Web Analytics
scris joi, 15.12.2011

”Preotul din Rucăr, Ionel Libianu, a luat mai mulţi bani pentru locurile de veci decât a scris pe chitanţe”

# Stelian Idor, un enoriaş din Rucăr, atrage atenţia. Stelian Idor, un enoriaș din comuna Rucăr, s-a săturat de neregulile tot mai numeroase în două din cele trei parohii din localitate. Rucăreanul ne-a povestit cu lux de amănunte cum preotul Ionel Libianu a făcut niște ”jonglerii financiare” pentru a face rost de bani, după ce s-au făcut unele reparații la Biserica Mănăstirea și la Biserica de Mijloc din Rucăr. Nea Stelică Idor susține că mai mulți cetățeni din localitate au plătit o sumă dublă decât cea existentă pe chitanță pentru a intra în posesia unui loc de veci, iar capul tuturor răutăților nu este altcineva decât preotul Ionel Libianu. Haideți așadar să vedem o poveste uluitoare despre toate aceste aspecte, care, iată au scăpat de sub control la Rucăr.

”A vândut un loc, două, trei, nouă, iar acum sunt vreo 40 de locuri de veci”

”La Biserica Mănăstirea, ne-a spus Stelian Idor, zisă și biserica din cimitirul mare, cel mai vechi locaș de cult din Rucăr, construit pe la 1667, s-au vândut toate locurile de veci din momentul în care a venit părintele Ionel Libianu. Cu aprobarea, cu neaprobarea Consiliului bisericesc, toate locurile de veci s-au vândut enoriașilor din Rucăr. Vreau să mă leg însă de ultima perioadă de timp, când s-au cheltuit peste 3 miliarde de lei vechi pentru reparații tocmai pentru ca acest locaș de cult să devină nu o biserică în care să se slujească, ci o capelă. Dar, în această toamnă ÎnaltPreasfințitul Calinic a sfințit biserica și a adus un nou preot din Dragoslavele să slujească aici. Deci, practic, aici s-a înființat o parohie nouă, pentru că aici înainte nu se slujea. Pe de altă parte, la Biserica de Mijloc, așa cum este cunoscută la noi în Rucăr, nu erau decât 5 morminte. Aici, biserica a fost repictată și retencuită și i s-a pus un nou acoperiș. Totul s-a realizat cu banii enoriașilor, după care, pentru că părintele Ionel Libianu a considerat că are nevoie de bani, a început să vândă locuri de veci și aici. A vândut un loc, două, trei, nouă, iar acum sunt vreo 40 de locuri de veci. Oare ce s-a făcut cu banii aceștia? Întreb asta pentru că în vreo 15 ani cât au vândut aceste locuri de veci s-au strâns bani serioși. Și mai grav este că preotul Libianu, așa cum spun oamenii din comună, a încasat fie câte 30 de milioane de lei vechi, fie câte 40 de milioane de lei, dar a dat chitanță doar pentru suma de 12 milioane de lei pentru fiecare loc de veci. Vă mai spun că dacă îi cerem chitanțele nici nu ni le va arăta.”

”Oamenii mi-au spus toate astea, dar ce să facă? S-au bucurat și ei că au primit un loc de veci!”

”Ca să vă dau câteva exemple de astfel de cazuri, menționez pe Ion Tărășel, Gheorghe Pestrițu sau Gheorghe Surdu care au dat alte sume de bani, mai mari decât au primit chitanță de la preotul Ionel Libianu. Eu nu am văzut chitanțele, dar așa mi-au spus ei în față. Gheorghe Pestrițu mi-a spus că a dat 32 de milioane de lei și a primit chitanță pentru 16 milioane lei, iar Gheorghe Tărășel a dat 30 de milioane de lei și a primit chitanță pentru 12 milioane de lei. Alții au dat și 40 de milioane și au primit chitanță pentru mult mai puțin. Dar, ce să facă? S-au bucurat și ei că au primit un loc de veci! Omul e mulțumit că a primit loc de veci, că a bătut patru țăruși acolo și că a intrat în posesie. Vă mai spun că oricum nimeni nu va spune că așa este și mă refer la cei menționați de mine, dar, e clar că nu aveau de ce să mă mintă”, ne-a povestit revoltat rucăreanul Stelian Idor.
M. Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

dan-andronic-editorial-2

Nesimțirea s-a născut la Stat!

Dan Andronic 29 iunie 2025 Lucian Blaga spunea, într-un mod admirabil, că „veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, și inima-ți...

Din ediția tipărită