Web Analytics
scris vineri, 08.03.2024

Patronul stânei din Mioveni care l-a transformat pe un bolnav psihic în sclav a fost plasat în arest la domiciliu

Deși pare greu de imaginat în secolul XXI, în luna octombrie 2023, în urma unor percheziții într-un dosar de trafic de persoane, polițiștii argeșeni au descoperit un bărbat ținut sclav la stână, lipsit de hrană și de adăpost corespunzător și pus să muncească până la epuizare.

Patronul stânei din Mioveni care l-a transformat pe un bolnav psihic în sclav a fost plasat în arest la domiciliu

În timpul procesului au apărut mai mulți martori

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – august 2023, un bărbat de 56 de ani, din Mioveni, a recrutat și a exploatat o victimă majoră, aflată în stare de vădită vulnerabilitate, cauzată de situația socială, a lipsei de educație și accentuatelor probleme de sănătate, pe care ar fi obligat-o la prestarea, în mod repetat, de munci neremunerate, într-o stână de capre. De asemenea, potrivit anchetatorilor, victima ar fi fost adăpostită în condiții improprii, lipsită de hrană corespunzătoare și de îngrijirea medicală adecvată bolii de care suferă. În urma perchezițiilor, polițiștii și procurorii au descoperit și au ridicat mai multe mijloace de probă, în decembrie au dispus trimiterea în judecată, iar în timpul procesului au apărut și mai mulți martori. Bărbatul, pe numele lui Stoica Adrian Laurențiu, a fost arestat preventiv, dar pe 17 ianuarie 2024, Tribunalul Argeș a decis trimiterea lui în arest la domiciliu. Acum, la început de martie, a cerut și dreptul de a merge să își facă analizele la Spitalul Orășenesc Mioveni. Și l-a primit. Cum a motivat instanța? „Pentru a da inculpatului posibilitatea de a exercita un drept legitim, dreptul la sănătate garantat şi de art. 34 alin. 1 din Constituţie, instanța va admite cererea formulată de inculpat, urmând a-i permite acestuia să părăsească imobilul în care execută măsura arestului la domiciliu la data de 04.03.2024, în intervalul orar 10:30-13:00 pentru a se deplasa la Spitalul Orăşenesc Mioveni pentru a efectua investigaţii medicale”.

Proprietarul stânei a promis că îi va plăti victimei salariul de cioban

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în luna aprilie 2020, Stoica s-a deplasat la domiciliul victimei, Furdui Ion, din orașul Ștefănești, sat Valea Mare-Podgoria. Și fiindcă îl cunoștea pentru că îl mai exploatase și înainte, i-a promis că îl va plăti și pentru munca prestată în trecut și că nu îl va mai agresa fizic, ba,mai mult îi va plăti salariu lunar pentru activitatea de cioban. Apoi, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei, cauzată de afecțiunile psihice de care suferă și speculând lipsa rudelor care erau plecate în străinătate și nu puteau să mai aibă grijă de el, patronul l-a transportat la stâna sa de capre din orașul Mioveni, acolo unde, în perioada aprilie 2020-august 2023, l-a pus la muncă în mod forțat, prin constrângere fizică și psihică, obligându-l aibă grijă de animale.

Citește și Exclusiv! Rechizitoriul tânărului care l-a omorât pe poliţistul local Condoruş Savaste

Citește și Alarmă falsă! Stelică Crăciun a dat o fugă până la Istanbul, dar s-a întors: „Sunt forţă! Păi, dacă fug eu din ţară, se duce dracu’ tot! Cine se mai bate cu ei?”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *