Web Analytics

Prefectul Emanuel Soare: „Niciodată nu s-a pus problema aranjării unui concurs, așa cum a apărut în spațiul public”

de | 7.02.2020 17:51 | Actualitate, Politica si Administratie

Joi a avut loc prima conferință de presă a noului prefect Emanuel Soare, recent instalat în funcție. Acesta a explicat procesul prin care a obținut calitatea de funcționar public, obligatorie pentru a deveni prefect și a răspuns controverselor apărute în spațiul public: „Partea cu Valea Iașiului nu a fost adevărată, în sensul în care nu a fost nicio întâlnire cu primarul de acolo, nu s-a dus nimeni să verifice ce posturi sunt. Niciodată nu s-a pus problema aranjării unui concurs, așa cum a apărut în spațiul public. Vreau să înțelegeți foarte clar că eu, prin ceea ce am făcut în viața profesională și având în vedere specificul acestei instituții, elimin din start orice fel de supoziție sau idee a unui concurs aranjat”.

Prefectul a vorbit și despre intenția din trecut de a concura pentru un post în cadrul primăriei Albeștii de Muscel. Având în vedere discuțiile legate de nerespectarea unor cerințe din fișa postului respectiv, Emanuel Soare și-a retras dosarul pentru a elimina orice fel de interpretare greșită.  „Am căutat un concurs. În primă fază, a fost vorba de un concurs pe care eu l-am găsit disponibil la Albeștii de Muscel. Am considerat că profilul de acolo, cerințele din fișa postului se potrivesc cu competențele mele, mi-am depus dosarul să particip la concurs. Probabil că m-am grăbit, având în vedere faptul că, ulterior, după înscrierea la concurs, am studiat cu atenție cerințele postului, m-am uitat pe competențele mele și am constatat, și în urma informațiilor apărute în spațiul public, posibilitatea existenței unei interpretări vizavi de cerințele postului și studiile pe care le-am avut. Am studiat cu atenție, am cerut puncte de vedere și am constatat că s-ar putea să existe o interpretare legată de faptul că eu am studiile în domeniul științelor educației, iar postul acela avea niște cerințe specifice legate de existența studiilor în domeniul științelor administrative, juridice, economice. Opiniile specialiștilor  sunt împărțite, în ideea că toate aceste domenii: științele educației, economice, administrative, juridice sunt ramuri de știință ale aceluiași domeniu științific: științele sociale și ar fi putut exista posibilitatea să particip la acel concurs. Având în vedere presiunea care s-a creat pe subiectul acesta și nedorind să se realizeze presiune suplimentară asupra celor care au scos la concurs acest post, am decis să îmi retrag dosarul din acest concurs. M-am dus personal la primărie, mi-am retras dosarul înainte de a se evalua, tocmai pentru a elimina toate aceste informații care au apărut în spațiul public”, declară Emanuel Soare.

În final, Emanuel Soare a câștigat postul de inspector clasa I, la compartimentul de prestații sociale din cadrul Casei de Pensii a municipiului București. „Am găsit acolo un post care se potrivea cu domeniul meu. Nu erau condiții specifice de existență a unor studii în anumite domenii”, spune noul prefect. Acesta s-a înscris pe 10 ianuarie, iar concursul s-a bazat pe două probe. Proba scrisă a fost pe 23 ianuarie, iar proba orală a avut loc la finalul lunii ianuarie. Subiectele au fost legate de legislația casei de pensii și principiile care țin de administrația publică. Soare a câștigat prima probă cu 98 de puncte din 100, iar la a doua a obținut un punctaj asemănător.

În calitate de nou prefect, Emanuel Soare își dorește să maximizeze comunicarea între instituțiile deconcentrate- Prefectură și cetățeni. „Sunt onorat că am fost învestit în această funcție importantă și mă bucur că am o echipă foarte serioasă, experimentată. Mă bucur că s-a creat și al doilea post de subprefect (Andrei Ciungu, n. red.). Mă gândesc că dacă Instituția prefectului în Argeș a funcționat cu un singur subprefect, acum lucrurile ar trebui să meargă mult mai bine. Marile probleme identificate până acum ar trebui să își găsească rezolvare cât mai repede. Deocamdată, în perioada următoare, va trebui să mă familiarizez cu specificul instituției, cu angajații de aici, să îi cunosc, să văd care sunt problemele, pașii pe care trebuie să îi facem”, a mai spus Emanuel Soare, care a avut deja întâlniri cu șefii instituțiilor deconcentrate și a început să primească informări și solicitări din partea cetățenilor.

Prezent la conferință, subprefectul Adrian Bughiu a mulțumit presei și fostului prefect Emilian Dragnea pentru colaborarea de până acum. „Aseară s-a încheiat pentru mine o perioadă extraordinar de grea. Am fost onorat ca timp de aproape două luni să fiu singurul conducător al instituției de față, o instituție care dincolo de chestiunile pur teoretice, nu se poate schimba radical peste noapte. Dacă lucrurile au funcționat bine și îmi asum ceea ce spun, cu un singur prefect timp de două luni, este absolut obligatoriu ca în formulă de trei conducători să funcționeze mult mai bine, cel puțin din punct de vedere al resurselor folosite în interesul cetățenilor”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii