Web Analytics

Pesta porcină se extinde în judeţ şi la mistreţi. Veste îngrijorătoare pentru fondul de vânătoare al lui Petre Sotir

de | 21.11.2019 13:42 | Actualitate

Pesta porcină africană s-a extins în alte două localități din Argeș. Săptămâna trecută, analizele de laborator au confirmat virusul PPA într-o exploataţie nonprofesională din comuna Suseni, sat Burdeşti, unde au fost 64 de porci afectaţi, dar şi în cadrul unui complex de vânătoare privat din comuna Sălătrucu, cu un efectiv de 367 de porci mistreţi. Toţi porcii vor fi împușcați şi neutralizaţi prin îngropare într-un loc ce are avizul Gărzii de Mediu. Autoritățile au luat deja măsurile necesare în acest caz. Au fost delimitate zonele de protecţie şi de supraveghere la Suseni, respectiv zona infectată şi cea tampon, în cazul focarului la mistreţi.
În cazul complexului de vânătoare cu peste 300 de mistreți, aflat pe un fond de vânătoare privat, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, Daniel Lupu, ne-a precizat că respectivul complex este împrejmuit cu gard electric, iar virusul pestei porcine se află doar în interiorul complexului de vânătoare.

Petre Sotir: „Pe fondul meu de vânătoare nu e pestă. E doar la crescătoria de porci mistreți, care nu e a mea”

Am luat legătura cu Petre Sotir, directorul Asociației de Vânătoare „Codrii Negoiului” de la Sălătrucu, având în vedere că în spațiul public au apărut informații potrivit cărora pesta porcină a afectat fondul de vânătoare gestionat de acesta. Omul de afaceri ne-a declarat că pesta porcină nu este extinsă în fondul de vânătoare, iar singurele probleme ar putea fi create de păsările care pot transporta leșuri de porci mistreți în exteriorul complexului afectat.
„În complexul de vânătoare din localitatea Sălătrucu este pestă porcină africană. Complexul de vânătoare este ca o fermă de porci, o crescătorie de porci mistreți închisă. Nu știu ce se întâmplă acolo, eu sunt directorul asociației de vânătoare, nu sunt proprietarul complexului de vânătoare”.
Petre Sotir crede că pesta africană din complexul respectiv nu afectează fondul de vânătoare. „Complexul e închis ermetic. Nu are treabă cu fondul de vânătoare. (…) Eu nu am pestă porcină africană în fondul de vânătoare. În niciun caz, nici găsit, nici confirmat, nici la analize, nicăieri. Se poate extinde, singurele măsuri pe care nu le-am putut lua noi, din exterior, sunt legate de corbii care pot mânca dintr-un porc mort din complex și apoi să zboare și să ducă în exterior. Ne așteptăm la orice măsură, dar noi din exterior nu avem ce să facem. Acolo e un complex închis cu gard electric, totul cum scrie la carte, sunt oameni autorizați”, a explicat, pentru Jurnalul de Argeș, Petre Sotir.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii