Web Analytics

Alo, DIICOT! Ce se aude cu dosarul contabilei care a delapidat aproape 1 milion euro de la Spitalul Judeţean? Managerul Adriana Molfea: „Este un dosar penal, care văd că stagnează. Nu ştiu de ce nu înaintează deloc”

de | 18.12.2020 10:36 | Actualitate, Dezvăluiri

Din 2017, DIICOT investighează o delapidare de peste 3,9 milioane lei comisă la Spitalul Judeţean Argeş, în perioada 2012 – aprilie 2017, de către fosta contabilă Amalia Dumitrașcu. Unitatea medicală a acţionat-o deja în instanţă, pe cale civilă, pe fosta angajată pentru a fi sigură că recuperează prejudiciul produs. Pe 7 octombrie a.c., Tribunalul Argeș a dat câștig de cauză spitalului, obligând-o pe Amalia Dumitrașcu să plătească prejudiciul produs, însă decizia instanței nu este definitivă. Am întrebat-o pe Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean Argeș, dacă Amalia Dumitrașcu a atacat decizia până la urmă. „Încă nu știm. O să vedem. Până la sfârșitul anului aflăm dacă o face sau nu. Are 30 de zile din momentul în care i se comunică și ei” – a fost răspunsul.
Decizia Tribunalului Argeș: „Obligă pârâta (Dumitrașcu Amalia – n.r.) să plătească reclamantului (Spitalul Județean de Urgență Pitești – n.r.) suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370.687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8.190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se la Tribunalul Argeş. Pronunţată azi, 07.10.2020, la Tribunalul Argeş – Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în hotărârea instanței argeșene.

7 Molfea 1249Managerul Spitalului Județean: „Încercăm toate mijloacele, inclusiv cu sechestrul extins”

Despre dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT Pitești nu avem încă informații. Am solicitat poliției, în baza Legii 544, să aflăm stadiul dosarului, iar în data de 17 decembrie am primit următorul răspuns. „Dosarul penal la care faceți referire nu este instrumentat la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș”. „Noi am mai întrebat, am mai solicitat relații, nu au fost foarte elocvente. Ne-au spus că sunt în curs de cercetare”, a menționat Adriana Molfea (foto).
Managerul spune însă că va încerca orice posibilitate legală pentru a recupera prejudiciul. Asta dacă Amalia Dumitrașcu mai are ceva pe numele ei și nu a înstrăinat deja totul. „Este un dosar penal, care văd că stagnează. Nu știu de ce nu înaintează deloc, iar noi, ca să ne asigurăm că avem un titlu executoriu pentru a recupera creanța, pentru că pe noi asta ne interesează în principal, am procedat la această acțiune separată, pe cale civilă. Acum să sperăm că vom avea și sorți de izbândă, adică voi avea ce să recuperez. Încercăm toate mijloacele, inclusiv cu sechestrul extins. O să vedem ce o să găsim”, ne-a precizat Adriana Molfea.

Citește și Adriana Molfea, manager Spitalul Judeţean Argeş: „Am dat-o în judecată pe Amalia Dumitraşcu, să fim siguri că recuperăm aproape un milion de euro”

Citește și Amalia Dumitraşcu nu este singura responsabilă în dosarul delapidării de un milion de euro

Citește și Directorul economic Isabela Din dezvăluie cum a prins-o pe contabila Amalia Dumitraşcu

Cum a reușit fosta contabilă să delapideze aproape 1 milion de euro

Frauda a fost descoperită în aprilie 2017 de către directorul economic Isabela Din, cea care îi luase locul Rodicăi Beșliu, pensionată în vara lui 2016. Pensionata Rodica Beșliu era șefa Amaliei Dumitrașcu și cea care trebuia s-o controleze, de fapt, pe contabilă. De precizat că totul a pornit de la două ordine de plată emise în primăvara lui 2017, la care datele nu concordau cu cele de pe facturi: contul bancar și codul fiscal difereau față de cele de pe factură, iar numele furnizorului era același.
Metoda prin care acţiona Amalia Dumitraşcu era următoarea: erau întocmite ordine de plată în care la rubrica beneficiar era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Judeţean, iar la contul IBAN şi identificarea fiscală erau trecute datele Rivertex Project, o firmă cu patroni din Ştefăneşti.
După ce frauda a fost descoperită, o echipă de la Curtea de Conturi a venit în control. Ulterior, Parchetul a făcut percheziții și contabilă şi la cei doi complici de la firma Rivertex Project, care au fost arestați preventiv. Amalia Dumitraşcu mai are o fraudă masivă la activ, dată BCR Piteşti între 2002 şi 2005, împreună cu o altă colegă. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind doar obligată să achite băncii despăgubiri în valoare de 1.604.205 lei. Practic, banii furați. Incredibil e că, deși avea acest „CV” cu 16 miliarde lei vechi, partea ei, bani furați de la BCR Pitești, Amalia Dumitrașcu și-a găsit repede de lucru la compartimentul Contabilitate al Spitalului Județean.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii