Web Analytics

Peste 200 de instituţii de învăţământ din Argeş, fără autorizaţie de securitate la incendiu

de | 2.08.2017 18:04 | Dezvăluiri

6 colegiul carol campulung# Colegiul Pedagogic Câmpulung are sisteme moderne de detectare a focului și alarmare, dar autorizația de securitate la incendiu lipsește

În momentul de față, numeroase unități școlare din județul nostru nu dețin autorizație de securitate la incendiu, deși în ultimii ani clădirile au suferit diferite modificări, iar obținerea acesteia era un lucru absolut necesar. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș, în total, 205 clădiri aparținând instituțiilor de învățământ nu au avize și autorizații de securitate la incendiu. În cazul a 47 dintre acestea, directorii școlilor nici măcar nu s-au obosit să inițieze demersurile pentru obținerea autorizațiilor, deși au în administrare clădiri frecventate zilnic de sute de copii.

Trei licee și două grădinițe din Pitești, pe lista neagră a ISU

6 brancusi pitestiPotrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, 47 de unități școlare din Argeș nu au autorizație de securitate la incendiu și nici nu au inițiat demersuri pentru obținerea ei. Dintre acestea, peste o treime – 17 unități școlare – sunt din mediul urban.
Pe lista neagră a instituțiilor de învățământ neinteresate să obțină autorizația de securitate la incendiu se regăsesc și trei licee din Pitești, respectiv fosta cantină a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, care a suferit modificări structurale, sala de mese fiind compartimentată prin pereți din rigips, căminul școlar al Colegiului Economic „Maria Teiuleanu”, precum și Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, care deși a suferit modificări interioare în corpul A, fiind executate și lucrări de consolidare, în anul 2000, când s-au eliminat pereți din zidărie, nu a obținut nici până în prezent autorizația ISU.
De asemenea, nici Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada” Pitești, extinsă în 2011 cu un nou corp de clădire având parter și un etaj, nu are autorizație. La fel și Grădinița cu Program Normal Nr. 11 Pitești, structură a Grădiniței „Albă ca Zăpada”, care a suferit compartimentări interioare, fiind pusă în funcțiune în anul 2009.

Cămine, săli de sport și ateliere școlare, fără autorizație de securitate la incendiu

6 colegiu vlaicu vod curteadeargesÎn Câmpulung Muscel, unitățile școlare care nu au autorizație de securitate la incendiu sunt sala de sport a Școlii Gimnaziale „Nanu Muscel” și căminul Colegiului Tehnic Câmpulung Muscel, unde camerelor de cămin li s-a dat în anul 2012 o altă destinație, aceea de sală de studiu. Nici Colegiul Național Pedagogic „Carol I” Câmpulung Muscel, deși consolidat, reabilitat și modernizat între anii 2011-2014, prin montarea unui sistem performant de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, nu deține autorizația ISU.
În Curtea de Argeș, patru clădiri aparținând unităților școlare nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Este vorba de Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități din Curtea de Argeș care funcționează în fostul cămin din cartierul Valea Sasului, Şcoala Gimnazială Specială „Marina”, sala de sport a Colegiului Național „Vlaicu Vodă”și atelierul școlar al Liceului Tehnologic Forestier.
În Mioveni, nu dețin autorizația Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” și un corp de clădire aparținând Liceului Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, care în anul școlar 2015-2016 și-a schimbat destinația din punct termic în spații de învățământ. La Ștefănești, Grădinița Maicii Domnului și corpul A al Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu”, extinsă și recompartimentată recent, nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

În mediul rural, trei licee nu dețin autorizația

În mediul rural, 30 de instituții de învățământ nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Este vorba de unități școlare din comunele Vlădești, Căteasca, Mozăceni, Slobozia, Ștefan cel Mare, Boteni, Mihăești, Nucșoara, Băiculești, Băbana, Șuici, Schitu Golești, Căldăraru, Rucăr, Godeni, Budeasa, Dragoslavele, Lerești, Cepari, Ciomăgești.
Nici Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din Domnești, extins în 2013 cu săli de clasă, grupuri sanitare, holuri și cameră pentru centrala termică nu deține autorizație de securitate la incendiu. Aceasta lipsește și în cazul sălii de sport a Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Mozăceni și a corpului A al Liceului Tehnologic Mărăcineni.

158 de şcoli din Argeş au făcut demersuri pentru obţinerea avizelor de la ISU

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș, 158 de unități de învățământ au inițiat demersuri pentru obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu. Printre acestea se numără mai multe instituții de învățământ din Pitești, cum ar fi: Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, sala de sport a Școlii „I.L. Caragiale”, Grădinița cu Program Normal nr. 5, Școala Gimnazială „Matei Basarab” (extinsă cu două corpuri de clădire), Grădinița cu Program prelungit „Floare de Colț” și Creșa nr. 5, Școala Gimnazială „Nicolae Simonide” (atelier, spații școală și grădinița construită în 2011), Școala „Tudor Mușatescu”, Școala „Tudor Vladimirescu” (extinsă în 2012), Colegiul Național „Alexandru Odobescu” (schimbarea destinației din cantină în sală multimedia, în 2007).
„Obținerea autorizației de securitate la incendiu certifică, la momentul obținerii, îndeplinirea unui nivel de siguranță, prin asigurarea unor condiții tehnice impuse prin reglementări, dar acestea nu elimină total posibilitatea inițierii unui incendiu sau a unei situații de urgență. Un astfel de eveniment se poate iniția din diverse cauze și în împrejurări care țin de particularitățile exploatării unui spațiu sau a unei construcții. Astfel, în exploatarea construcției din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, astfel de evenimente pot fi cauzate sau favorizate de situații care țin de acțiuni premeditate, de crearea unor stări de pericol de moment în exploatarea construcțiilor, de neglijența sau exploatarea necorespunzătoare a unor instalații, de intervenții neautorizate asupra unor elemente ale construcțiilor sau asupra instalațiilor care le dotează. Pe de altă parte, lipsa autorizației de securitate la incendiu nu poate fi asociată cu existența elementelor de pericol, cât timp măsurile de securitate la incendiu au fost implementate și, totodată, sunt respectate”, susțin reprezentanții ISU Argeș.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii