Web Analytics

Piteștenii de peste Prut au venit în Argeș de 1 Decembrie

de | 1.12.2021 12:48 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

De 1 Decembrie, la Pitești au fost mai multe manifestări culturale și artistice. La invitația municipalității piteștene, au participat și oaspeți de peste Prut, din Republica Moldova, originari din sătucul Pitești, comuna Beștemac, raionul Leova. Această comunitate se află în partea de sud-vest a Republicii Moldova, pe aceeași axă cu orașul Vaslui și nu are mai mulți de 1000 de locuitori. Au participat Vasile Moraru, primarul Piteștiului moldovean, deputatul Chiril Moțpan și ansamblul folcloric „Țărăncuța”. Toți s-au declarat onorați de venirea în România și de participarea la festivitățile organizate de Ziua Națională a României.

Ansamblul folcloric „Țărăncuța”

„Comunitatea de valori, limba românească, cultura, pământul și, nu în ultimul rând, sângele care apă nu se face ne-au permis să fim astăzi alături și să putem să spunem împreună, cu tărie, La Mulți Ani, România! ”, a spus primarul Cristian Gentea.

Primarul Vasile Moraru: „Într-adevăr, ne-am simțit ca la noi acasă”

„Mă bucur foarte mult. Am avut o întâlnire foarte plăcută. Într-adevăr, ne-am simțit ca la noi acasă. Vă mulțumim tare mult pentru invitația pe care ne-ați făcut-o. Cred că în viitor vom fi mai aproape de dvs. (..) Localitatea Pitești, la moment, are câțiva zeci de locuitori, dintre care majoritatea sunt plecați peste hotare, bătrânii sunt plecați cu copiii lor. Casele sunt, dar se ruinează. Sătucul este frumos”, a declarat și primarul Vasile Moraru.

Citește și Ziua Națională a României sărbătorită la Pitești. Zeci de persoane prezente la eveniment

„Astăzi este și o oportunitate de a avea o relație mai bună, de a crește această punte între Pitești-România, Pitești-Republica Moldova, așa încât aceste două entități, într-un viitor cât mai apropiat, să devină un tot întreg. Este idealul pe care ni-l dorim noi toți, cei din Basarabia, idealul reîntregirii neamului românesc. Ne-am simțit extraordinar de bine aici. Am cunoscut oameni foarte buni. Este adevărat, suntem ca acasă și așa vrem să ne simțim întotdeauna. Să ne unească în continuare doar gândurile bune, intențiile de a ne sprijini de fiecare dată și, evident, să nu uităm că suntem români și ziua de 1 Decembrie să ne fie în fiecare an o ocazie de a ne revedea, de a ne reaminti că suntem români aici și dincolo și în noi bate aceeași inimă, de român”, a spus deputatul Chiril Moțpan.

Întâlnirea fost un prilej ca edilii celor două comunităţi să interacţioneze şi să întărească relaţiile de fraternitate. Primul pas a fost o colaborare la nivel cultural, căci ansamblul folcloric „Țărăncuța” din Republica Moldova – localitatea Pitești a susținut, marți, 30 noiembrie, la Filarmonica Pitești, un recital în cadrul spectacolului dedicat sărbătorii naționale.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii