Web Analytics

ÎPS Calinic, despre mânăstirea athonită care se va ridica la Vlădeşti: „Am lucrat fără tobe, în discreţie!”

de | 2.02.2023 13:25 | Actualitate, Cultură, Home

Părinți athoniți români și credincioși care frecventează comunitățile românești din Sf. Munte Athos au inițiat construirea unei mănăstiri cu rânduială athonită pusă sub ocrotirea Sf. Domnitor Neagoe Basarab, a anunțat agenția Basilica. Aceasta va fi situată la Vlădești. Piatra de temelie a bisericii va fi pusă după Paști, de ÎPS Calinic, la o dată care va fi anunțată ulterior. „Am lucrat fără tobe. Am dorit ca totul să fie în discreție și am reușit! Slavă Domnului Dumnezeu!”, ne-a declarat arhiepiscopul, care a confirmat informația. Starețul noului așezământ este ieromonahul Cosma Giosanu de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, iar îndrumător duhovnicesc al obștii este părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu din Sf. Munte Athos.

„Acum suntem la stadiul când se fac toate demersurile legiuite la autoritățile abilitate pentru a primi autorizațiile necesare ridicării sfântului locaș. În paralel, consultăm mai mulți arhitecți în vederea întocmirii proiectului așezământului monahal”, spune părintele stareț Cosma Giosanu. Urmând a fi construit în stil arhitectural brâncovenesc, combinat cu cel athonit, ansamblul monahal va avea două incinte independente.
Prima incintă va cuprinde biserica principală, închinată Sfântului Neagoe Basarab, iar pe lângă altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale Biserica principală va fi înconjurată de un corp de chilii, trapeză, bucătărie, bibliotecă, birouri și alte anexe. Incinta a doua e rezervată exclusiv monahilor din obște.

Conform rânduielii athonite, se vor păstra cu sfințenie canoanele specifice care presupun unele rigori atât în ceea ce privește slujbele de noapte, accesul femeilor în locaș, a curentului electric în biserică. De asemenea, posturile stricte. O caracteristică aparte – absența cărnii din alimentație, fiind permise doar preparatele din pește.

Citește și ÎPS Calinic, prezent la sfinţirea bisericii din Glâmbocel-Bogaţi

Citește și Reprezentanţii ÎPS Calinic, din nou la Cahul cu ajutoare pentru refugiaţi

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *