensionare, să faci cerere pentru ieșirea la pensie și pentru îmbisericire, însă nu am făcut nici una, nici alta.
# De ce?
– Mi se pare un paradox să fac cerere la vârsta pensionării. Dacă ceream anticipat, cu un an, cu doi, cu cinci înainte, mi se părea normal. Dar așa, la vârstă, când e dreptul meu… Ies de drept.

„M-au decapitat la câteva săptămâni după ce am primit banii de la UE pentru restaurarea bisericii”

# Sunteți un preot iubit și aveți mulți susținători printre enoriași. Iar unii dintre ei ne-au spus că sunteți supărat fiindcă nu prea v-ați bucurat de recunoștință din partea colegilor. Mai ales că sunteți cel care a început importantul proiect de renovare a Bisericii ”Sf. Vineri” pe fonduri europene.
– Din partea alor mei, nu. Niciunul nu a zis ”mulțumesc” pentru ce am făcut. Ba din contră, m-au decapitat la doar câteva săptămâni după ce am primit banii de la UE pentru restaurarea bisericii. Imediat cum s-au primit fondurile, m-au dat jos.
# Cine a venit paroh după dumneavoastră? Părintele Gârbea și, acum, părintele protopop Laurențiu Dinu…?!
– Da!

„De banii ăștia din urmă nu știu mare lucru…”

# Duminică, la ultima dumneavoastră slujbă din cariera sacerdotală, le-ați spus enoriașilor că au dispărut niște bani.
– Nu, nu am spus asta, că au dispărut. Nu din aceste fonduri. Am precizat că eu am accesat la vremea potrivită nu numai un rând de fonduri de la UE, ci două rânduri de fonduri. Este vorba despre 82 de miliarde lei vechi pentru restaurarea bisericii și încă 8 miliarde lei vechi pentru promovare. Și de banii ăștia din urmă (banii pentru promovare, n.red.) nu știu mare lucru…
# Păi, și ce să se fi întâmplat cu ei?
– Știu eu? A suflat vântul…Tsunami.. .Probabil vreun tsunami, cine știe, Dumnezeu mai știe… Nu vedeți ce e în lumea noastră, mă îngrozesc!
# Dumneavoastră sunteți mulțumit de modul în care s-a finalizat proiectul de restaurare a Bisericii ”Sf. Vineri”? Mai ales că la mijloc au fost bani foarte mulți, fonduri europene?
– Nu știu ce să spun. Știu eu? Nu aș putea spune că aș fi nemulțumit… Bine că s-a făcut, să nu se fi realizat ar fi fost o tragedie. Eu am rămas cu mulțumirea sufletească de a fi demarat acest proiect.
# Veți rămâne cu activitatea dumneavoastră de turism ecumenic.
– Da, cu pelerinajele și la slujbe prin oraș, la colegii mei, că nu am cu niciunul niciun scandal. Mă refer la cei care mă acceptă, care mă suportă și care se va bucura de aportul meu…
# Vă mulțumesc și vă doresc să vă petreceți anii de pensionare în sănătate și liniște!
– Vă mulțumesc și eu și fie ca bunul Dumnezeu să vă călăuzească pașii spre tot ce e frumos și bun și să aducă țării acesteia ce ne dorim de zeci de ani, bucurie, pace, mângâiere unui suflet românesc necăjit, să știți. Eu, în acești 42 de ani de preoție, asta am găsit, doar suferință, amar, necaz… Și pe vremea răposatului, și acum, din ce în ce mai rău, nu se întrevede nimic bun și îmi pare rău.
N.red. Destul de rezervat în a ne da detalii, preotul Marioara a lăsat să se înțeleagă că are mai multe insatisfacții legate de implementarea proiectului din fonduri europene. Și sunt voci care spun că, cu cei aproape 100 de miliarde lei vechi, se putea face o catedrală nouă, nu doar consolidare și restaurare. Ba chiar arhiepiscopul Calinic, atunci când a intrat prima dată în biserică să vadă cum s-au finalizat lucrările, a rămas cam mirat că mobilierul interior, stranele și chiar catapeteasma au rămas la fel ca înainte de restaurare. Adică scorojite și terne, de parcă nu trecuse pensula pe acolo, deși clar, prin contract, a fost prevăzută și achiziționarea de servicii pentru restaurarea mobilierului.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ….”Voi continua să slujesc ca preot, că am în sânge asta…” Chiar asa ?!
    Ia, te mai gandeste… la Judecata de Apoi ! Ori, nu crezi nimic ? Ar fi bine sa crezi ! Niciodata nu-i prea tarziu !
    Ce alegi intre : „Marioara, floare rara” si „Marioara, iarba amara” ?!
    …. De ce nu ai vorbit la timp, daca aveai dreptate ? Autoritatile statului pentru ce sunt ?
    …. In Romania exista un singur stat, statul de drept !!!