Web Analytics
scris joi, 02.07.2015

Patronul de la PIC a scris în puşcărie patru cărţi de jurnalism

# Conf. univ. Carmen Nicolescu de la Universitatea de Stat din Pitești este cea care i-a dat recomandare ca să poată scrie # Sunt mari suspiciuni că, la fel ca și în cazurile lui Gigi Nețoiu ori Gheorghe Copos, lucrările sunt niște plagiate și că au fost scrise, de fapt, de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a UPIT

Patronul de la PIC  a scris în puşcărie patru cărţi de jurnalism

De câțiva ani, un fenomen îngrijorător a înflorit în penitenciarele din România: numeroși condamnați celebri pentru corupție au devenit peste noapte autori de așa-zise lucrări științifice scrise cu scopul de a li se reduce un număr semnificativ din zilele de pedeapsă.   În majoritatea covârșitoare a cazurilor, lucrările sunt plagiate ordinare sau pur și simplu lucrări gata făcute și cumpărate de condamnați. În schimbul acestei maculaturi fără valoare, deținuții primesc, conform Legii 254/2013, o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare carte scoasă. Cartea poate conţine orice, pentru că legea nu stabileşte cine ar trebui să decidă dacă este sau nu lucrare ştiinţifică. Comisiile de eliberare condiţionată din penitenciare avizează orice carte care vine cu recomandarea unui cadru didactic universitar.  Legea nu obligă profesorul şi pe nimeni altcineva să citească şi să evalueze lucrarea deţinutului. Editura Sitech din Craiova este cea mai activă pe piaţa cărţilor „de puşcărie“, publicând în ultimii doi ani peste 25 de titluri cu autori aflaţi în închisoare. Prețul minim de tipărire a unei cărți (40 de exemplare) este undeva la 7-8 milioane lei vechi. Iar printre cei care au publicat aici se numără și Cornel Penescu, fostul finanțator al FC Argeș, care, din 2013 şi până acum, a fost condamnat în şapte dosare penale şi a primit o pedeapsă contopită de cinci ani de închisoare.

Culmea: Penescu scrie despre… jurnalismul de investigație

Cum spuneam, sub semnătura lui Penescu au apărut în ultimul an nu mai puțin de patru cărţi de… jurnalism:  Comunicarea în spaţiul public (Editura Sitech); Managementul mass-media. Şedinţa de redacţie în presa locală (Editura Sitech); Jurnalismul de investigaţie şi particularităţile sale în presa locală românească (Editura Sitech) și Presa online din Argeş (Editura Sitech). Sunt mari suspiciuni că, la fel ca și în cazurile lui Nețoiu ori Copos, lucrările sunt niște plagiate și că au fost scrise, de fapt, de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a UPIT, mai precis de la catedra de Jurnalism.

Conf. univ. Carmen Nicolescu: „Am zis că e ok să scrie o lucrare științifică, că doar nu e analfabet”

Penescu nu ar fi putut să ”scrie”, dacă nu ar fi avut recomandarea unui cadru universitar. Și l-a găsit, în persoana lui Carmen Nicolescu, conferențiar universitar la UPIT și managerul unei agenții de turism din Pitești.
Contactată de către jurnaliștii de la Adevărul, Carmen Nicolescu a declarat că nu e treaba ei să verifice capacităţile intelectuale ale lui Penescu: „Mi s-a cerut o recomandare că sunt de acord ca domnul Penescu să scrie, dacă eu consider că e ok. Ştiam că a început nişte cursuri ceva pe la Româno-Americană, dar nu ştiu dacă le-a terminat. Am zis că e ok să scrie o lucrare ştiinţifică, că doar nu e un analfabet. Ce era să fac? Să-i dau eu examen, să-l testez?! El e răspunzător pe ce a scris, nu eu“.

Profesoara care l-a recomandat nu i-a citit nicio carte

În prefaţa cărţii „Presa online din Argeş“, semnată de Penescu, Carmen Nicolescu a scris câteva rânduri mai mult decât elogioase: „Domnul Penescu ne face o invitaţie la o lectură incitantă pentru cei pasionaţi de domeniul Ştiinţele Comunicării – Jurnalism. […] Ziariştii obiectivi şi open-minded vor vedea că au ce învăţa, că această lucrare le apreciază efortul ce îl fac zi de zi. […] Închei prin a vă ura dumneavoastră, cititorilor, lectură plăcută, iar domnului Penescu felicitări pentru efortul făcut, şi – de ce nu? – succes şi în alte demersuri de cercetare ştiinţifică viitoare“. Carmen Nicolescu a precizat  însă ziariştilor de la Adevărul că altcineva a scris prefaţa în numele ei. „Eu nici n-am citit vreuna din cărţile semnate de Cornel Penescu, angajaţii de la televiziunea lui s-au ocupat de prefaţă şi alte detalii“. Întâmplător sau nu, în ultimele luni, Carmen Nicolescu, a apărut de mai multe ori la televiziunea familiei Penescu, unde şi-a promovat agenția de turism pe care o conduce. Totul se plătește, nu?
Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...