Părinții de la Chilia ”Buna Vestire” a Schitului Lacu, din Muntele Athos, au primit binecuvântarea arhiepiscopului Calinic să pună în lucrare intenția de a ctitori primul sfânt lăcaş închinat lui Neagoe Vodă Basarab, voievod al Țării Românești, la îndemnul unor frați români din țară.
Părintele Cosma Giosanu va fi primul egumen al Obștei monahale
Schitul ”Sfântul Neagoe Vodă Basarab” a fost înființat de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin decizia 181 din 28 septembrie 2022. Conform invitației transmise de Arhiepiscopie, pe data de 1 mai, ÎPS Calinic, înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și călugări din țară și din Sfântul Munte Athos, va săvârși prima Liturghie pe locul unde se va construi mănăstirea. Astfel se va sfinți locul unde va fi pusă piatra de temelie pentru noul ansamblu monahal și va fi instalat primul egumen al obștei monahale, părintele Cosma Giosanu. Starețul noului așezământ va fi, astfel, ieromonahul Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, iar îndrumător duhovnicesc al obștii, părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sf. Munte Athos. Obștea viitoarei Mânăstiri Sfântul Neagoe Vodă Basarab îşi propune să aducă viețuirea aghioritică în inima țării noastre, îmbinând armonios tradiția bizantină cu cea românească.
De Paștele Blajinilor, Calinic a inspectat stadiul pregătirilor
Luni, de Paștele Blajinilor, l-am sunat pe părintele Cosma Giosanu, cel care are măreața misiune de a ridica, la 7 kilometri de mănăstirea Aninoasa, primul locaș de cult de sorginte athonită de la noi. Aflat în toiul pregătirilor pentru marele eveniment, monahul era în așteptarea arhiepiscopului Calinic care, însoțit de părintele consilier Andrei Michai, trebuia să ajungă din moment în moment.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu și a Sf Neagoe Basarab s-au terminat lucrările de demolare și concasare. Ne pregătim pentru marele eveniment de pe 1 Mai, punerea pietrei de temelie. Vă așteptăm cu drag!”, ne-a spus acesta, care ne-a dat câteva amănunte despre ce se va întîmpla pe 1 mai la Vlădești.
„Se va sfinți locul pentru viitoarea mănăstire. Se va face sfânta liturghie, IPS Calinic va sluji, în sobor vor fi în jur de treizecișiceva de preoți. După sfânta Liturghie se va instala egumenul schitului. Sunt așteptați mai mulți credincioși din mai multe zone ale țării, din Moldova, București, din Maramureș, vor veni părinții de la Mănăstirea Sihăstria și părinți din Muntele Athos, vom avea invitați din Bucovina, o doamnă primar cu un grup de copii care vor susține un program artistic. Și copiii din zonă de aici, din Vlădești, au pregătit un program artistic ce va avea loc imediat după slujbă. De la Patriarhie și-a anunțat părintele Ciprian Grădinaru care a și confirmat, dar este posibil să răspundă invitației noastre și alți părinți”, ne-a detaliat părintele Giosanu.
Citește și ÎPS Calinic, prezent la sfinţirea bisericii din Glâmbocel-Bogaţi
Citește și Reprezentanţii ÎPS Calinic, din nou la Cahul cu ajutoare pentru refugiaţi
0 Comentarii