Web Analytics

Pastila de frumos. „Hanami – Floarea de cireş” (II)

de | 24.02.2022 12:25 | Actualitate, Cultură, Opinii

O coincidență fericită face ca apariția de astăzi, 23 februarie, a acestei vorbiri despre Țara Soarelui Răsare, în Jurnalul de Argeș, să aibă loc într-o zi de sărbătoare, Ziua Națională a Japoniei, respectiv ziua de naștere a celui de al 126-lea împărat, Majestatea sa Naruhito. Mă fac mesagerul Jurnalului de Argeș pentru a transmite modestele noastre urări de prosperitate și pace poporului japonez, cu care am aniversat anul trecut 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, întreținând și dezvoltând în continuare intense relații economice și culturale. Venind vorba de împărat și revenind la „floarea de cireș”, despre a cărei aură mistică am amintit în ediția anterioară, se consemnează că organizația secretă Sakumakai, înființată în 1930, de către tineri ofițeri dispuși la orice pentru ca puterea militară să conducă statul, în cel de Al Doilea Război Mondial, piloții care plecau în misiuni imposibile desenau o floare de cireș pe caschetă sau pe avion, în semn de sacrificiu și onoare pentru împărat.

Chiar și prima unitate de kamikaze și-a luat denumirea de Yamazakura – floare sălbatică de cireș. Dar în prezent nu mai este vorba de cireși sălbatici, dispăruți deja, care acopereau numeroșii munți japonezi. În perioada 1868-1912, amelioratorii au creat un soi hibrid, somei jashino, cu fiecare floare un mic buchețel, care este cel mai răspândit astăzi, cu o caracteristică deosebită, aceea că toți pomii au înflorirea în același timp. Așa cum am arătat, bucuria înfloririi cireșilor s-a răspândit aproape în toate țările.

Citește și Pastila de frumos. Grădina japoneză – Hanami – Floarea de cireş (I)

În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, există un festival național al florilor de cireș încă din 1912, când Japonia a dăruit americanilor 3000 de arbori, în semn de prietenie. Cireșii au fost plantați la Washington, iar alți 3800 li s-au alăturat în 1965. Și tot în Statele Unite, Macon-Georgia este cunoscută drept capitala internațională a florilor de cireș, nu mai puțin de 300.000 de cireși înflorind în fiecare an. Dar Sakura este sărbătorită și în locuri mai reci, precum Helsinki sau Stocholm.

Amintim că, din 2004, Muntele Yoshino și ai săi cireși fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, sub numele de „Situri sacre și rute de pelerinaj în zona munților Kii”. Mă gândesc că, niciodată nefiind prea târziu, locul celor 13 grătare proiectate a fi zidite în Lunca Argeșului 3 ar putea fi luat de un pâlc de cireși sădiți într-o peluză-poiană verde pe care, așezați pe pături, am putea profita de un liniștit picnic fără fum! Urmând ca bateria de grătare să fie transferată în Lunca Argeșului 1, acest parc căpătând destinație dominantă pentru exigențele trupești ale piteștenilor – mâncare, alergare ș.a, considerând că turiștii străini nu se vor înghesui să prepare mici în Orașul Lalelelor!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Umbre ale Simfoniei Lalelelor, necunoscute de marele public

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *