Web Analytics

Plagiatul în spaţiul academic

de | 2.09.2021 12:46 | Actualitate, Opinii

Problema plagiatului este des întâlnită în sectorul educațional, în special în lucrările sau articolele din cadrul sesiunilor de comunicări științifice, referatelor, lucrărilor de licență, disertație și tezelor de doctorat. Această practică problematică poate avea la bază o simplă încercare de inspirație și căutare de idei, îmbinată cu slabe abilități de comunicare scrisă, lipsa cunoștințelor de scriere academică, motivație scăzută, frica de eșec, gestionarea precară a timpului, dezinteres academic și credința că pasajele preluate nu vor fi detectate.
Totuși, indiferent de motive, plagiatul rămâne o încălcare a normelor academice și o lipsă de onestitate. Din acest motiv, lucrările sunt de obicei verificate, pentru a se identifica procentul de originalitate.

Citește și Factorii bio-psiho-sociali ai personalităţii

Metodele cu cel mai mare grad de acuratețe în detectarea plagiatului sunt reprezentate de programe speciale, numite soft-uri antiplagiat, care utilizează un algoritm special de căutare online al copiilor sau segmentelor similare. În urma analizei efectuate de program, se eliberează un raport detaliat (scris și grafic) în care regăsim porţiunile de text detectate, link-urile surselor, dar și întregul raport de calitate a fișierului analizat.
Suspiciunea de plagiat poate fi însă verificată și de către cadrele didactice. Acestea pot revizui lucrările sau articolele scrise de către studenți, căutând și analizând aspectele ce denotă lipsa de onestitate a studentului.
Cele mai des întâlnite motive psihologice care stau la baza deciziei de a plagia sunt: frica de eșec și anticiparea reacțiilor negative ale celor din jur, raționalizarea în vederea obținerii unui rezultat pozitiv, credința că nu poți fi prins, dezinteres sau credința că toată lumea practică plagiatul.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii