Politicienii argeşeni strâng rândurile pentru salvarea Petrochimiei

de | 6.01.2011 16:43 | Politica si Administratie

# Reacţii la semnalul de alarmă tras de directorul Constantin Roibu de la Oltchim. Într-un interviu acordat recent Jurnalului de Argeş, Constantin Roibu, directorul general al platformei Oltchim şi, implicit, al Petrochimiei de la Arpechim, a făcut o serie de afirmaţii deosebit de importante legate de interesele care se învârt în jurul combinatului de la Rm. Vâlcea. Astfel, Roibu a declarat că presiunile polonezilor de la PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale societăţii au ajuns până la cote extrem de grave. Ameninţarea cu dispariţia fizică a lui Constantin Roibu ori tentativa de atragere a sa într-un act de trădare sunt armele cu care polonezii au încercat să preia controlul combinatului pentru ca, mai apoi, să-l elimine de pe piaţă. Trebuie menţionat că tot acest joc de interese afectează direct şi Piteştiul, în condiţiile în care Petrochimia de aici este legată ombiligal de Oltchim şi invers. Mai mult decât atât, managerul de la Vâlcea a delarat că, după repornirea Petrochimiei, deocamdată blocată de polonezi, Oltchim intenţionează să negocieze şi preluarea Rafinăriei Arpechim de care austriecii de la OMV vor să se dispenseze. De asemenea, Roibu este decis să organizeze la mijlocul lui ianuarie o întâlnire cu parlamentarii şi reprezentanţii administraţiei din Argeş pentru a discuta şi stabili o strategie pentru salvarea platformei Arpechim. Deşi, în mare parte, politicienii şi parlamentarii argeşeni cunosc situaţia de la Arpechim aceştia din urmă se împart în trei categorii: unii s-au implicat deja, alţii se implică declarativ, iar alţii spun că se vor implica activ.

Senatorul Valeca: ”Am făcut deja o interpelare pe această temă”

„Am adresat deja o interpelare primului ministru pe această temă prin care i-am cerut să prezinte în detaliu această situaţie precum şi un plan de lucru pentru ca platforma Arpechim să fie salvată, atât în ceea ce priveşte Petrochimia, cât şi Rafinăria. Trebuie să avem grijă de acest lucru pentru că statul român a investit foarte mult acolo,  chiar şi recent, atunci când am avut nevoie de avizul Comisiei Europene pentru preluarea de către Oltchim. Legat de protecţia la care se referă domnul Roibu, eu sunt convins că serviciile, atât cât le permite legea îşi fac treaba şi supraveghează situaţia, dar cred că implicarea principală trebuie să o aibă guvernanţii prin ministerul de resort şi APAPS. Voi merge cu siguranţă la acea întâlnire, dacă domnul Roibu ne va solicita şi sper ca, până atunci, pentru că expiră termenul legal de 15 zile, să am şi răspunsul premierului la interpelarea de care v-am  vorbit”.

Filip Georgescu: „Ar trebui implicat Mircea Andrei de la PDL”

„În primul rând, sunt uimit că serviciile noastre sunt atât de pasive, ca să nu zic altfel, în această chestiune. Polonezii încearcă şi ei, aşa cum au încercat şi alţii şi insistă pentru că în toată lumea asta e o mafie în toate cele. Această mafie încearcă să realizeze şi la Oltchim şi la Arpechim, cam ce a realizat la Alro Slatina, cu petrolul, cu energia, cu cimentul cu tot cea a fost nu rentabil, ci extrem de rentabil în ţara asta. Sunt sferele de influenţă, atât de la Răsărit, cât şi de la Apus şi care încearcă să pună mâna pe ce-a mai rămas bun în ţara asta. Guvernul are obligaţia, nu morală, ci naţională şi patriotică să se implice în această chestiune. Eu voi participa la acea întâlnire, dar cred că domnul Roibu ar trebui să-l contacteze pe senatorul Mircea Andrei pentru că e procuror la bază, are trecere în PDL şi am auzit, nu am vorbit niciodată cu el, nu îl cunosc personal, că e un om serios. Volanul e la ei acum, la PDL, noi, cei de la PSD, nu mai avem nicio putere”.

Sorin Pandele: „Dacă dai doar declaraţii de presă, vrei să te simţi vedetă”

„Nu am citit materialul publicat în ziarul dumneavoastră şi nici nu am discutat cu domnul Roibu pe această temă, deci nu mă pot pronunţa în această chestiune pentru că e uşor să dai declaraţii în presă şi să te simţi vedetă. Vreau, însă, să vă spun că noi, parlamentarii de Argeş, eu unul sigur dar cred că toţi, am semnat încă de anul trecut un acord de voinţă, ca să zic aşa, pentru realizarea unei astfel de întâlniri cu domnul Roibu. Din păcate, totul a rămas doar voinţă, fără concretizare, pentru că domnul Roibu a abandonat atunci acest demers. Dacă, de data aceasta, domnul Roibu va face această întâlnire, am convingerea că ea va fi una benefică. Dar dacă va rămâne doar la nivelul unor declaraţii în presă înseamnă că vrea să se simtă vedetă şi atât. Până nu aud direct, de la domnia sa, care sunt problemele de acolo, nu pot comenta doar nişte declaraţii de presă”.

Tudor Pendiuc: ”Voi da tot concursul pentru salvarea Petrochimiei”

„Eu nu pot decât să apreciez repunerea în funcţiune a Petrochimiei şi eforturile pe care le face domnul Roibu, un om de afaceri de calibru, în acest sens. Eforturile domniei sale reprezintă pentru mine o garanţie că în Piteşti vom avea locuri de muncă nu numai pentru cei care sunt acum angajaţi acolo, cât şi prin angajări în viitor. Mai mult, cred că toată administraţia, atât centrală, cât şi cea locală, atât cât îi permite legea, trebuie să se implice activ în rezolvarea acestei probleme, pentru că aceasta ar însemna locuri de muncă şi producţie iar criza nu poate fi depăşită decât  cu producţie şi, implicit, locuri de muncă.  Dacă domnul Roibu vrea să ne întâlnim, la Piteşti sau în altă parte, eu voi participa şi mă voi alătura necondiţionat eforturilor domniei sale”.

Prefectul Gheorghe Davidescu: ”Serviciile doar fotografiază, fără să se implice”

„Arpechimul trebuie salvat şi tot ceea ce spune domnul Roibu este adevărat. Vreau să vă spun că, deşi nu am ajuns să ne cunoaştem personal, eu şi domnia sa am discutat de foarte multe ori telefonic, chiar şi acum de sărbători, despre această situaţie şi soluţiile care trebuie găsite. Trebuie spus că, la Guvern, există o preocupare reală ca lucrurile să intre în normalitate pentru Arpechim şi Oltchim. Repornirea Petrochimiei este pentru mine o garanţie că şi Rafinăria va fi salvată pentru că ele sunt legate. Trebuie să facem tot ce trebuie ca acest lucru să se întâmple, cu atât mai mult cu cât statul a investit până acum peste 60 de milioane de euro, o investiţie enormă care trebuie salvată. Dacă domnul Roibu doreşte o întâlnire cu toţi factorii politici şi administrativi responsabili din Argeş îl asigur că, din partea mea, va avea tot concursul nu numai în ceea ce priveşte participarea, cât şi găsirea şi aplicarea unor soluţii. Legat de presiunile care s-au făcut şi se fac de către acţionarul minoritar polonez sunt convins că domnul Roibu are dreptate în tot ceea ce spune şi mai sunt convins că serviciile noastre doar fotografiază ceea ce se întâmplă, fără însă să se şi implice”.

Andrei Gerea: „Voi face presiuni asupra Guvernului pentru salvarea Arpechim”

„Cu domnul Roibu am avut mai multe întâlniri la comisia parlamentară din care fac parte şi pot spune că am cunoştinţă de situaţia de care vorbim. Şi eu sunt interesat ca lucrurile să se rezolve şi Petrochimia să fie repusă în funcţiune, cu atât mai mult cu cât sunt şi parlamentar de Argeş şi de Piteşti. În ceea ce priveşte ameninţările şi presiunile de care vorbeşte domnia sa, sunt mirat că nu există reacţii din partea serviciilor şi a organismelor guvernamentale. Chiar voi solicita un punct din partea acestor instituţii, referitor la această chestiune. Dacă domnul Roibu doreşte să ne întâlnim voi da curs acestui demers. Ca parlamentar voi face presiuni asupra Guvernului pentru ca Arpechim să fie salvată pentru că până la urmă este o societate de importanţă strategică şi este în interesul naţional ca ea să funcţioneze. Noi parlamentarii, mai ales cei din opoziţie, nu avem decât arma presiunii politice, decizia este la guvernanţi”.

Mihai Georgescu: ”Am sensibilizat Academia Română şi Societatea de Chimie”

„Sunt implicat în toată această campanie lansată de domnul Roibu şi pot să vă spun că am sensibilizat atât Societatea de Chimie, unde sunt membru în Consiliul Naţional, cât şi Academia Română. Amândouă au trimis memorii la Guvern, legat de situaţia Arpechim-ului. De asemenea, fac eforturi pentru ca întâlnirea dintre domnul Roibu şi factorii politici şi de decizie ai Argeşului să aibă loc cât mai repede pentru că soarta platformei de la Piteşti depinde de această întâlnire şi de implicarea cât mai multor forţe. Ce spune domnul Roibu, în acel interviu din Jurnalul de Argeş, este total adevărat şi de aceea domnia sa trebuie sprijinit pentru că altfel nu vom putea salva Arpechim. Eu i-am dat un material în acest sens şi domnului senator Şerban Valeca şi, din câte ştiu, domnia sa a făcut deja o interpelare pe tema Arpechim, la care aşteaptă răspuns de la premierul Emil Boc”.
(Florin Silvestru)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

„Divorțul anului” la Teatrul „Alexandru Davila”
„Divorțul anului” la Teatrul „Alexandru Davila”

Cuplul Monica Davidescu și Aurelian Temișan joacă la Pitești Spectacol la Teatrul „Alexandru Davila”, luni, 30 mai, de la 19:30. Va fi pusă în scenă cea mai recentă producție a Companiei de Teatru Concordia, comedia „Divorțul anului”. Joacă Monica Davidescu, Ovidiu...

PSD Argeș anunță noi investiții pentru Câmpulung
PSD Argeș anunță noi investiții pentru Câmpulung

Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Ivan și Sergiu Cicu, consilieri lacali ai PSD Câmpulung, au susținut azi o conferință de presă la sediul PSD Câmpulung Mușcel.  Cu acest prilej, Marius Nicolaescu a făcut o radiografie a...


Loading RSS Feed