Web Analytics
scris miercuri, 05.10.2022

Pastila de frumos. Prinţul Charles de Wales, la ediţia viitoare a Simfoniei Lalelelor

Viețuim într-o epocă în care, sub ochii noștri, se petrec evenimente istorice unice, unele de măreție, dovedind noblețea spiritului uman; altele de barbarie provocatoare de durere, distrugere, gropi comune! Încă o dovadă că sub masca de făptură umană se insinuează personaje dintr-o altă speță, de adevărate brute, ipocriți, demagogi, ș.a., dar cum evenimentele amintite au fost total deosebite, la poli opuși, asemănător și comentariile despre acestea, despre personajele implicate, sunt cu totul și cu totul diferite, părând a fi văzute de pe alte planete!

Pastila de frumos. Prinţul Charles de Wales, la ediţia viitoare a Simfoniei Lalelelor

Mă voi referi la principala personalitate a evenimentelor din Marea Britanie a săptămânilor trecute: Prințul Charles de Wales, devenit Regele Charles III. Un ziarist local îi face următorul portret: „Are un valet care îi pune dimineața pasta pe periuță; când era prinț, avea 85 de servitori, dintre care patru îl ajutau să se îmbrace, cinci erau șoferi, nouă erau grădinari și patru bucătari”. Total opus, într-un ziar central, este descris ca un reprezentant al unei familii nobiliare britanice, care-și caută rădăcinile în țara noastră (și le-a găsit), care dovedește afecțiune deosebită față de meleagurile țării noastre, care apreciază originalitatea ancestrală a vieții românilor ardeleni, a locuințelor, obiceiurilor și chiar a mâncării acestora, devenind el însuși proprietar al unei vechi case din satul Viscri.

Citește și Pastila de frumos. Un muscelean – precursor al pomiculturii moderne româneşti (I)

Luând „la pas” unduitele dealuri transilvane (cu un baston, fără cei cinci șoferi!) a descoperit pe pajiștile necosite, stând să piară ca specii, numeroase flori, rare, unice, pe care nu le mai văzuse altundeva. De aici începe povestea concretă a rândurilor de față. A hotărât, ca botanist și ecologist pasionat, să le imortalizeze, conservându-le, măcar ca imagine. A constituit, în 2012, un mic comitet de sprijin pentru a pune la punct un proiect. Au fost selectați, din întreaga lume, 32 de botaniști – designeri – pictori, de vază care, timp de șase ani, s-au deplasat de mai multe ori în Transilvania, la Viscri și în împrejurimi, în diferite faze de vegetație ale florilor alese de fiecare pentru descriere. A rezultat materialul pentru realizarea a 124 de planșe strânse într-un album – „The Transylvania Florilegium”, prefațat și lansat de Alteța Sa Regală, la 24 mai 2018, cu prilejul Centenarului Unirii, la Institutul Cultural Român din Belgrave Square 1, din Londra.

Odată cu lansarea a fost organizată și o expoziție cu „T.T.F”, deschisă publicului până în octombrie. De remarcat că monumentalul album a fost editat în numai 150 de exemplare (în două volume), la un preț de 10.950 de lire sterline, datorită realizării, în mare parte manual, cu cea mai avansată tehnologie de tipărire, pe pagini din bumbac, special confecționate în America. Copertele sunt acoperite cu piele, având cotorul și coperta față ornate cu foițe aurite. Anticipând impactul deosebit pe care l-ar avea o Expoziție cu imagini din „The Transylvania Florilegium” în cadrul Expoziției dendrofloricole a ediției viitoare a Simfoniei Lalelelor, am propus jurnalistului „de origine argeșeană” care a avut șansa cunoașterii, chiar de la sursă, a istoriei acestei capodopere să mijlocească pe lângă Institutul Cultural Român organizarea respectivei acțiuni. Evident, cu sprijinul domnului primar Cristian Gentea. Alături, bineînțeles, de cele 40-50 de standuri ale Expoziției Dendro-Floricole de o calitate pe măsură. Sperăm să reușim!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Un muscelean – precursor al pomiculturii moderne româneşti (II)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...