Web Analytics

Peste 10.000 de persoane au fost prezente la festivalul de folclor „Hora ca la Bârla”

de | 7.08.2014 14:00 | Actualitate

Favorit TV a transmis duminică 3 august, în direct, între orele 18 și 22.30 aproape tot spectacolul de la Bârla, organizat cu ocazia Zilei comunei și a Festivalului de Folclor Hora ca la Bârla. Ajunsă la cea de a X-a ediţie, Hora ca la Bârla este, la ora actuală, unul dintre cele mai importante evenimente folclorice din Argeş și nu numai. Notorietatea evenimentului a depăşit graniţele judeţului şi asta datorită implicării personale a primarului Ion Neacşu. Duminică, datorită unei organizări de excepţie, primarul a reuşit să adune peste 10.000 de oameni la sărbătoarea comunei. Deși, din cauza inundațiilor, autoritățile locale au fost la un punct să anuleze manifestarea, primarul Ion Neacșu a decis la insistențele cetățenilor să reia organizarea evenimentului.

„S-a jucat drăcește, fiecare cu ambiție și pasiune”

„Manifestarea a început practic de sâmbătă, atunci când a avut loc un concurs de dans popular autentic susținut de grupuri, formații sau ansambluri cum se juca odată la hora satului, ne-a declarat primarul Ion Neacșu. Am vrut să aducem în actualitate timpurile de altă dată. Tinerii mergeau cu lăutari la casele oamenilor, mergeau la pădure, culegeau flori, încingeau hora în poiana fetelor, iar iarna se strângeau la răspântii, la ulițe și la troițe și jucau  diferite hore etc. În aceast sens am avut o participare extraordinară și aș putea spune că s-a jucat drăcește, fiecare cu ambiție și pasiune. Am avut și premii în bani și anume 1.200 de lei marele premiu, 1.000 de lei premiul I, 800 de lei premiul II, 300 de lei premiul III și 100 de lei mențiunile. Au jucat grupuri din comuna Bârla și Stolnici, grupuri din județul Olt, precum și din alte zone. A doua zi a manifestării a început duminică la orele 15.30 cu dansuri ale formațiilor de călușari de la Bârla, Stolnici și Hârsești, Lunca Corbului, Argeș și Optași Măgura, județul Olt, iar de la ora 18 întreg festivalul Hora ca la Bârla a fost transmis în direct la Favorit TV. În cadrul acestui festival au cântat Olguța Berbec, Cristina Turcu Preda, Mariana Ionescu, Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu și mulți alții. Spectacolul de muzică populară s-a încheiat la ora 22.30 cu un foarte frumos foc de artificii. Consiliul Local și Primăria Bârla au oferit diplome de participare tuturor formațiilor prezente și o plachetă pentru dl. Dorin Oancea în semn de recunoaștere a întregii activități culturale făcută pentru județul nostru. Eu cred că a fost o sărbătoare cât se poate de reușită pentru că inițial nu am vrut să o mai fac, am vrut să renunț în urma inundațiilor, dar pentru că cetățenii au fost cei care au insistat să avem și în acest an un spectacol folcloric deosebit ca în ceilalți ani, am organizat în cele din urmă această sărbătoare. Spun că a fost un eveniment cât se poate de reușit și datorită numărului mare de persoane care au fost prezente la eveniment, peste 10.000, care au venit și din județele Teleorman și Olt”.
La ceas de sărbătoare, alături de cetățenii comunei Bârla au fost prezenți Florin Tecău, președintele CJ Argeș, deputatul Theodor Nicolescu, deputatul Radu Vasilică, Cornel Lazăr, președintele PC Argeș, Gheorghe Drăgan, primarul comunei Lunca Corbului sau consilierul județean Dănuț Bica.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii