Web Analytics
scris vineri, 25.07.2025

Premieră pe Transfăgărăşan. Un medic veterinar a alergat 48 km în jurul Lacului Vidraru. În 6 ore de maraton a întâlnit 3 urşi

Pe 12 iulie, un maratonist din Iași a alergat în premieră în jurul lacului Vidraru. Petru Cazacu, medic veterinar, în vârstă de 50 de ani, a alergat timp de 20 de km pe drumul forestier din porțiunea vestică a lacului, cu maluri abrupte, versanți împăduriți și numeroase curbe fără vizibilitate, apoi și pe Transfăgărășan, pe contrasens, cu multe curbe strânse și în plin trafic. „Alergările lungi sunt pasiunea mea, le găsesc oarecum și o latură spirituală. Particip și la concursuri organizate, dar când alergi singur, prin natură, are altă conotație”, ne-a mărturisit Petru Cazacu, pe care l-am contactat pentru a ne povesti isprava sa.

Premieră pe Transfăgărăşan. Un medic veterinar a alergat 48 km în jurul Lacului Vidraru. În 6 ore de maraton a întâlnit 3 urşi

„Nenorocirea cu motociclistul italian m-a pus oarecum în gardă”

Sportivul a străbătut și tot Transfăgărășanul în 2018, 151 de kilometri de la Bascov până la Cârțișoara. De atunci și-a propus să înconjoare și lacul în alergare, mai ales că nu există informații despre alte persoane care să fi realizat acest traseu în alergare sau pe jos, doar drumeții cu bicicleta.
„Drumul acesta mă fascinează, de asemenea, și frumusețea barajelor, ca fiind mari lucrări; lacurile de munte. Din 2018, de când am alergat pe Transfăgărășan, mi-a încolțit ideea că trebuie să alerg și în jurul lacului, deși lucrurile s-au schimbat mult din 2018 până astăzi. Atunci nu am văzut niciun urs pe Transfăgărășan, erau rari. În anii următori am mai venit cu mașina şi am văzut deja că sunt mai mulți urși. Anul ăsta aveam programat să alerg pe 5 iulie și exact cu două zile înainte s-a întâmplat acea nenorocire cu motociclistul italian, ceea ce m-a pus oarecum în gardă. Vremea se anunța să fie nu chiar potrivită în sâmbăta respectivă și am așteptat să vină detalii asupra cauzelor. Detaliile au venit, am înțeles și am văzut și imagini că acel motociclist a fost oarecum neglijent. Eu am experiență, că practic și alergarea montană, alergări de noapte, excursii organizate pe munte. Am antrenament și oarecum știu să mă protejez. Cu toate acestea, nu încurajez pe nimeni să facă astfel de lucruri, decât celor care sunt experimentați. Un factor de risc există tot timpul”, ne-a explicat maratonistul.

A alergat timp de șase ore și 19 minute

Ieșeanul s-a pregătit temeinic înainte de a pleca la drum, luând în calcul întâlnirea cu urșii, iar pe traseu a fost foarte meticulos. A venit cu fiul lui, în vârstă de 15 ani, care l-a așteptat la baraj. A ales să alerge în prima jumătate a lunii iulie, când zilele sunt mai lungi; în weekend, când traficul este intens, reducând riscul de a fi mult timp singur pe șosea; și a început aventura la 10:45, sosind în jurul orei 17, evitând astfel să îl apuce seara pe drum. Mai mult, a parcurs lacul în sensul acelor de ceasornic, astfel încât să alerge pe porțiunea de Transfăgărășan după ora 13:00, în perioada de maximă circulație a mașinilor.
Pe drumul județean forestier 704L, înainte de curbe, își semnala prezența prin strigăte, fluierături și lovea bețele de trekking între ele. Pe șosea a alergat pe partea stângă, pentru a vedea mașinile din față, dar și pentru că urșii preferă partea dinspre lac. Dacă zărea vreun urs, alerga alături de autovehicule sau se folosea de coloana de mașini oprită pentru fotografii. Astfel a străbătut în doar șase ore și 19 minute cei aproximativ 48, 69 de kilometri din jurul lacului, filmulețe de pe traseu fiind postate pe pagina de facebook „Around Vidraru Lake: A Running Adventure Through Bear Country” (Înconjurul lacului Vidraru: o aventură în alergare prin ținutul ursului).

Citește și La 77 de ani, maratonistul Marian Tănăsie a scos 51 de minute pe 10 kilometri

Citește și Un argeşean din Rociu promovează steagul comunei în Japonia şi Coreea de Sud

„M-am pregătit și pentru eventualitatea întâlnirii cu vreun urs”

„Am programat drumeția cu foarte mult timp înainte. M-am informat inclusiv asupra traseului, am citit tot felul de ghiduri, am urmărit informările Salvamont, am urmărit trasee făcute de bicicletă, filmate din mașini, ale celor care au parcurs drumul 704 L, cel din pădure, vizavi de lac, de pe partea cu Transfăgărășanul. Drumul forestier era o necunoscută pentru mine, este mai sălbatic, sunt vreo câteva construcții de-a lungul a 20 de kilometri. Pe partea cu Transfăgărășanul, pe șosea, în vecinătatea lacului, are 30 de kilometri și m-am pregătit și fizic, dar și în eventualitatea întâlnirii cu un urs. Am avut planurile mele cum să procedez dacă îl văd. Pe șosea, să merg la distanță, să mă folosesc de mașinile care trec ș.a.m.d. Folosind clasicele zgomote în sălbăticie, aveam la mine spray de urs, fluier, chiar petarde, dar n-a fost nevoie să folosesc petarde, doar zgomote cu fluierul și făcute din gură (strigat). Pe șosea am întâlnit doar trei urși, dar m-au ajutat mașinile și am reușit să trec de urși în timp ce mașinile erau parcate, pentru fotografii. N-au fost probleme, într-o singură situație era o mașină de jandarmi care folosea girofarul și alunga un urs care era în râpă, spre lac. Nici nu l-am văzut, doar m-au avertizat jandarmii să am grijă. Și am reușit să ajung la capăt”, ne-a povestit Petru Cazacu.

În Atena, „s-a dovedit că opinca, cât îi ea de simplă, a trecut și testul maratonului”

În 2018, Petru Cazacu a bifat altă premieră, a alergat în opinci și costum popular complet, inclusiv pălărie, la celebrul maraton internațional de la Atena. A fluturat steagul României tot timpul și l-a pus în jurul gâtului când a primit medalia, stârnind interesul și admirația tuturor pentru vestimentația sa. „În anul Centenarului m-am înscris la maratonul clasic, care are loc din localitatea Marathon la Atena, este cel consemnat în Antichitate de Fidipide, primul alergător care a stabilit și distanța de 42 de kilometri, a anunțat câștigul cu perșii. Nu știu cât îi istorie, cât îi legendă. Fiind anul centenar, am zis că trebuie să îl marchez în felul meu. Cum îl pot marca mai bine în imaginea celorlalți? Că au fost participanți de pe tot Globul. Și m-am îmbrăcat într-un costum național și am folosit opincile, deși, în astfel de cazuri, se folosesc printre cele mai scumpe încălțări, care costă sute de euro. Am folosit niște opinci ieftine, luate din Bucovina și au fost foarte bune, am alergat cu ele. Erau alergători în jur care mă felicitau și mă întrebau dacă sunt bune, dacă sunt confortabile. S-a dovedit că opinca, cât îi ea de simplă, a trecut și testul timpului, inclusiv testul maratonului”.

Citește și Povestea colecţionarului de costume populare din Muscel. „Am reuşit să salvez o parte din identitatea noastră”

Citește și Ziarist argeşean în Turcia, la doi ani de la cutremurul devastator

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

La vânat de urs, adunaţi ca la urs

Sălbăticiunile sunt prezențe obișnuite în zona Muscel, departe fiind vremurile în care ursul de la Rucăr provoca un miting în anul 2019 sau când un...