Web Analytics

Polițiști la „foc de artificii”. Cantități uriașe de petarde și artificii confiscate de sărbători

de | 8.12.2022 17:21 | Actualitate, Home

Polițiștii argeșeni participă la acţiunea „foc de artificii”, declanșată la nivel național, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, și atrage atenția cu privire la utilizarea responsabilă a acestora.

În perioada 21 noiembrie 2022 – 04 ianuarie 2023, poliţiştii argeșeni acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente nedorite cauzate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii serviciilor de investigare a criminalității economice și polițiștii de ordine publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la cele 36 de societăţi comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022.

Citeste și https://jurnaluldearges.ro/arges-a-evadat-a-furat-si-l-au-saltat-228986/

În cadrul acțiunii FOC DE ARTIFICII, desfășurată anul trecut, în perioada 22.11.2021-09.01.2022, în urma activităților desfășurate de polițiștii argeșeni, au fost verificate toate cele 36 de societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, constatându-se că două dintre acestea comercializau către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. De asemenea, s-a mai constatat că două societăți comercializau articole pirotehnice în spații neavizate de către ITM Argeș.


Au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 14.300 lei și au fost întocmite 14 de dosare penale, conform Legii 126/1995, cu 18 persoane implicate.


În urma activităților desfășurate, au fost indisponibilizate aproximativ 1858 kg articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 90.300 lei.

În anul 2022, de la începutul acțiunii și până în prezent, au fost desfășurate 8 acțiuni de verificare a legalității privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în târguri și piețe, au fost verificate două societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, a fost întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, conform Legii 126/1995 și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, cu avertisment.
De asemenea, au fost ridicate 550 de kg de articole pirotehnice, în valoare totală de circa 25.000 de lei.

E bine de știut: În ce situații este nu permisă folosirea articolelor pirotehnice

Folosirea articolelor pirotehnice nu este în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole