Peste 25 de Alerte InfoCons în perioada 09-13.01 conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene

de | 20.01.2023 10:10 | Actualitate, Economie, Home

Produsele ce fac obiectul alertelor rapide prezintă riscuri de ștrangulare, răni, sufocare, electrocutare, apariția anumitor boli sau alergii, incendiu etc. Iată care sunt cele mai recente alerte:
Bluză pentru copii . Risc : Leziuni , strangulare . Corzile funcționale pot deveni blocate în timpul diferitelor activități ale unui copil, ceea ce duce la leziuni și strangulare.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 14682.

Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „M-am simţit ca un lunetist depistat, împotriva căruia a fost îndreptat tot armamentul”

Pantaloni pentru copii . Risc : Leziuni . Pantalonii au cordoane decorative lungi cu capete libere care pot fi legate în jurul taliei. Cordoanele pot deveni blocate în timpul diferitelor activități ale unui copil, ceea ce duce la leziuni.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 14682.
Jucărie moale. Risc : Sufocare . Părțile mici (inelul metalic și ochii jucăriei moi) se pot desprinde. În plus, umplutura fibroasă este accesibilă. Un copil poate pune oricare dintre acestea în gură și se sufocă.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.
Pătuț pentru copii . Risc : Imobilizare . Există decalaje între lamele de la baza pătuțului. Extremitățile unui copil ar putea fi prinse în golurile dintre lamele, provocând prindere.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 716-1.
Săpun de baie . Risc chimic . Conform listei de ingrediente, produsul conține butilfenil metilpropional (BMHCA) care este interzis în produsele cosmetice. BMHCA poate afecta sistemul reproducător și sănătatea copilului nenăscut, precum și poate provoca sensibilizarea pielii.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice.
Set de rachete . Risc pentru mediu . Materialul plastic al produsului conține parafine clorurate cu lanț scurt (SCCP) (valoare măsurată până la 0,4 % din greutate). PCCS persistă în mediu, sunt toxice pentru organismele acvatice la concentrații scăzute și bioacumulate la animale sălbatice și la oameni, prezentând un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind poluanții organici persistenți (Regulamentul POP.
Minge puffer cu lumină . Risc pentru mediu . Aliajele de lipit ale jucăriei conțin o cantitate excesivă de plumb (valoare măsurată până la 13,8 % în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2).
Colier . Risc chimic . Produsul conține o cantitate excesivă de cadmiu (50 % din greutate). Cadmiul este dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Prelungitor . Risc : Șoc Electric , Incendiu . Produsul are contacte de împământare pe prize și dop, dar nu are un circuit de legare la pământ, iar rețeaua nu este atașată în mod corespunzător la produs. Acest lucru poate duce la șocuri electrice. În plus, ambalajul produsului indică 10-16 A, dar cablajul este subțire, ceea ce duce la supraîncălzire atunci când aparatele electrice de peste 2500 W sunt conectate.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune.
Ghirlandă de iluminat . Risc : Șoc electric . Conductoarele din fire sunt prea subțiri, iar distanța dintre priză și prima lampă este prea scurtă. Capacul dispozitivului de control poate fi îndepărtat cu ușurință. De asemenea, produsul nu este protejat împotriva umidității, dar este recomandat atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Prin urmare, un utilizator ar putea atinge piese sub tensiune și ar putea primi un șoc electric.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici cu standardul european EN 60598.
Tigara electronica de unica folosinta . Risc chimic . Produsul conține o concentrație prea mare de nicotină și un volum excesiv de lichid. Nicotina este extrem de toxică și poate pune în pericol siguranța utilizatorului, în special dacă produsul intră în contact cu pielea sau este ingerat.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind produsele din tutun.
Vopsea. Risc chimic . Produsul conține 2-butanonă oxim (valoare măsurată peste 0,1 % din greutate), care este toxic, poate provoca cancer, poate provoca leziuni ale organelor, este dăunător în contact cu pielea, provoacă leziuni oculare grave, provoacă iritații cutanate, poate provoca o reacție alergică cutanată și poate provoca somnolență sau amețeli.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Pantaloni pentru copii . Risc : Leziuni . Șnururile lungi pot deveni prinse în timpul diferitelor activități ale unui copil, ceea ce duce la răniri.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 14682.
Bluză pentru copii . Risc : Leziuni , Strangulare . Cablurile funcționale din capota produsului pot deveni blocate în timpul diferitelor activități ale unui copil, ceea ce duce la leziuni și strangulare.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 14682.
Tren de jucărie . Risc : Sufocare . Piesele mici se pot desprinde cu ușurință (pini de tren). Un copil mic le poate pune în gură și le poate sufoca.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.
Priză . Risc : Șoc electric și Incendiu . Contactele de la sol se pot oxida în timp, creând un contact imperfect. Rezistența circuitului de împământare poate crește apoi, iar utilizatorii pot primi un șoc electric. În plus, produsul se poate supraîncălzi și prinde foc.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici cu standardul european EN 60884.
Cărucior pentru copii . Risc : Leziuni . Din cauza opțiunilor insuficiente de atașare pe purtătorul de copil, suportul poate fi inadecvat și bebelușul poate aluneca din portavion, poate cădea și poate suferi leziuni fatale.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 13209-2.
Soluție pentru curățarea roților auto . Risc chimic . Produsul este coroziv pentru piele, dar etichetarea pericolelor este incorectă, iar ambalajul nu are un sistem de închidere securizat pentru copii și nici un simbol tactil de pericol. Utilizatorii nu sunt informați în mod corespunzător cu privire la pericolele apărute atunci când produsul intră în contact cu pielea și ochii sau dacă este ingerat.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (CLP).
Uscător de păr . Risc : Arsuri , Incendiu . Izolarea uscătorului de păr nu este suficientă în caz de supraîncălzire, iar produsul nu are protecție termică. Un utilizator îl poate atinge și primi arsuri sau produsul poate lua foc.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici cu standardele europene EN 60335-1 și EN 60335-2-23.
Soluție curățare motoare auto . Risc chimic . Produsul este coroziv pentru piele, dar etichetarea pericolelor este incorectă, iar ambalajul nu are un sistem de închidere securizat pentru copii și nici un simbol tactil de pericol. Utilizatorii nu sunt informați cu privire la pericolele pe care le implică atunci când produsul intră în contact cu pielea și ochii sau dacă este ingerat.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (CLP).
Tigara electronica de unica folosinta . Risc chimic . Produsul are un volum excesiv de lichid care conține nicotină și o concentrație prea mare de nicotină. Acest lucru poate duce la consumul accidental al unei doze mari de nicotină.
Produsul nu respectă cerințele Directivei privind produsele din tutun.
Culori . Risc chimic . Stiloul injector (pen) gri conține o cantitate excesivă de conservanți 2-Metil-4-izotiazolin-3-onă (MI) și 5-cloro-2-metil-4-izotiazolină-3-onă (CMI) (valori măsurate: 4,2 mg/kg și respectiv 5,9 mg/kg). Mi și CMI sunt sensibilizatori puternici și pot provoca dermatită de contact alergică la persoanele sensibilizate.
Produsul nu îndeplinește cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor.
Artificii . Risc : arsuri și vătămarea auzului . Nivelul presiunii sonore este prea mare (peste 120 dB). Prin urmare, poate provoca daune auzului. În plus, artificiile pot izbucni sau elibera materiale de ardere prea aproape de pământ, provocând arsuri trecătorilor. În cele din urmă, artificiile emit flăcări mai mult de 120 de secunde după funcționare, ceea ce poate crește riscul de incendiu.
Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind produsele pirotehnice și nici cu standardul european EN 15947-5.

Citește și: Cazul elevei otrăvite cu dezinfectant de către o colegă. Explicaţie hilară a directoarei: „A fost un joc, o prostie, (…) a vrut să facă un experiment”

Apă de parfum . Risc chimic . Produsul conține o concentrație excesivă de citral (valoare măsurată de până la 0,028 % în greutate). Citral provoacă iritații ale pielii și poate provoca o reacție alergică cutanată.
Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice.
Păpușă din plastic . Risc chimic . Materialul plastic al capului păpușii conține ftalat de di-(2-etilhexil) (DEHP) (valori măsurate: 31,7 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Minge . Risc chimic . Materialul plastic al produsului conține o concentrație excesivă de ftalat de diizobutil (DIBP) (valori măsurate: până la 19,84 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății, provocând daune sistemului reproducător.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *