Web Analytics

Poliţiştii care au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu DIICOT au fost obligaţi de procurori să presteze muncă în folosul comunităţii

de | 28.10.2015 21:52 | Dezvăluiri

# Condamnaţi la închisoare cu suspendare, Adrian Cătănea de la Investigații Criminale și comisarul Mihai Ovidiu Miron de la BCCO și-au dat demisia din structurile Ministerului de Interne

Un  dosar instrumentat de DIICOT a dus la începutul anului la arestarea a doi polițiști ai IPJ Argeș, găsiți vinovați de asociere cu interlopi. O asociere ce scoate în evidență vulnerabilitatea oamenilor legii, și asta pentru că cei doi erau ofițeri a  două structuri de rezistență în lupta cu criminalitatea economică. Pe de altă parte, au existat și voci care au susținut în timpul arestării celor doi, că ar fi vorba despre un nou caz Berbeceanu. Până ca timpul să valideze sau nu această din urmă ipoteză, cert e că cei doi polițiști au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Ofițerul judiciarist Cătănea anunța în avans patronii despre descinderile care îi viza

Spre sfârșitul anului trecut, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Piteşti, au dispus reţinerea ofiţerului de poliţie judiciară Adrian Liviu Cătănea, din cadrul I.P.J. Argeş, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a infractorului. Într-un caz instrumentat împreună cu ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş, procurorii DIICOT au descoperit că ofițerul îi anunța pe diferiți patroni despre descinderile care urmau să aibă loc la sediile firmelor pe care le dețin. Concret, inspectorul principal era acuzat că ar fi dat relaţii unuia dintre inculpaţii din dosarul de trafic de maşini de lux, instrumentat de ofiţerii BCCO Pitești în 2012. Cătănea i-a spus individului că are calitatea de suspect, i-a dezvăluit numele altor persoane din dosar şi l-a anunţat că urmează să fie făcute percheziţii. În baza ajutorului primit de la ofiţer, procurorii au apreciat că suspectul a putut scăpa de dovezile care-l incriminau. De asemenea, în luna aprilie 2014, din calitatea sa de ofiţer judiciarist la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Argeș, Adrian Cătănea a aflat că ofiţerii BCCO vor face controale la saloanele de masaj erotic din Pitești. El l-a sunat pe patronul unuia dintre saloanele care erau pe lista anchetatorilor și  acţiunea colegilor nu a mai avut efectul scontat. După 30 de zile de arest preventiv, Cătănea a fost de acord să semneze un acord de recunoaștere a vinovăției. A primit, în urma înțelegerii cu anchetatorii, o pedeapsă la închisoare cu suspendare de un an și opt luni și a fost eliberat din arest. Ulterior, a mai fost arestat, și tot în acest dosar, un alt ofițer, de data asta de la BCCO-Biroul de Combatere a Crimei Organizate Pitești, pe o perioadă de 30 de zile. Este vorba despre Mihai Ovidiu Miron, care a stat în arest începând cu data de 20.12.2014 și până la data de 18 ianuarie 2015. Ca și în cazul colegului său de la Investigații Criminale, Mihai Miron de la Crimă Organizată a semnat, în fața procurorilor, un acord de recunoaștere a vinovăției, urmând să își ispășească o pedeapsă cu suspendare de 2 ani.

Eduard Dumitrescu-Bundy din Dosarul Permiselor, denunțător în dosarul traficanților de mașini de lux

Din gruparea de traficanți de autoturisme de lux, vizată în dosarul DIICOT, făcea parte și Eduard Dumitrescu, alias Bundy, care nu este la prima întâlnire cu procurorii, după ce a stat mai bine de un an în spatele gratiilor în „Dosarul permiselor“. Tot denunțător, la fel ca și „Bundy”, în acest dosar al traficanților de mașini de lux a fost și Adrian Cherciu, cunoscut ca infractor cu preocupări pe traficul cu autoturisme de lux furate, utilaje furate, fiind vorba despre celebrul dosar „ Betoniere pentru Irak”. 

Cătănea, plătit cu 300 lei pentru că i-a spus patronului a trei saloane de masaj despre un control viitor

Revenind la ofițerul Adrian Cătănea, la sfârșitul lui 2014 acesta  s-a aflat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului în formă continuată. Infracțiunea a constat în faptul că, la începutul anului 2012, i-a spus lui Adrian Cherciu că este cercetat penal împreună cu alte persoane într-un dosar penal instrumentat de DIICOT Pitești într-o perioadă când se efectuau acțiuni premergătoare începerii urmăririi penale față de Adrian Cherciu, Eduard Dumitrescu și alții pentru săvârșirea infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat și înșelăciune cu autoturisme de lux provenite din săvârșirea de infracțiuni pe teritoriul altor state. Astfel, pe 31.03.2014, polițistul i-ar fi spus lui Adrian Cherciu că în următoarele zile o să aibă loc percheziții domiciliare în „ dosarul cu mașinile” (era vorba despre mașini de lux furate din Italia) la toate persoanele vizate, inclusiv la Cherciu, urmând ca prin aceasta să îngreuneze urmărirea penală față de acesta dându-i posibilitatea să ascundă mijloace de probă. În urma înțelegerii cu anchetatorii (respectiv cu procurorul Săndel Boțoghină din cadrul DIICOT, Serviciul Teritorial Pitești), Adrian Cătănea, inspector principal de poliție la IPJ Argeș la acea dată, a căzut de acord să i se aplice pedeapsa de 1 an și 8 luni de închisoare în condițiile suspendării executării acestei pedepse sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și că va presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. Mijloacele de probă au rezultat din interceptarea discuțiilor în mediul ambiental între Cătănea, Cherciu, și Miron Mihai Ovidiu din care reieșea că, în cursul lunii aprilie 2014, Adrian Liviu Cătănea, aflând despre efectuarea unor controale inopinate la saloane de masaj erotic din Pitești de către lucrătorii BCCO, împreună cu inspectorii ITM, l-a anunțat pe Lemnaru Cristian care deținea trei astfel de saloane despre efectuarea controlului, primind pentru această informație suma de 300 de lei. În discuțiile purtate (înregistrate de investigatori), Cătănea i-a povestit lui Adrian Cherciu că, aflând despre efectuarea controalelor, l-a sfătuit pe proprietarul saloanelor să întocmească diferite înscrisuri (declarații pe propria răspundere ale angajatelor că nu vor întreține relații sexuale cu clienții, contracte de muncă etc…), să nu aibă angajate minore, să își procure case de marcat, să ascundă eventualele fapte de proxenetism… pentru toate aceste informații primind ulterior suma de 300 de lei.

Comisarul Miron împrumutase cu 17.000 de lei un interlop

Și Ovidiu Mihai Miron,  cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane care nu sunt autorizate a semnat acord de recunoaștere a vinovăției.  În fapt, în luna ianuarie 2012, comisarul de poliție Mihai Ovidiu Miron din cadrul IGPR-BCCO Pitești i-a spus inspectorului principal de poliție Adrian Liviu Cătănea din cadrul IPJ Argeș-serviciul de Investigații Criminale despre faptul că este cercetat într-un dosar penal înregistrat de DIICOT împotriva lui Adrian Cherciu, Eduard Dumitrescu și alte persoane pentru trafic de autoturisme furate. Miron a spus ulterior, în fața procurorului, că a încercat  prin aceasta recuperarea sumei de 17.000 de euro cu dobânzile aferente (5% pe lună), sumă pe care i-o acordase cu împrumut, la sfârșitul lui 2011, lui Adrian Cherciu prin intermediul lui Adrian Liviu Cătănea. În aceeași împrejurare, Ovidiu Mihai Miron l-a determinat pe Cătănea să îi transmită lui Cherciu această informație în scopul zădărnicirii urmăririi penale față de acesta pentru că ar fi existat pericolul ca acesta să nu îi mai poată restitui suma de bani. „ Am căzut de acord ca inculpatul Mihai Ovidiu Miron, comisar de poliție în cadrul IGPR – BCCO, să i se stabilească o pedeapsă de doi ani închisoare în condițiile suspendării executării acestei pedepse sub supraveghere pe o perioadă de doi ani, cu obligația să se prezinte la serviciul probațiune și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, timp de două ore, în fiecare zi de muncă ”, a menționat procurorul Săndel Boțoghină în acordul pe care l-a semnat polițistul.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii