# Din nou despre cazul câmpulungeanului decedat după injectarea tratamentului psihiatric.
Cauzele morţii în condiţii suspecte a câmpulungeanului Alin Niţescu nu au fost încă elucidate. Tânărul de 32 de ani a decedat pe 1 august 2013, la scurt timp după ce psihiatrul Ramona Herişanu i-a injectat doza obişnuită din medicamentul Zypadhera cu care făcea terapie lunară. Alin a intrat în comă chiar în cabinetul medicului, situat în incinta Cinicii „Dr. Irimia” din Piteşti, fiind transportat la Spitalul Judeţean, unde după doar 24 de ore a făcut stop cardiorespirator. Imediat după moartea fiului lor, Domnica şi Viorel Niţescu, au depus plângeri la Colegiul Medicilor, la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis din cadrul DSP Argeş, dar şi la Poliţie, acuzând-o pe dr. Herişanu de malpraxis. Deşi Colegiul Medicilor şi Comisia de Malpraxis au scos-o pe doctoriţă basma curată, concluzionând că nu e vorba de malpraxis, cazul este cercetat, la ora actuală, şi de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Argeş.
Viorel Niţescu: „Am cerut să se facă şi ADN-ul probelor, să nu ne trezim că au fost înlocuite”
Viorel Niţescu (foto), tatăl tânărului decedat, spune că raportul autopsiei efectuate de Serviciul de Medicină Legală Argeş precizează clar că terapia pe care dr. Herişanu i-a aplicat-o fiului său a fost necorespunzătoare. Viorel Niţescu mai spune că după apariţia raportului SML Argeş care o incriminează, dr. Herişanu s-a adresat Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti, solicitând expertize suplimentare. La acelaşi Institut din capitală a apelat însă şi familia Niţescu, cerând să fie analizate inclusiv lamelele pe care s-au prelevat mostre din sângele şi urina lui Alin, în perioda în care era internat pe secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Mostre care se pare că au dispărut în mod bizar de la Judeţean, ca şi registrul de analize toxicologice. „Să vedem de unde or să scoată respectivele probe biologice! Şefa laboratorului de analize de la Spitalul Judeţean a decis distrugerea probelor de sânge care trebuiau analizate, motivând că nu le-a solicitat nimeni timp de zece zile. A şters intenţionat dovada intoxicării cu medicamentul fără antidot numit olanzapină. Se distrug după zece zile probele prelevate pentru stabilirea alcoolemiei pentru că zece zile e perioda în care se poate face contestaţie. Dar aici era vorba de o plângere înregistrată la poliţie. Am cerut să se facă inclusiv ADN-ul probelor care vor sosi la Bucureşti, ca să nu ne trezim că au fost înlocuite”, ne-a mai spus Viorel Niţescu. Acesta speră că uşor, uşor se va face lumină în povestea morţii în condiţii ciudate a fiului său.
O singură injecţie cu Zypadhera costa 17 milioane lei vechi
Alin Niţescu urma de un an şi jumătate tratamentul cu Zypadhera, iar până la injecţia fatală, tânărul a mai făcut alte 18 injecţii. Tatăl lui Alin spune că o astfel de injecţie cu neurolepticul de ultimă generaţie Zypadhera costa 17 milioane lei vechi. „Fiul meu nu suferea de schizofrenie. Alin avea o iuţeală şi o nelinişte. Nu l-am lăsat să muncească şi de-asta el se fâţâia mai mult. Am zis să mergem la un psihiatru, să-i dea un medicament de calmare. Dr. Herişanu a pus diagnosticul de tulburare paranoidă după 10 minute de discuţii cu mama lui Alin. Injecţia i-a fost făcută şi de asistentă de vreo trei ori. În ianuarie 2013, Alin a făcut prima injecţie, fără ca doctoriţa Herişanu să fie prezentă. Era plecată în Spania. În martie-aprilie 2013, dr. Ramona Herişanu a fost în concediu de maternitate şi a lipsit de două ori. I s-au adus la cunoştinţă în permanenţă simptomele adverse şi de fiecare dată ne asigura că este normal, când în prospect se spune că nu era normal”, susţine Viorel Niţescu.
De altfel, în 2011, cotidianul francez „Le Figaro” a publicat o listă întocmită de Uniunea Federală a Consumatorilor din Franţa care cuprindea nu mai puţin de 31 de medicamente „care trebuie evitate”, o parte dintre acestea intrând în categoria „deosebit de periculoase”. Pe această listă se regăseşte şi medicamentul Zypadhera, utilizat pentru tratarea schizofreniei, medicament pe care psihiatrul Ramona Herişanu i l-a prescris lui Alin Niţescu.
Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii