Web Analytics
scris miercuri, 07.08.2024

Pastila de frumos. Document de interes major

Răsfoind presa argeșeană am descoperit în „Curierul Zilei” din 5 iulie a.c. o informație care m-a surprins; o adevărată minune în România, o entitate comunitară, constituită electoralist, își propune și solicită unei instituții universitare, academice, să-i fundamenteze științific calea în administrarea unui departament administrativ, respectiv județul Argeș.

Pastila de frumos. Document de interes major

Informația are următorul titlu: „Universitatea „Babeș-Bolyai” va elabora Planul de Amenajare a Teritoriului Argeș”, demersul urmând să fie constituit de asigurarea unei documentații cu caracter director pentru transpunerea programului de dezvoltare economică, socială, culturală și instituțională a județului. După opinia mea, un document de importanță capitală pentru dezvoltarea județului. Consecvent convingerii că o asemenea acțiune constituie o raritate în viața noastră politică, am hotărât, în continuare, să o redau în integralitate.

Consiliul Județean Argeș a transmis Universității „Babeș–Bolyai” din Cluj ordinul de începere pentru prestarea serviciilor privind elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului (P.A.T.J.) Argeș. Valoarea contractului este de 1.250.000,00 lei (fără TVA), iar proiectul este finanțat prin PNRR. Planul de amenajare a teritoriului județean (P.A.T.J.) Argeş este o documentație cu caracter director ce are ca scop transpunerea spațială a programului de dezvoltare economică, socială, culturală și instituțională a județului. Planul se va aplica întregului teritoriu al județului Argeș și va cuprinde măsuri pentru gestionarea teritoriului printr-un ansamblu de activităţi complexe de interes general ce vor contribui la dezvoltarea spaţială echilibrată, la protecţia patrimoniului natural şi construit și la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în localităţile urbane şi rurale. P.A.T.J. Argeș va reprezenta expresia spaţială a programului de dezvoltare socio-economică a judeţului, cuprinzând prevederi cu caracter director ce stabilesc strategiile şi direcţiile principale de evoluţie a teritoriului la diverse niveluri de complexitate. Documentația P.A.T.J. Argeș va include o bază de date geospațiale realizată în format GIS, pe straturi tematice. Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România.

Nu știu dacă la nivel național există obligația tuturor Consiliilor Județene să inteprindă inițiative similare. Indiferent cum, nimic nu știrbește din prioritatea manifestată de județul nostru. Că încă nu cunoaștem dacă dintre universitățile românești a atins vreuna nivelul ca, în afara activității de bază, cea didactică, să dezvolte și departamente, specializări sociologice, economice ș.a. care să le permită responsabilități de genul celei solicitate universității clujene, este un adevăr, care urmează a fi depășit, apelându-se, în primă instanță, cu siguranță, la parteneriate cu instituții specializate. Sunt adeptul desfășurării activității administrative pe baze științifice; când viața m-a pus în fața unei asemenea situații, am reușit să transform direcția pomiculturii din Ministerul Agriculturii în Trust de Cercetare, Inginerie Tehnologică, Proiectare și Producție Pomicolă, reușind intensificarea pomiculturii românești. Sper, sprijinind inițiativa Consiliului Județean Argeș, ca aceasta să constituie o nouă epocă în abordarea entităților administrative românești în a pune știința la baza întregii lor activități; rămânând deschisă pregătirea mediului universitar-academic, care să poată asigura acest „frumos” demers!
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Să fie Kyoto?

Citește și Pastila de frumos. Adevăratul soclu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...