Web Analytics

Premierul desemnat Nicolae Ciucă își va depune astăzi mandatul, fără a mai cere votul parlamentului

de | 2.11.2021 09:23 | Actualitate, Politica si Administratie

 

Nicolae Ciucă a anunțat luni seara ca își va depunde în cursul zilei de azi, mandatul, fără a mai cere votul parlamentului.

Decizia renunțării la tentativa de a mai trece Guvernul Ciucă prin parlament a venit în urma unei ședințe de urgență a PNL. La finalul ei, Nicolae Ciucă a făcut apel “la stabilitate și maturitate politică, astfel încât să se găsească o soluție de majoritate.”

Citește și: Primele arestări sub bagheta lui Kovesi pentru fraudă în sistem „Carusel TVA”. Suspecţii aveau legături cu ‘Ndrangheta

 

Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că a existat un vot pentru flexibilizarea negocierilor “cu toate formațiuni politice democratice” pentru găsirea unei majorități.

În cursul zilei de azi, Sorin Grindeanu și mai mulți parlamentari PSD au anunțat că social-democrații au decis că nu vor vota guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă.

 

Dacian Cioloş, liderul USR, a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că i-a transmis premierului desemnat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu susţine un guvern minoritar PNL-UDMR.

Deși vineri, după ședința conducerii PNL, premierul a admis că “matematic, guvernul nu are șanse să treacă”, sâmbătă el a depus totuși în Parlament lista membrilor cabinetului și un program de guvernare.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

Nicolae Ciucă este a doua nominalizare a președintelui Klaus Iohannis, după ce prima opțiune, Dacian Cioloș, a fost respinsă de Parlament pe 20 octombrie. Potrivit liderului PNL, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă a avut un mandat restrâns, acela de a încerca să convingă (în zece zile) celelalte partide să voteze un guvern minoritar PNL-UDMR. Depunerea mandatului de către premierul desemnat nu exclude renominalizarea sa de către președinte, fapt ce ar demara un nou termen de zece zile pentru cererea votului de învestitură în parlament.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii