Web Analytics

Pastila de frumos. Laleaua-Tulipa. File de istorie. Tulipomania (IV)

de | 11.11.2021 12:55 | Cultură, Actualitate, Opinii

Pentru că Piteștiul şi-a ataşat numele de Oraș al Lalelelor, consider necesar a cunoaște mai în detaliu (sper, în folosul urbei noastre) Olanda – Țara lalelelor.
După tumultuoasa Tulipomanie care a trecut, sfârșită în februarie 1937, prin dezastrul produs de prăbușirea, năruirea comerțului haotic, de tavernă, cu lalele, în care, din nefericire, majoritatea celor angrenați în această aventură au suferit nu o simplă pierdere, ci eliminarea, căderea în mizerie, condamnarea la azilul de săraci, posibil chiar moartea prematură, din fericire, în cursul a cinci secole, s-a trecut la comerțul de bursă, probabil cel mai avansat și reglementat din lume. Țara Lalelelor, pe drept cuvânt: peste 15.000 ha de câmpuri sunt cultivate, în prezent, cu lalele; o statistică indică o suprafață de de 10.000 ha în 1960, care a crescut la 21.000 ha în 2002. În același timp, față de 13.000 cultivatori de lalele în 1960, fiecare deținând, în medie, 1 ha, s-a produs o specializare și o concentrare, ajungându-se la 2.700 cultivatori în 2002, cu câte 8 ha, în medie, fiecare.

Trebuie amintit că 220.000 ha din suprafața Olandei o constituie cele 4 poldere cu pământul scos din mare, cu până la 4 m sub nivelul acesteia. În toate, dar mai ales în cele două Flevoland, se cultivă lalele.
Alături de câmpurile de lalele există sute de hectare de sere din care se exportă în întreaga lume flori tăiate și în ghivece. Cea mai mare bursă de flori din lume, VBA, se găsește în orașul Aalsmeer, care beneficiază de apropierea aeroportului Schipol. Fuzionând cu rivala Flora Holand, realizează împreună 100.000 tranzacții, cu 35 milioane flori tăiate în ghivece, în medie, zilnic.

Citește și Pastila de frumos. „Grădina botanică” (I)

De altfel, Olanda, cu resurse funciare mai mult artificiale, trăiește (bine) din două mari activități: export și turism. Imensele câmpuri cu mii de hectare (majoritatea lalele), grădinile, parcurile amenajate după cele mai elevate concepte peisagistice, în cuprinsul cărora sunt organizate, la momente optime, numeroase sărbători-festivaluri, așa-numitele corso, parade de tineri și flori de sezon, toate asigură atracția a milioane de turiști de pe toate continentele. Cea mai renumită este o zonă între Leidesi și Haarlem (la sud de Amsterdam), în care se întinde o splendidă regiune, de celebritate mondială, având în centru grădina Kenkenhof – veritabil sanctuar cromatic – în care, pe cele 32 de hectare, se organizează, an de an, Expoziția Națională Florală, cu un milion de vizitatori pe săptămână. În apropiere se află și orașul Tynaarlo, înfrățit cu Piteștiul. Din 10 în 10 ani se organizează, de asemenea, Floriade, o Expoziție Mondială de Horticultură.

Urmează în 2022, motiv pentru care am propus Ministerului Agriculturii și Academiei de Științe Agricole să dăm un semn că mai existăm! Unii dintre primarii Piteștiului au avut prilejul să viziteze Olanda; de asemenea, ne-am bucurat de experiența olandeză de la care s-a preluat pentru Simfonia Lalelelor, Parada tinerilor și Carele alegorice. Despre acestea, în edițiile viitoare.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Grădina botanică (II)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii