Web Analytics

Piaţa florilor, record istoric în 2024

de | 1.03.2024 17:40 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Economie, Home

 Cu peste 2,5 milioane de buchete vândute în aceste zile, piața florilor va atinge un nou record istoric de vânzări, de aproape 40 milioane de euro, arată un studiu realizat de compania de consultanță Frames.

Dincolo de mărțișoare, de cadourile de tot felul, florile sunt în aceste zile cel mai vândut produs din România.

Un calcul estimativ, realizat de Frames, arată că de 1 și 8 Martie, vor fi vândute peste 2,5 milioane de bucăți flori.

Estimarea ia în calcul că în mediul urban, unde se vând peste 90% din flori, locuiesc 4,6 de milioane de femei cu vârsta de peste 18 ani și că măcar jumătate dintre aceste doamne și domnișoare vor primi un buchet de flori în această perioadă, la un preț mediu de 80 de lei.

,, Un calcul simplu arată că afacerea cu flori se apropie de 40 de milioane de euro, cu aproape 10 milioane mai mult decât estimările din 2023, incluzând aici doar comerțul cu amănuntul la flori. Spre comparație, în 2020, business-ul cu flori a depășit 20 milioane de euro”, arată analiza Frames.

Potrivit analiştilor, dinamica spectaculoasă a vânzărilor ţine în primul rând de scumpirea semnificativă a florilor, fapt care a crescut semnificativ şi cifra de afaceri a celor peste 7700 de firme ce activează în acest sector.

În ceea ce privește oferta, cele mai căutate, în această activitate, sunt ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele .

Dincolo de flori de sezon, la mare căutarele rămân, în continuare, trandafirii, considerați simbolul iubirii .

,,Există însă și o cerere tot mai mare de buchete personalizate, care include diverse cadouri și elemente de decor din plante și flori exotice”, afirmă analiştii.

Piaţa florilor, record istoric în 2024

Afacerile cu flori au mari șanse să atingă în acest an un adevărat record istoric, de peste 2,7 miliarde de lei, după ce, în 2023, date preliminare indică depășirea bornei de 2,5 miliarde.

Ultimul an pentru care Ministerul Finanțelor prezinta datele financiare finale, 2022, a dus business-ul cu flori din țara noastră la 2,2 miliarde de lei .

Spre comparație, cu 10 ani în urmă, în 2014, piața florilor raporta o cifră de afaceri de 491,3 milioane de lei.

Dincolo de afaceri, firmele din domeniul comercializării cu amănuntul al florilor au reuşit să crească semnificativ şi profitabilitatea, raportând un câştig net de peste 200 de milioane de lei în 2023, faţă de 150 de milioane de lei în 2022 şi 23 milioane de lei. în 2014.

Potrivit datelor financiare ale Ministerului Finanțelor, consultate de Frames, în piața florilor din România activau, în 2022, 7774 de firme, dintre care 6930 în activitate și numai 24 în alimente și 76 în insolvență.

,,Piaţa florilor sa dezvoltat spectaculos în ultimii ani, dovadă că numărul firmelor sa dublat în ultimii 10 ani, la fel ca şi cel al angajaţilor. Dezvoltarea semnificativă a afacerilor a venit atât pe fondul creșterii interesului investitorilor pentru acest domeniu cât mai ales ca urmare a reducerii semnificative a pieței negre, a evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Cele mai multe firme specializate se află în București, Cluj, Constanța, Ilfov, Brașov și Timiș.

Printre cei mai importanți jucători din sectorul comerțului cu flori și alte plante se află Diva Sol SRL, Dinagri’s SRL, Pet Network Europe SRL, Spic Agro SRL și Florăria Iris SRL.

,,Marea majoritate a companiilor din comerțul cu amănuntul al florilor au, în medie, 4 angajați, și o cifră de afaceri de 800-900 mii lei, cu o rata de profit medie de 60.000 lei. Este o piață încă fragmentată în care lanțurile de florării sunt puține. E un business care are potențialul de atrage investitori majori. E o piață în creștere, în care fuziunile și necesarele se vor afla în prim-plan, cel mai probabil, în anii următori”, arată analiza Frames.

Citește și:

Cele mai multe flori vândute pe piața românească vin din import, aproximativ 80%, restul fiind acoperit din producția locală.

O afacere de viitor

Potrivit analizei Frames, comerțul cu amănuntul al florilor din România sa diversificat foarte mult în privința ofertei de servicii.

De la florării de cartier sa ajuns la site-uri web și aplicații de smartphone prin utilizarea și posibilitatea de a comanda oriunde sau gamă largă de flori asociate din zona cadourilor.

De la clasicele buchete sa ajuns la aranjamente florale spectaculoase, personalizate, in ton cu sezonalitatea, cu momentele speciale din viata celor care le primesc.

,,Estimam, în anii anteriori, că afacerile cu flori și produse asociate vor crește semnificativ în România, iar datele financiare vin să confirme această tendință pozitivă.

Anul 2024 va fi o adevărată bornă pentru această piață , în condițiile în care modificările fiscale și inflația se află în prim-plan.

Vom asista, cel mai probabil, la o accentuare a fenomenului de concentrare a pieței, mai ales pe sectorul de distribuție, în ton cu evoluția veniturilor populației și cu extinderea obiceiurilor de consum”, a declarat Negrescu.

,,Marile magazine, reţelele de hipermarketuri au înţeles potenţialul acestui sector şi se implică tot mai mult în acest sector.

Pe lângă marile magazine, a crescut semnificativ și sectorul de vânzări online, cele care oferă, alături de flori, și diverse pachete de cadouri, în cadrul unor oferte competitive, focusate pe targete diverse și orientate către sezonalitate.

În aceste condiții, micile florării, de la colțul străzii, vor pierde, treptat din relevanță , și ar putea chiar să dispară, fenomen care este ușor de observat”, a mai spus acesta.

Analiza Frames privind business-ul din piața florilor din România în 2024 a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate de companii care au codul CAEN 4776 (comerțul cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor) la Ministerul Finanțelor pentru anul 2022, datele statistice privind dinamica firmelor de la Registrul Comerțului și informațiilor de la Institutul Național de Statistică.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *