Web Analytics
scris joi, 16.09.2021

Pastila de frumos. Tomograf pentru sănătatea arborilor

Undele radio de acum câteva zile au făcut publică preocuparea edilului celui mai mare municipiu din România pentru achiziționharea unui tomograf necesar determinării stării de sănăătate a arborilor din urbe, care, adesea, după fenomene meteo mai violente îi crează probleme deosebite: victime omenești, pagube materiale, disconfort. Situația similară mai în toate orașele noastre mi-a prilejuit, astfel, tema pentru o scurtă trecere în revistă asupra acestei „zestre” vitale, pe care prea ușor o repudiem pentru micile necazuri ce le provoacă uneori, fără a o prețui pe măsură, pentru multiplele beneficii pe care ni le oferă: aș începe cu funcția estetică, decorativă, de agrement, de frumusețe și armonie, de umanizare în cuprinsul coloșilor de beton care invadează marile aglomerări urbane, la care putem adăuga umbra răcoroasă atât de căutată în toiul arșițelor de vară.

Pastila de frumos. Tomograf pentru sănătatea arborilor

Cu totul particular subliniez funcția sanitară a masivelor verzi, acestea constituind rezervoare imense de aer curat, sugerând denumirea de „plămâni ai orașelor”. Date științifice atestă că suprafața foliară de 1m pătrat (la stejar), eliberează într-o oră 1g de oxigen și consumă în același timp, purificând aerul, 1,5 g bioxid de carbon. Între beneficii trebuie să evidențiem, de asemenea, reducerea vitezei vântului, combaterea poluării fonice, capacitatea de epurare microbiană a aerului, reținerea particulelor în suspensie ș.a. Toate acestea ne obligă să nu luăm nicio măsură pripită în a elimina din arborii care înnobilează Piteștiul. Aș propune chiar o inventariere profesională și evidență individuală, un fel de fișe, cuprinzând starea fiecărui arbore și a intervențiilor de întreținere pe care urmează să le primească. Între lucrările de întreținere, toaletarea coroanelor este de primă urgență. Îndepărtarea ramurilor uscate, dezbinate, întâlnite frecvent, inclusiv pe Cartea de vizită a orașului nostru, repectiv Calea București. Regenerarea ramurilor, respectiv scurtarea ramurilor alunginte, îmbătrânite, care nu mai formează noi lăstari anuali. Reducerea înălțimii, acolo unde este cazul.

Citește și Pastila de frumos. Spaţiul verde – componentă de prim ordin a vieţii piteştenilor

De mare utilitate ar fi, acolo unde este posibil, lucrarea solului în jurul trunchiului, fertilizarea și chiar udarea în situații de secetă excesivă. În situația iminentă care impune defrișarea, după o judicioasă analiză, replantarea trebuie făcută cu arbori din aceeași specie. Situația fericită de a planta arbori în orașe în extindere, pe bulevarde, străzi sau alei noi, comportă o mare responsabilitate la alegerea speciilor, în funcție de o multitudine de considerente ale locației date. Exemplific cu un singur exemplu: forma coroanei, cea columnară, are o influență dinamică, excitantă asupra psihicului, stimulând elanul și dezvoltând fantezia spre idei înalte, privirea fiind atrasă către în sus, amintind de „Coloana infinitului”.

Rândurile de arbori columnari inspiră sentimente solemne, de mărețíe, fiind recomandate de-a lungul traseelor ce conduc spre mari ansambluri arhitecturale sau istorice, spre stadioane. Dimpotrivă, când ramurile au o dispundere pendentă (plângătoare), acțiunea asupra stării psihice poate fi excitant-inhibitoare. Și tot așa, se ține seama de noxele din zonă, de înălțimea arborilor, de coloritul frunzelor, al scoarței trunchiului și multe altele, atribute care trebuie încredințate unor profesioniști în domeniu, cât mai departe de sintagma atât de păguboasă a suficienței „oricum, merge și așa”.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Două rute din Argeş, pe lista traseelor cultural turistice ale Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Citește și Tur cultural la casa Elisabetei Rizea, la Făgăraș Fest 2021

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită