Poetul piteştean Călin Vlasie, printre cei mai importanţi scriitori de azi

de | 11.11.2021 12:43 | Cultură, Actualitate

Criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu a avut, în ultimii ani, o idee foarte importantă. De a premia, prin Uniunea Scriitorilor din România, recte revista „România literară”, cea mai importantă revistă a Uniunii, ba scriitorul lunii, ba scriitorul anului. Pentru luna iunie, cea mai importantă carte publicată în România s-a dovedit cea a lui Călin Vlasie, care a primit Premiul Lunii Iunie, despre care săptămânalul „Jurnal de Argeș” a scris la timpul cuvenit.

Poetul piteștean Călin Vlasie a reintrat, după mulți ani (recunoscut ca editor), pe poarta principală, printre cei mai importanți scriitori de azi. Pe cei 12 scriitori îi cunoaștem. Lună de lună, juriul Uniunii Scriitorilor, prezidat de criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, a decis numele scriitorului lunii. În iunie, scriitorul lunii a fost desemnat Călin Vlasie. Concursul de la Iași a fost acerb. Și declara Călin Vlasie: „Nu știu dacă prin volumul meu de poezie «micile întâmplări» mi se va conferi Premiul Scriitorul Anului, dar știu că acest volum e rodul a mai bine de 20 de ani de căutări de sine și de continuare a propriului meu construct poetic, nu mai puțin dificil și laborios decât efortul de lectură al unui critic literar de forța colegului meu de literatură, Daniel Cristea-Enache, pe care eu de mult timp îl consider cel mai valoros critic literar de poezie al zilelor noastre, dar și unul dintre cei mai străluciți critici literari tineri”.

Citește și Bucătărie, poveşti cu zimbri şi multă istorie în jurul ceaunelor de la Făgăraş Fest

Decernarea premiului a fost la Iași

La Iași, cu sponsorii de acolo, a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, GALA SCRIITORII ANULUI 2021. Personal, am mizat pe Călin Vlasie. Au avut loc lecturi publice ale fiecărui laureat, pe luni: Gabriel Chifu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Adrian Lesenciuc, Andrei Novac, Marta Petreu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Mihok Tamas, Călin Vlasie.

În final, după îndelungi deliberări, s-au stabilit și premiile. Astfel, Premiul „Scriitorul Anului” a fost decernat, ex aequo, eseistei şi scriitoarei Marta Petreu, pentru volumul „Blaga, între legionari şi comunişti” (Editura Polirom), şi criticului Daniel Cristea-Enache, pentru volumul „Linia de contur, II” (Editura Spandugino). Criticul literar Daniel Cristea-Enache a dedicat Premiul „Scriitorul Lunii Septembrie” 2021 memoriei dr. Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Poetul piteștean Călin Vlasie are gloria de a fi poetul lunii iunie, fiind singurul poet argeșean gratulat cu un asemenea premiu foarte important.

Citește și Construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu îi mobilizează pe specialiştii în patrimoniu / Proiect pentru identificarea şi salvarea caselor tradiţionale de pe Valea Topologului

Citește și Sindicatul artiştilor, ziariştilor şi scriitorilor din Piteşti

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole