Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Guvernul va continua să susțină trendul de redresare economică post-pandemie

de | 29.01.2022 12:25 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut ieri, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu  reprezentanții antreprenorilor români din cadrul Romanian Business Leaders (RBL), în contextul consultărilor deschise de Guvern cu reprezentanții mediului economic.

Discuțiile s-au concentrat asupra unor teme din domeniile fiscalității, debirocratizării, educației și infrastructurii, gestionarea crizei energetice, dar și asupra măsurilor de protejare a populației și mediului de afaceri de efectele pandemiei de COVID-19.

Citește și: Exclusiv. Dezvăluirile comandantului scos la pensie: „Le-am spus colegilor de la Poliţia Mioveni că Miuţescu va sfârşi ca Mircea Drăghici”

În ceea ce privește gestionarea crizei sanitare, prim-ministrul a arătat că prioritare sunt protejarea sănătății oamenilor, menținerea activităților economice și păstrarea locurilor de muncă. Aplicarea normelor de protecție sanitară și vaccinarea rămân în continuare soluțiile recomandate de specialiști pentru protejarea sănătății publice.

”Guvernul României va continua, prin măsuri active, să susțină trendul de redresare economică post-pandemie început în cursul anului trecut. Abordarea integrată în gestionarea efectelor pandemiei, cu măsuri atât în plan economic, cât și social, care au reprezentat 3,6% din PIB în 2020 și 1,4% din PIB în 2021, și-au dovedit beneficiile. Consultările începute cu mediul economic ne oferă în plus perspectiva pieței și soluții concrete la dificultățile întâmpinate în economia reală”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Premierul a prezentat importanța invitării României de a adera la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, care oferă mediului de afaceri din țara noastră perspectiva unor investiții de amploare, în condițiile în care cele 38 de state membre OCDE dețin 90% din ponderea investițiilor străine directe la nivel global și 70% din producția și comerțul mondial.

“Viziunea noastră este de a integra reformele și investițiile din PNRR cu oportunitățile și standardele pe care aderarea la OCDE le reprezintă. Astfel, avem ocazia să finanțăm reformele așteptate de români și să modernizăm țara noastră, după modelul statelor dezvoltate economic”, a adăugat prim-ministrul. 

Criza energetică a reprezentat un alt subiect al discuției. Prim-ministrul a evidențiat măsurile luate de Guvern pentru a proteja cetățenii de creșterea facturilor la energie și gaze naturale, precum și pentru a susține desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate și eficiență.

Citește și: CNS Cartel ALFA sesizează DNA cu privire la constituirea unui grup infracțional la vârful conducerii politice a României

Participanții la dialog au apreciat importanța predictibilității și clarității legislației fiscale, respectarea angajamentului Guvernului de a nu introduce noi taxe și a nu majora taxele aflate acum în vigoare, și îmbunătățirea nivelului de colectare prin conformarea la plată a contribuabililor.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții Romanian Business Leaders au subliniat că reducerea birocrației, prin extinderea proiectelor de digitalizare, și continuarea simplificării procedurilor administrative sunt măsuri de natură să sprijine mediul de afaceri.

Totodată, investiția în educație și accentul pus asupra corelării educației cu piața forței de muncă, prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea calităţii educației și a formării profesionale și promovarea competențelor digitale sunt elemente în măsură să contribuie la creșterea competitivității angajaților.

Dezvoltarea infrastructurii de cale ferată, portuară și rutieră, precum și îmbunătățirea interconectării infrastructurii românești cu cea europeană, reprezintă un alt punct de interes discutat astăzi la Guvern. În acest sens, premierul a menționat decizia, de la finalul anului trecut, de a aproba un program de investiții în valoare de 73 de miliarde de euro, până în 2030. 

La întâlnirea de lucru au participat, din partea Guvernului, Constantin-Daniel Cadariu – ministrul Antreprenoriatului  și Turismului, Mircea Abrudean – șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Scrioșteanu – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Dan Drăgan – secretar de stat în Ministerul Energiei, Radu Szekely – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, Alin Chitu – secretar de stat în ministerul de Finanțe, Adriana Pistol – secretar de stat în Ministerul Sănătății și George Agafiței – Consilier de stat.  

Citește și: Procurorii militari au trimis dosarul preotului Adrian Hari Irimescu la Parchetul Piteşti

Din partea Romanian Business Leaders, la consultări au participat: Dragoș Petrescu, președinte al Consiliului Director RBL, Laura Florea (Fătu), membru al Consiliului Director RBL, Măriuca Talpeș, membru al Consiliului Director RBL, Angela Roșca, membru al Consiliului Director RBL, Alina Burlacu, director general RBL, Irina Munteanu, manager relații guvernamentale RBL, Ion Lixandru, membru RBL.

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

S-au plimbat cu piscina din benă prin Bogați și au plătit scump
S-au plimbat cu piscina din benă prin Bogați și au plătit scump

Duminică, 02 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Topoloveni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, cu privire la faptul că o autoutilitară cu mai multe persoane care provoacă zgomot circulă pe raza localității Bogați....

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....