Web Analytics
scris marți, 11.05.2021

Peste 50.000 de teste RT-PCR efectuate în laboratorul Spitalului Județean Pitești

Într-un an s-au realizat peste 50.000 de teste RT-PCR în laboratorul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Aparatul RT-PCR a fost achiziționat de SJUP prin cofinanțare de la Consiliul Județean și fonduri de la Ministerul Sănătății și a ajuns la Pitești pe data de 11 mai, dar primele teste au fost efectuate pe 20 mai 2020, după ce a fost pregătit un spațiu de funcționare, a fost instruit personalul și s-au obținut avizele. 
„În urmă cu fix un an, pe 11 mai 2020, Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost dotat cu un aparat pentru detecția Covid-19. După aproximativ o săptămână, laboratorul biologic destinat procesării de teste pentru detecția COVID-19 al unității sanitare a devenit funcțional. De atunci și până în prezent, au fost efectuate peste 50 000 de astfel de teste”, a transmis, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt Cristina Cazacu.

Teste și la cerere, pentru adulți și copii. Cum se realizează programarea și cât costă 

Încă de pe 16 iulie 2020, la Spitalul Județean de Urgență Pitești se efectuează, și la cerere, teste pentru detecția noului coronavirus.
„Recoltarea probelor, o etapă extrem de importantă, care poate influența calitatea rezultatului, se realizează de către un medic ORL de excepție, dr. Zamfir Mădălina, în zilele de luni, miercuri și vineri, în intervalul orar 8:30 – 11:00. Ulterior, probele ajung în cadrul Compartimentului de Biologie Celulară și Moleculară al Serviciului de Anatomie Patologică al SJU Piteşti, fiind procesate de către un profesionist desăvârșit, dr. Uscatu Daniel. Evident, cei doi specialiști amintiți mai sus au alături colegi extrem de implicați, împreună reușind ca această activitate să aibă finalitatea scontată, iar rezultatele să ajungă într-un mod corect și rapid la pacienți/doritori.
Programarea se realizează OBLIGATORIU nominal. Se pot realiza mai multe programări cu aceleași date doar în cazul în care o persoană programează mai mulți membri ai aceleiași familii. Pentru programări multiple (cu aceleași date de contact) persoana va fi contactată telefonic pentru confirmare. În lipsa acestei confirmări programarea poate fi anulată. După realizarea programării persoana va primi un e-mail de confirmare în circa 1-5 min (e important să se verifice și folderul „spam”).
Taxele aferente sunt încasate de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-11:00, la Biroul Informații din Ambulatoriul de Specialitate al unității sanitare (fosta Policlinică).
Costul unui test pentru detecția COVID – 19, la cerere, este de 280 de lei. Plata se va efectua numai în numerar, în baza confirmării programării (listată sau electronic) și a unei copii a cărții de identitate(CI) sau a pașaportului.
Buletinul cu rezultatul testului se transmite electronic, în limba română, dar și în limba engleză, la cerere, prin intermediul adresei de e-mail ce a fost comunicată, în cel mult 48 de ore. Precizăm că buletinul cu rezultatul testului include data recoltării și cea a transmiterii rezultatului, dar și ora (procesării probelor)”, mai transmite SJUP.
„Având în vedere legislația în vigoare, privind activitatea de testare în vederea detecției virusului SARS CoV-2, managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești, Adriana Molfea, a decis organizarea unui CENTRU DE RECOLTARE. Astfel, într-unul din containerele amplasate în curtea unității, pot beneficia de testare RT- PCR, în mod gratuit (în urma triajului și, după caz, a unor documente doveditoare):
-persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat într-o unitate sanitară;
-pacienți cu stare de conștiență alterată(comă) cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2;
-pacienți care necesită intervenție chirurgicală sau manevre invazive imediate;
-contacți direcți ai cazurilor confirmate, dar care sunt simptomatici;
-pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital;
-pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:
• pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
• pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
-pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;
-pacienți hemodializați asimptomatici – de 2 ori pe lună;
-pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele”, se mai arată în comunicatul de presă.

Distribuie!

0 Comentarii