Web Analytics

Prefectul Soare: „La Mioveni, singura soluţie ar fi detaşarea de medici din alte judeţe”

de | 29.07.2020 13:52 | Dezvăluiri

La Spitalul Mioveni, Secția ATI este închisă de la începutul lui iulie, după ce a expirat detașarea medicilor de la Spitalul Județean. Funcționează încă Secția Infecțioase, până la sfârșitul lunii, pentru că există în continuare detașarea personalului, a declarat prefectul Emanuel Soare pentru ziarul nostru.

Prefectul Soare: „Dificil de crezut că, fără să afectăm activitatea SJU, mai putem găsi personal medical care să se detașeze la Mioveni”

De când a fost închis compartimentul ATI de la Mioveni, un alt compartiment de Terapie Intensivă COVID a fost deschis în structura Spitalului Județean Argeș, care compensează numărul de locuri de la compartimentul ATI al Spitalului Mioveni.
„Având în vedere că noi am obținut destul de greu acordul medicilor de acolo, în două rânduri, ne-am dat seama că situația aceasta nu poate să continue la nesfârșit. Atunci ne-am luat alte măsuri ca să putem gestiona situația. În sensul acesta, SJU a început să caute soluții în curtea proprie și a dezvoltat Secția de Infecțioase și Compartimentul ATI de la Centrul de Diagnostic și Tratament. Să nu uităm că tot personalul detașat la Mioveni a venit de la Județean. Atunci, Județeanul și-a extins puțin capacitățile, având și activitate non-covid, având și mulți pacienți, are nevoie de tot personalul medical disponibil, astfel încât devine din ce în ce mai dificil de crezut că, fără să afectăm activitatea SJU, mai putem găsi personal medical care să se detașeze la Mioveni. La Mioveni probabil că singura soluție în acest moment ar fi detașarea de medici din alte județe”, a mai spus prefectul.

„Legea permite acum ca personalul medical să primească 50% în plus din salariu pe perioada detașării, plus 2% diurnă”

Cum ar putea fi convinși medicii să se detașeze? „Începând de marți, 21 iulie, având în vedere noul context legislativ care permite personalului care se detașează să primească 50% din salariu pe perioada detașării, plus 2% diurnă, devine deja atractiv din punct de vedere financiar să se detașeze cumva. Probabil că am putea găsi mai ușor personal medical disponibil de acum încolo, dar toată această nevoie de personal medical care să funcționeze pe anumite spitale se ia în urma unei analize pe care DSP o face conform legii”, a spus prefectul Emanuel Soare.

În Argeș, „deficitul de medici cu specializarea ATI este uriaș”

În Argeș sunt doar 13 medici cu specializarea ATI, „dar un medic are afecțiuni medicale care nu îi permit să lucreze cu COVID, iar alte 3 cadre medicale au o vârstă destul de respectabilă, au depășit vârsta de pensionare sau sunt aproape de pensie. Deficitul de medici cu specializarea ATI este uriaș”, a mai spus prefectul.

Dr. Copciag: „Nu vor rămâne pacienții fără medici, să nu se îngrijoreze nimeni”

În privința lipsei de medici cu specializarea ATI de la Spitalul Mioveni, săptămâna trecută l-am contactat și pe directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești, dr. Gabriel Copciag, care are o opinie optimistă.
„Să vedem câți bolnavi vor mai fi acolo, căci prin deschiderea încă a unui spital (Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, declarat spital suport COVID pentru asimptomatici și pacienții cu forme ușoare) și prin noua lege prin care doar 48 de ore te obligă să îi reții, s-ar putea să se rezolve problema. Oricum, nu vor rămâne pacienții fără medici, să nu se îngrijoreze nimeni, se vor găsi soluții.”

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii