Web Analytics
scris vineri, 12.01.2024

Povestea cercetaşilor care au adus Lumina Păcii de la Bethleem în Argeş

„Mi-am dorit să le ofer, atât copiilor mei, cât şi altor tineri, experinţe care să completeze educaţia primită la şcoală”, ne-a spus Sebastian Stanciu, fondatorul organizației Aventura Pitești

Au fost admirați la parada militară din Pitești, organizată de 1 Decembrie, când au defilat îmbrăcați în frumoasele uniforme asortate cu cravate. Mai târziu, pe 10 decembrie, au adus Lumina Păcii de la Bethleem lăcașurilor de cult din județ, subiect prezentat la acea vreme de „Jurnalul de Argeș”. Ei sunt cercetașii de la Aventura Pitești și sunt „gata oricând”, după cum spune și deviza lor.
În județ sunt aproximativ 620 de cercetași activi. Cel mai mic membru al organizaţiei are vârsta de 4 ani, iar cel mai mare are 56 de ani. Pe 290 dintre ei îi găsiți la Aventura Piteşti, 150 – la Dacia Felix Mioveni, sucursală a Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” (ONCR), iar 180 de cercetaşi sunt la Câmpulung Muscel și fac parte din Asociaţia Cercetaşilor Munţilor.

Povestea cercetaşilor care au adus Lumina Păcii de la Bethleem în Argeş

Cel care a pus bazele organizației Aventura Pitești este Sebastian Stanciu. „Cercetaşii Aventura Piteşti au luat fiinţă în luna februarie a anului 2021, când, împreună cu soţia şi alţi 20 de tineri inimoşi, am înființat grupul candidat. Timp de un an am organizat activităţi si am demostrat că aplicăm Metoda Scout cu succes, metodă de educaţie non-formală ce a apărut în Anglia încă din 1907. După un an am devenit sucursală a Organizaţiei Naţionale «Cercetaşii României» (ONCR), statut care ne-a permis să participăm la activităţi naţionale şi internaţionale. Mi-am dorit să le ofer, atât copiilor mei, cât şi altor copii şi tineri, experinţe care să completeze educaţia primită la şcoală şi care să le dezvolte abilităţi pentru viaţă. În acest moment suntem filială a ONCR, iar Aventura Piteşti a obţinut personalitatea juridică în luna martie 2023. Suntem înscrişi în Registrul Asociaţilor şi Fundaţiilor, cât şi Registrul Entităţilor şi Unităţilor de Cult. Acest lucru ne va permite, începând cu 2024, să aplicăm pentru fonduri nerambursabile”, ne-a povestit Sebastian Stanciu, cercetaş din 1996. Nu s-a născut într-o familie de cercetași, dar, în schimb, soţia şi cei doi copii împărtăşesc aceleaşi valori.

Citește și În căutarea haitelor de lupi din nord-estul Argeşului şi pericolul reprezentat de câini

„Patru dintre cercetaşii noştri au participat la Jamboreea Mondială în Coreea de Sud”

Cercetașii din Argeș participă la ateliere felurite care le cultivă deprinderi practice și le dezvoltă valori; își ajută semenii și explorează natura în lung și-n lat. „În timpul anului avem activităţi diverse care au la bază pedagogia cercetăşească în funcţie de branşa de vârstă: lupișori (7-10 ani), temerari (11-14 ani), exploratori (15-18 ani), seniori (19-23 ani). Pentru fiecare branşă există un sistem de progres, iar, în urma participării la activităţi, cercetaşii primesc însemne de merit, unele fiind facultative. Copiii şi tinerii au nevoie ca progresul să le fie recunoscut, atât de către adulți, cât și de către colegi. În același timp însă, nu trebuie să uitam avertismentul lui Baden – Powell, cel care a înfiinţat mișcarea scout: «Cercetășia nu reprezintă un spectacol la care câștigăm rezultate de suprafață prin plata în însemne». Asigurăm minim două întâlniri lunare în care cercetaşii participă fie la o drumeţie de o zi în mijlocul naturii, o tabără de 10 zile la cort pe timp de vară, parcurgerea unui traseu cu bicicleta ori participarea la un concurs de orientare sportivă. Nu lipsesc, de asemenea, atelierele de prim ajutor, construcţiile de câmp, nodurile, jocurile de echipă.

Pe parcusul anului cercetaşii pot participa la activităţi de dezvoltare personală, activități cultural artistice, de ecologizare ori cu caracter istoric. Paleta de activităţi este foarte largă. Pentru 2023 aş enumera doar câteva dintre ele: Campul de iarnă de la Căprioara (jud. Dâmboviţa), «Eminescu – Românul absolut», organizat împreună cu Casa de Cultură «Adriana Trandafir» din Bascov, «Stejarul Unirii» (jud. Botoşani), campul cu activităţi nautice de la Budeasa, participarea în parada militară organizată de Garnizoana Piteşti, campurile naționale Promisiunea Tecuci (jud. Galaţi), «Pelican Way of Life», Sf. Gheorghe (jud. Tulcea), «Cupa Izvoarelor» Brezoi (jud. Vâlcea), «Cioclovina Open» (jud. Hunedoara). De asemenea, cercetaşii Aventura Piteşti au participat la Jamboreea (adunare de cercetași, n.red.) Naţională din Macedonia, Jamboreea Naţională din Serbia, Jamborea Kander 100 din Elveţia, Scuba Scout Hurghada în Egipt. 4 dintre cercetaşii noştri au participat la Jamboreea Mondială în Coreea de Sud, unde au fost peste 50.000 de cercetaşi din lumea întreagă. Cea mai recentă activitate a fost participarea a 28 dintre cercetaşii Aventura la Linz, la ceremonia de distribuire a Luminii Păcii de la Bethleem”, ne-a povestit cercetașul.

Citește și După ce, anul trecut, i-au luat 45.000 de lei din cont, au revenit! Hackerii au încercat să-l ţepuiască pe jurnalistul argeşean Cristian Sabău cu acţiuni Hidroelectrica!

A plantat un mesteacăn împreună cu Regele Gustav al Suediei

Sebastian Stanciu și-a amintit și câteva întâmplări alături de cercetași care l-au impresionat. „De-a lungul timpului am participat la multe activităţi, printre care aş menţiona plantarea la Bucureşti a unui mesteacăn împreună cu Regele Gustav al Suediei, distribuirea Luminii Păcii Prea Fericitului Părinte Teoctist, ecologizarea râului Olt de la izvoare până la Tuşnad, participarea la Jamboreea Mondială din UK, în 2007, în calitate de vizitator, alături de alţi 40.000 de cercetaşi, marcarea unui traseu turistic de la Bisoca la Masa lui Bucur, alături de cercetaşi din Republica Moldova şi cercetaşi de la Liceul de Ambliopi din Buzău. Au fost multe alte activităţi care de asemenea mi-au marcat parcursul cercetășesc”.
L-am întrebat pe liderul de la Aventura Pitești și care este menirea cercetașului. „Cercetășia este o mișcare educativă a copiilor și tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, nereligioasă, deschisă tuturor, fără deosebire de naționalitate, rasă, sex, credință sau condiție socială, în concordanță cu principiile și metoda cercetășească. Pentru a înțelege menirea cercetaşilor ar putea fi simplele cuvinte ale fondatorului mişcării cercetașilor în lume Robert Baden-Powell: «Să lăsăm lumea mai bună decât am găsit-o».

Activități la sfârșitul săptămânii

Pentru a te înscrie la Aventura Pitești e nevoie de completarea online a unui formular și a unei adeziuni de membru. „În acest an cercetăşesc, începând cu ianuarie 2024, vom face doar înscrieri pentru elevii de liceu şi liderii aduţi. Pentru a susţine activităţile cercetăşesti este nevoie de sprijinul adulţilor voluntari”, ne-a precizat Sebastian Stanciu. Lipsa unui sediu permanent nu îi împiedică să organizeze periodic întâlniri. „Din lipsa unui spaţiu permanent pe care să îl personalizăm, în prezent, activităţile se desfăşoară la sfârşitul săptămânii. Până acum ne-au facilitat accesul pentru desfăşurarea activităţilor următoarele instituţii sau companii: Palatul Copiilor Piteşti, Smart Academy of Languages Piteşti, Poveşti nemuritoare – Ateliere de dezvoltare personală Piteşti, Centrul Social al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Bascov. Pentru cei aproximativ 300 de membri este nevoie de un sediu în care să desfăşurăm activităţi simultan cu 40-50 de cercetaşi”, a încheiat Sebastian Stanciu.
Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul www.aventurapitesti.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/aventurapitesti.

Citește și Concurs de „naşi” pe autobuzele Publitrans: „DONU DIRECTOR, SUSENATU (…) VĂ ROG SĂ ÎM APROBAŢ ŞI MIE CERERA DE PATICIPARE LA COCUS”

Citește și Şeful Direcţiei Silvice Argeş a ajuns la „Gazeta de perete”. Armand Chiriloiu, acuzat că a participat la o petrecere deocheată, cu sex pe bani, alături de omologul său din Vrancea!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *