Web Analytics

Pastila de frumos. Trandafirul

de | 19.10.2022 13:41 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

De la formele inițiale, cu mii de ani în urmă, probabil cu puține petale în floare – de obicei 5, de culoare roz – trandafirul a parcurs un drum pe cât de lung, pe atât de glorios, cucerind lumea întreagă prin diversitatea uriașă de forme, culori, parfumuri și utilizări felurite. Din cele aproape 200 de specii spontane existente, s-au format până în prezent cc 25000 de soiuri, dinamica creării noilor soiuri fiind în jur de 100, anual. Actualmente, în lumea trandafirilor, asistăm la o diversificare continuă a claselor în care sunt încadrați (acoperitori, trandafiri englezești, patio sau mini-flora ș.a.), cât și a paletei sortimentale din cadrul claselor. Cu alte cuvinte, avem de unde alege atunci când dorim să realizăm o amenajare peisagistică substanțială.
Motivul pentru care tratez acest subiect este unul de actualitate, concret, și are în vedere Calea București, din Orașul Lalelelor – Pitești. Am militat și îmi mențin convingerea că înnobilarea zonei mediane de pe Calea București cu un covor măcar de câteva sute de varietăți de lalele ar fi o acțiune de bun simț peisagistic, mai ales cu vecinătatea recentă a Luncii Argeșului drept gazdă a expoziției dendro-floricole a Simfoniei Lalelelor. Ca primă apariție, urmată de încă unul-două covoare cromatice, până în luna noiembrie, există numeroase flori care se pretează. Accentuez îndemnul de a nu lăsa Calea București nici măcar o săptămână fără flori! Să ne reprezinte de pe poziția unui oraș smart!

Citește și Pastila de frumos. Merele – Ionathanul

Dacă se dorește neapărat expunerea de trandafiri, ar trebui să se continue opera lui Gh. Pacea, care a plantat pe banda respectivă 67000 de trandafiri din soiul ”Foc de Tabără”, care au încântat ochiul câteva decenii. Poate cu sortimente mai valoroase, dar care să aibă câteva calități: înălțime redusă, maxim un metru, forma de tufă, cu mai multe tulpini care să formeze buchete de flori la vârf, rezultând un covor continuu; să înflorească permanent, nu în „valuri” precum cei prezenți din grupa TH, care s-au scuturat din august. Dacă încă nu a căzut bruma până la apariția prezentei ediții, invit arhitecții peisagiști ai Piteștiului, eventual și oficialități de decizie, să constate, intrând în București, în cartierul Militari, până spre Cotroceni, pe un traseu de 5-6 km, o minunăție peisagistică cu trandafiri în plină floare, un covor cromatic încântător! Aș mai adăuga exemplarele de catalpa, intercalate, cu coloane strânse, pentru a nu umbri, în perspectivă. NU ca la noi, corcodușul roșu cu valoare decorativă de duzină, urmând a forma un crâng în plin centrul Piteștiului! În amenajările de peisagiu „ochii minții” sunt obligatorii!

Pe parcursul redactării mi-a încolțit o idee, să apelez la sprijinul parlamentarilor de Argeș, care au amplitudinea necesară și frecventa trecere prin Militari, mulțumindu-le.
Câteva soiuri corespunzătoare pentru asemenea locație, citate din literatură: All Gold, Aunie de Cluj, Bellfas Belle, Bella Rosa, Bordură de nea, Friesia, Judit, Luchian, Foc de Tabără, Forever, Falstaff, Nozomi ș.a
Amintesc că între creatorii români ai soiurilor de tradafiri a fost dr. Ștefan Wagner (Caleg), participant la 3-4 ediții ale Simfoniei Lalelelor, realizând standurile în expoziție ale Stațiunii Cluj. Ne-a onorat cu denumirea „Simfonie” a soiului creat în 1978.
Pentru Cartea de vizită a Piteștiului se impune o decizie majoră, la nivelul pretențiilor (sper, înalte) pe care le avem; ori flori, covoare, începând cu ocolecție de lalele, de prim sezon, ori trandafiri corespunzători acestui peisaj de maximă vizibilitate.
Dacă nu, să rămână măcar consemnat pentru posteritate.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Sucurile naturale din fructe

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *