Web Analytics

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns… Cum bâjbâie Primăria Piteşti în scandalul construcţiilor de lângă Pădurea Trivale

de | 23.05.2019 13:56 | Dezvăluiri

# Arhitectul-șef ocolește răspunsul și nu spune în ce zonă din PUG se află terenurile pe care se
construiesc blocul familiei Brănescu și „vila turistică” a familiei Șerban

Scandalurile iscate ca urmare a două anunțuri de intenție pentru aprobarea planurilor urbanistice de detaliu aferente viitoarei „Vile turistice” a familiei Liliana și Aurel Șerban și viitorului bloc cu patru etaje al familiei Brănescu au deranjat oficialii Primăriei Pitești, primii vizați de câteva sesizări cu privire la lipsa de transparență în consultarea, de altfel obligatorie, în astfel de demersuri. Deși articolele în care am detaliat aceste plângeri au conținut și poziția autorității locale, edilul-șef al Piteștiului a ținut să inițieze, săptămâna aceasta, o nouă discuție cu Jurnalul de Argeș. Cum ultimele suspiciuni ale petenților legate de nerespectarea Planului Urbanistic General au pornit de la tergiversările Primăriei în oferirea unui răspuns cert la solicitarea de a numi explicit zona /subzona de care aparțin imobilele (dacă e de case sau de blocuri), dar și de la faptul că, în cel de-al doilea caz, oamenii, în calitate de vecini, au primit notificările cu privire la viitoarea construcție ridicată de familia omului de afaceri Ion Brănescu abia pe ultima sută de metri, cu doar două zile înainte de expirarea perioadei legale în care puteau depune obiecții și n-au mai reușit să-şi exprime poziţia, am sperat într-o lămurile din partea oficialilor Primăriei pe aceste aspecte.

Arhitectul-șef Ghiță: „Acum, nu știu cât de repede se mișcă Poșta”

Încă de la începutul întâlnirii am anunțat înregistrarea discuțiilor, un aspect de care primarul și arhitectul-șef al Piteștiului s-au arătat ușor iritați. Primul subiect discutat a fost anunțul de intenție privind elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru terenul situat în intravilanul municipiului Pitești, pe str. Gârlei nr. 74, pentru “Construire imobil locuințe colective”, inițiat de Ion Brănescu, Maria Brănescu și Dorinel Brănescu, pentru care Primăria Pitești a fost sesizată cu privire la nerespectarea regimului de înălțime prevăzut în Planul Urbanistic Genereal al orașului. „Nu înțeleg de ce este scandal acolo!”, s-a arătat nedumerit arhitectul-şef al Piteștiului, Cătălin Ghiță.
Curiozitatea cu care am început discuția e simplă. Cum se face că pentru acest anunț de intenție, postat pe site-ul Primăriei Pitești la sfârșitul anului trecut și în care cetățenii erau invitați să-și spună părerea cu privire la respectiva intenție de a se construi un bloc în proximitatea pădurii, nimeni n-a transmis niciun punct de vedere, deși cetățenii din zonă, vecinii viitoarei construcții, au o serie de obiecții despre care spun că n-au mai apucat să le transmită Primăriei Pitești în timpul legal al consultării pentru că notificările au ajuns la ei pe ultima sută de metri, în perioada sărbătorilor de iarnă”, cu o zi sau două înainte să expire termenul în care se făcea consultarea și puteai să contești”.
Am ținut să aflăm de ce aceste notificări au ajuns așa de târziu la vecini, deși termenul de consultare era de aproape o lună. „În primul rând înștiințările au ajuns prin Poștă”, a încercat inițial să ne ducă pe o pistă greşită arhitectul-șef, care a continuat: „Acum, nu știu cât de rapid se mișcă Poșta. Într-adevăr, pot să fie probleme privind termenul la care notificarea privind anunțul de intenție ajunge la adresă și într-adevăr au mai existat probleme… Puteau să facă obiecțiuni până în data de 27 decembrie”.
Din punct de vedere legal, primăria s-a încadrat în termenul de transmitere a notificărilor, Aparent, a făcut-o doar formal, pentru că oamenii n-au mai avut timp să răspundă în același termen legal. În plus, termenul amintit de arhitect (27 decembrie) diferă de cel afişat pe panoul care a tronat la faţa locului, având în vedere că pe acesta scrie că obiecțiile se pot depune în perioada 6-21 decembrie, dată după care oricine ar fi fost interesat să transmită punctul său de vedere ar fi fost descurajat să o mai facă.

Arhitectul-șef ne-a indus în eroare: Primăria nu lucrează cu Poșta, ci cu o firmă de curierat

E însă doar un detaliu în acest puzzle. Am încercat să lămurim ce înseamnă această „transmitere prin Poștă”, dat fiind faptul că Primăria NU lucrează cu Poșta, ci cu o anumită firmă de curierat. Răspunsul ușor încurcat al arhitectului a încercat să dreagă busuiocul: ”Noi avem în cadrul Primăriei un serviciu de… curierat. Din câte știu eu, nu e Poşta Română. Deci prin poştă, dar nu e neapărat Poşta Română…”.
Pe scurt, este vorba de aceeași firmă de curierat cu care colaborează Primăria în toate problemele, după cum ne-a mărturisit inclusiv primarul Cornel Ionică. Un amănunt doar aparent minor, asupra căruia vom reveni într-un număr viitor al ziarului nostru.
Una peste alta, oficialii Primăriei au încercat să minimizeze problema, insistând pe faptul că documentația nu are încă avizul Comisiei tehnice de urbanism (adevărat, însă e vorba doar de o chestiune de timp), într-o încercare de a evita chiar problema care a iscat scandalul.
„Care este problema? N-a fost cu nicio intenţie. Să ştiţi că nu are nimeni nicio intenţie şi chiar n-a fost rea-voinţă din partea nimănui”, a explicat și primarul Ionică.

Arhitectul-şef pasează răspunderea către primarul Ionică: „(…) Dumneavoastră sunteţi preşedintele Comisiei Tehnice”

Discuția a luat însă o turnură teatrală ușor amuzantă.
# Jurnalul de Argeș: Oamenii aceştia se simt frustraţi pentru că nu au fost anunţaţi în timp util ca să poată să-şi exprime punctul de vedere. Cum se face că nu există nicio obiecţie (n.r. – nici punct de vedere) cu privire la acest anunţ de intenţie privind construirea blocului cu patru etaje al familiei Brănescu postat pe site-ul Primăriei, deși oamenii aceștia au de obiectat ceva?
Arhitectul Cătălin Ghiță: Nu ştiu cum să facem ca să nu se simtă frustraţi. Domn primar, sunteţi de acord, că dumneavoastră sunteţi preşedintele Comisiei Tehnice, ca să evităm frustrările cetăţenilor din zonă, să mai acordăm un termen?
Primarul Cornel Ionică: Fără probleme… Doamnă, cetăţenii nu pot să spună «da» sau «nu». Pot să-şi exprime nişte puncte de vedere, care vor fi luate în analiză de comisia consultativă.
# Jurnalul de Argeș: Asta vor şi ei să facă, să-şi exprime punctul de vedere!
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Uitați, le mai acordăm şansa, să zicem încă o săptămână începând de azi, să depună, în scris, la registratura Primăriei, dacă au obiecţiuni sau contestaţii în ce priveşte proiectul depus.
# Jurnalul de Argeș: Cum se poate lua decizia asta, aşa? Aţi decis acum, pe loc, și rămâne stabilit?
Primarul Cornel Ionică: Având în vedere faptul că se invocă acest lucru și faptul că proiectul n-are niciun fel de aviz de la comisia tehnică, este ca și când n-ar exista, pentru că nu este avizat… El trebuie să intre în comisia tehnică).
(…)
# Jurnalul de Argeș: Ca să obiecteze, toată chestia asta trebuie pusă într-un cadru legal. Pe site-ul Primăriei scrie că a expirat perioada în care cetățenii se pot exprima în legătură cu blocul pe care vrea să-l ridice familia Brănescu!

Arhitectul Cătălin Ghiţă: „O să redeschidem procedura…

Dialogul n-a fost decât un fel de mostră despre cum se decid în Primăria Pitești, doar „din pix”, niște termene limită.
Am încercat să lămurim şi problema cea mai gravă semnalată de activistul de mediu Robertin Rusu şi câţiva piteşteni care locuiesc în zonă, care invocă Planul Urbanistic General și spun că amplasamentul se află în zona L1E, cu locuințe mici, P+1+M, mai exact case, în timp ce, potrivit argumentării din anunțul de pe site-ul Primăriei, amplasamentul studiat (în suprafață de 1167 m.p) ar fi „în subzona pentru locuințe înalte și funcțiuni complementare”, adică blocuri.
Pentru lămuriri am cerut și noi oficialilor Primăriei să numească exact zona din PUG căreia aparține amplasamentul pentru a verifica dacă, într-adevăr, este alta decât L1E (cifra 1 indică chiar regimul de înălțime), cea indicată de petenți.

Arhitectul sugerează că din PUG nu se înţelege unde e situat terenul

Răspunsul primit pare halucinant, în condițiile în care el vine din partea arhitectului-șef al orașului și în contextul în care oficialului Primăriei i se ceruse şi în scris, printr-o adresă înaintată de activistul de mediu Robertin Rusu, să spună exact cu ce denumire (L1E sau alta) apare acea zonă în PUG.
„Amplasamentul acesta e într-o zonă de intersecție la mai multe zone. Aproape că nici nu se-nțelege. Planșa care este aferentă PUG este afișată pe perete la noi, la urbanism, o să vedeți că e într-o zonă în care e un pic de portocaliu, un pic de galben, un pic de verde și e chiar la intersecție”.
Am insistat pentru a treia oară, să specifice, totuşi, cum se numește zona pe care o descrie atât de plastic.
# Jurnalul de Argeș: Fiecare din aceste zone din Planul Urbanistic General are un nume. Această viitoare clădire în ce zonă se construiește? Cum se numește?
Arhitectul-şef Cătălin Ghiță: Știu că e zona cu regim mediu și înalt de locuințe.
# Jurnalul de Argeș: Nu m-ați înțeles! Asta spuneți dumneavoastră! Spuneți-ne cum se numește această zonă!
Arhitectul Cătălin Ghiță: Trebuie să mă uit pe planșe, nu știu tot orașul pe de rost, mergem sus, ne uităm pe planșe și vă identific.

Interesant este că arhitectul-şef al Piteştiului nu doar că nu ne-a mai dat numele zonei, dar n-a putut specifica nici denumirea din PUG a zonei în care urmează a fi construită viitoarea „Vilă turistică” a celorlalți beneficiari, familia Șerban (o construcție ce urmează să se construiască pe o suprafață scoasă definitiv din fondul forestier național printr-o decizie a Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale din anul 2009, pentru care activistul de mediu a solicitat lămuriri privind regimul de înălțime a zonei).
Pentru răspuns, arhitectul ne-a invitat, de asemenea, la „planşa din birou”, unde, surpriză, am constatat aceeaşi bulversare.
„În legendă, acolo, deocamdată nu e zonă de locuinţe, este zonă verde”, ne-a răspuns unul dintre colegii de birou ai arhitectului-șef, cu trimitere la PUZ-ul, aprobat de Primărie prin Hotărâre de Consiliu Local, dar invizibil pe site-ul instituției.
Singurul argument cu care oficialii Primăriei se acoperă cu privire la această din urmă lipsă de transparență e că cei interesați pot solicita la sediul Primăriei Pitești documentația PUZ avizată. Procedura, e „simplă”, după cum am constatat și noi, care, după o oră de discuții, am plecat fără răspuns.
Asta, pentru că, încurcat de întrebări și deranjat de înregistrarea audio/video, arhitectul-șef a întrerupt interviul, cerând continuare discuțiilor… în scris.
Menționăm că discuția de la sediul instituției a avut loc marți, 12 mai, la ora 10.30. Uluitor, la câteva ore distanţă, arhitectul-şef a sunat la redacţia ziarului pentru a solicita, adresa de e-mail la care să trimită precizările cerute (adresă pe care i-am furnizat-o, deși o avea, pentru că între redacția ziarului, arhitectul-șef și Primăria Pitești existase corespondență repetată). Totuși, după șase zile, răspunsul încă nu fusese trimis. Luni, 20 mai, l-am contactat din nou, telefonic, pe arhitectul-șef al Primăriei, care a precizat că va trimite răspunsul cu denumirea zonelor… „în cel mai scurt timp”, iar răspunsul se lasă în continuare așteptat.
Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Un arhitect care isi face meseria de ras. Sa vedem dupa ce vor pleca sefii lui politici din primarie pe unde va scoate camasa. Ne crede prosti, si el face pe prostul. Fireste ca in acest caz nu este respectat regimul de inaltime al zonei. Dezvoltatorul imobiliar dupa ce va primi aprobarea de la slugile din primarie va construi probabil dar pe riscul sau. Expertii judecatoriei, judecatorii nu vor putea fi tromboniti asa usor de domnul arhitect.

  2. Daca asta este arhitectul sef al orasului meu eu sunt extraterestru ! E de noaptea mintii !