Web Analytics

Pijama, extremă urgenţă! O nouă alertă radioactivă în Muscel, la SC Ecovalor

de | 14.10.2015 20:54 | Dezvăluiri

În doar cinci zile, cei de la ISU, Poliţie, Mediu, DSP şi Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare au asaltat de două ori operatorul de deşeuri Ecovalor SRL Valea Mare-Pravăţ, după ce au fost depistate „niveluri anormale” sau „niveluri scăzute” de radioactivitate la containere provenite de la un furnizor din Bucureşti. De fiecare dată au fost date asigurări că nu există niciun pericol pentru comunitate şi mediu, iar transporturile cu probleme au fost suspendate.

Două incidente într-o singură săptămână

Primul incident s-a produs pe 3 octombrie, atunci când un transport de deşeuri destinate procesării a fost considerat suspect după ce s-a constatat că are un nivel anormal de emisii radioactive. A doua zi s-a procedat la efectuarea controlului încărcăturii containerului suspect, după izolarea acestuia, şi s-a constatat că „la o distanţă de aproximativ 3 metri faţă de container, indicatorul de radioactivitate este acelaşi cu cel al fondului natural, neexistând pericole”.
Un balot de deşeuri a fost sigilat şi preluat de cei de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Nu au fost oferite amănunte despre provenienţa transportului, specificându-se doar faptul că a fost vorba despre deşeuri provenite din tratarea mecanică a deşeurilor prin sortare, mărunţire, compactare sau granulare.
Peste doar câteva zile, pe 7 octombrie, s-a dat din nou alarma. Şi de această dată s-a susţinut ipoteza lipsei oricărui pericol, în condiţiile în care a doua zi s-a constatat că „la aproximativ 1 metru faţă de container indicatorul de radioactivitate este acelaşi cu cel al fondului natural”. Cei de la Ecovalor au comunicat faptul că au suspendat transporturile de la staţia de sortare de la care a provenit containerul, lăsând să se înţeleagă faptul că ambele incidente au avut în comun cel puţin furnizorul deşeurilor. Ulterior au fost transmise mai multe informaţii despre cele întâmplate şi s-a făcut precizarea că scanarea vehiculelor care aduc deşeuri la Valea Mare-Pravăţ se face de la începutul activităţii la Ecovalor. Pe scurt, cel de-al doilea incident ar fi fost provocat de o pereche de pijamale care păreau pătate cu iod, pijamale găsite în balotul cu deşeuri depistat cu „nivel scăzut” de radioactivitate. Deşeurile proveneau de la o staţie de sortare din Bucureşti care primeşte „marfă” de la firme de colectare a deşeurilor menajere.  
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii