Web Analytics

Fermierii din România fac un apel către Premierul Florin Cîțu pentru acordarea despăgubirilor de secetă, din bani publici. Ar fi o investiție – nu o cheltuială!

de | 9.02.2021 20:20 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Asociația Forța Fermierilor, cea mai nouă organizație din mediul asociativ agricol, solicită suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu un miliard de lei pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. În această perioadă, în care proiectul Legii Bugetului de Stat va intra în dezbatere publică, decidenții politici trebuie să înțeleagă că sectorul agroalimentar este una dintre puținele ramuri economice care vor putea asigura o creștere a PIB în 2021

Citește și: Sondaj de opinie: Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID-19

Fermierii României fac un apel către Premierul Florin Cîțu pentru acordarea acestor despăgubiri de secetă, din bani publici, pentru că, la această oră, nu există un sistem de asigurări funcțional care să acopere aceste riscuri. Prin urmare, Asociația Forța Fermierilor consideră că acest sprijin de la buget este, de fapt, o investiție și nu o „pomană”, nu vorbim de un ajutor social.

„Dacă Guvernul va investi un miliard de euro în fermele din România care au fost afectate de secetă, banii respectivi se vor duce imediat în economia reală. Fermierii vor putea să își susțină cheltuielile pentru asigurarea producției agricole în 2021, mai ales că se anunță un an bun din punct de vedere agrometeorologic. Din analiza internă a noastră, la nivel de asociație, investiția guvernamentală de un miliard de lei va genera, în doar câteva luni, aproximativ 4-5 miliarde de lei în producție agricolă suplimentară, adică în jur de un miliard de euro. Dacă luăm în calcul și efectul pe orizontală, cu siguranță valoarea despăgubirilor acordate vor fi recuperate, prin taxe și impozite, până la finalul acestui an. În plus, exporturile generate din plusul de producție vor putea susține balanța comercială a României și cursul de schimb leu-euro”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Citește și: DACIA VREA SĂ DEZVOLTE UN NOU PARC INDUSTRIAL, LA OARJA

Având sloganul „Agricultura în ofensivă”, Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională recunoscută legal, înființată în luna octombrie 2020, care militează pentru drepturile și interesele legitime ale sectorului agroalimentar din România. Asociația își propune să obțină o voce unitară a fermierilor din România, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea fermei. Membrii Asociației Forța Fermierilor sunt fermieri activi, dinamici, de toate vârstele, din toate regiunile țării, atât din sectorul vegetal cât și zootehnic. Obiectivele pe termen scurt ale Asociației Forța Fermierilor în dialogul cu autoritățile publice centrale sunt: acordarea despăgubirilor de secetă și transparentizarea consultărilor MADR cu mediul asociativ prin transmiterea în direct, integral, a tuturor discuțiilor, pe pagina de Facebook a MADR.

Articol preluat din Presshub.ro, platforma jurnaliștilor în serviciu public

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii