Web Analytics

Plantele suferă cumplit în sudul judeţului!

de | 22.07.2022 10:30 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

„Soarele s-a topit şi a curs pe pământ…”
Dacă nu plouă, ne paște seceta pedologică!

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat zilele trecute că „seceta pedologică s-a cuibărit în România” şi că, „dacă nu plouă, mâine s-ar putea să fie rău”. Prin urmare, el vrea să le permită fermierilor să acţioneze în funcţie de condiţiile locale, pentru a nu-şi pierde recolta. Ce înseamnă, practic, acest lucru? Care este situaţia în Argeş? S-a instalat seceta pedologică în judeţ? Cât de afectate sunt culturile? Citiţi în cele ce urmează…

Libertate şi subvenţii

„Am socotit necesar să intervin printr-un act normativ care să dea libertatea fermierilor să decidă la faţa locului, în aşa fel încât să nu se piardă în întregime producţia de pe unitatea de suprafaţă şi să curăţăm suprafeţele în vederea executării lucrărilor pentru anul agricol următor. Practic, noi, prin acest act normativ, am dorit să-i scoatem din chingile obligativităţii de a păstra cultura pe teren până când vin comisiile de evaluare a acestor pagube” – a spus Petre Daea.

Prin ordinul comun emis zilele trecute de miniştrii Agriculturii şi Internelor – care se referă la gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice – se mai prevede ca, pentru zonele calamitate, fermierii să beneficieze de subvenţii pe suprafaţă chiar dacă recoltele sunt compromise.

Citește și Fermierii din România fac un apel către Premierul Florin Cîțu pentru acordarea despăgubirilor de secetă, din bani publici. Ar fi o investiție – nu o cheltuială!

Nicio comisie în Argeş

Bun. Prin urmare, fermierii afectaţi pot cere constituirea la nivel local a unei comisii de verificare a culturilor compromise de secetă, păstrând pe teren o probă-martor şi pregătind, fără să mai aştepte, suprafeţele pentru următoarele culturi. Solicitarea respectivă se face la Primărie, care, la rându-i, notifică Direcţia pentru Agricultură a judeţului, apoi e informat prefectul, iar acesta emite un ordin pentru constituirea comisiei.
Câţi fermieri din Argeş au solicitat o astfel de comisie? Din fericire, până acum, niciunul. De ce? Pentru că, „deocamdată, în Argeş nu s-a pus problema secetei pedologice. În nord, de exemplu, în zonele limitrofe municipiului Curtea de Argeş există în sol chiar o rezervă normală de apă. În sud, după cum am observat la faţa locului, e mai uscat, a plouat mai puţin, poate că avem secetă meteorologică, dar nu e instalată seceta pedologică. Noi, argeşenii, suntem oameni buni şi ne iubeşte Dumnezeu” – ne-a declarat Eugen Dulică, director al Direcţiei pentru Agricultură Argeş, un om cu 38 de ani de experienţă în domeniu.

Citește și Seceta în Europa – iulie 2022: Aproape jumătate din teritoriul UE este expus riscului

Fermierii, foarte îngrijorați

Fermierii din sudul județului sunt, însă, foarte îngrijorați. Sever Popa, de la Rociu, om cu 51 de ani de experiență în agricultură, spune că „sunt probleme mari”, dar… e doar începutul, fiindcă meteorologii au anunțat încă zece zile de arșiță, de caniculă. „Plantele au intrat într-o fază în care încep să sufere cumplit. E vorba despre porumb, floarea-soarelui, plante furajere. E din ce în ce mai rău…” – spune dl. Popa.
Iulian Pană, fermier la Bârla, nu-i mai dă șanse porumbului: „50% din culturi sunt afectate. Nu mai sunt șanse, e târziu. Dacă ploua în weekend, poate mai speram…”

Deputatul Aurel Bălășoiu (foto), membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, fost mare fermier, spune că urmărește cu atenție fenomenul. „Seceta se prelungește. Cam în două săptămâni, dacă nu plouă, culturile vor ajunge ca în alte părți, calamitate. Se vede că plantele încep să moară. Va fi greu. Plus că trebuie, ca stat, să ai producție pe stoc pentru cinci ani. Or, noi nu știu dacă avem pentru un an. Nu e de luat în glumă” – a conchis deputatul de Argeș.

Citește și Protocol de colaborare între Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și ITM Argeș

Cum stăm cu recoltele?

Cum stăm, totuşi, cu recoltele în judeţ? Oficial, ne răspunde tot directorul Direcției pentru Agricultură. Recolta la orz e gata, pe cele 2.000 de hectare. Producţia: 3.800-4.000 kg la hectar. „Săptămâna asta cred că vom termina şi la grâu. Avem culturi pe aproximativ 51.000 de hectare şi estimăm o producţie de 4.000-4.500 kg/ha. Cu porumbul – care e în faza de mătase – dacă ne ajută Domnul şi mai dă o ploaie, suntem salvaţi. Culturile sunt pe circa 27.000 de hectare” – ne-a precizat Eugen Dulică.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *