Paradis cu cai, la Muzeul Goleşti

de | 28.06.2012 17:04 | Actualitate

Pe lângă gospodăriile ţărăneşti aduse din toate zonele geografice ale ţării şi care constituie o adevărată enciclopedie a satului românesc, Muzeul Goleşti mai adăposteşte ceva! Încă din 2009, aici funcționează un centru de echitație unic în județul Argeș, o nesperată oază de relaxare la nici 7 km de zgomotosul Pitești. Curioase din fire, am decis să mergem şi să încercăm ceva nou. Am păşit pe poarta muzeului,  apoi pe cea a centrului de echitație, destul de încrezătoare în forţele proprii. Ne-a întâmpinat un domn ce s-a recomandat direct şi simplu, Rică. Administratorul Parcului Hipic de la Golești, Aurelian Vidroiu, căci acesta este numele real al domnului, s-a oferit, întâi de toate, să ne prezinte caii. Tot el ne-a explicat și de ce: “pentru ca astfel să ne putem alege exemplarul care să se potrivească cu caracterul nostru”.

Centrul de echitaţie, principalul punct de atracţie pentru copii

Astfel am făcut cunoştiinţă cu  cei patru ponei care fac deliciul copiilor care trec pragul Centrului de Echitație. Destul de vocal, ne-a întâmpinat Fulgerică,  favoritul celor mici.  Puica şi Argeşica  sunt cele două femele care îi ajută pe copii să îşi exerseze talentul la călărie. Deocamdată, Puica a luat o pauză și asta fiindcă, în curând, va deveni mămică. Haiducu’, un armăsar impunător din rasa Lipiţan, linia Conversano, în vârstă de 4 ani, nici măcar nu s-a deranjat să ne bage în seamă. Și-a continuat nestingherit prânzul cu fân, făcând abstracție de prezența noastră. Sub protecţia Haiducului, Argeşeanca şi Musceleanca, două superbe iepe din aceeași rasă, ne-au privit curioase pentru câteva secunde. Dar şi-au pierdut repede interesul, continuând să pască. „Numele date celor două iepe sunt sugestive și au, evident, legătură cu cea mai mare sărbătoare a județului, organizată în fiecare  început de septembrie în Parcul Golești. Întâmplarea a făcut să le cumpărăm înainte de Sărbătorile Argeşului şi Muscelului şi am decis să le numim aşa”, ne-a spus cu subânțeles Rică.
Apoi am făcut cunoştiinţă şi cu Aniela, nu protagonista serialului cu acelaşi nume și care s-a filmat chiar în acest muzeu, ci o femelă din rasa Metis Lipiţan, care s-a născut exact în perioada în care actrițele Adela Popescu şi Nicoleta Luciu filmau la Golești. Cel mai tânăr personaj al hergheliei este mânzul Inci al cărui nume provine chiar de la rasa din care face parte. În grajduri, ascunşi de privirile curioşilor, mai stateau trei armăsari ceva mai speciali: “Doi dintre ei sunt Lipiţan, sunt cai de dresaj academic și aparțin celei mai moderne rase de cai din Europa, e vorba de rasa care face adevărate spectacole în festivalurile de  la Viena. Al treilea armăsar aflat în grajd este un pur sânge arab pe care îl caracterizează anduranţa și care este mai temperamental. El este veteranul, are 14 ani şi îi spunem Sultanul”, ne-a spus administratorul Centrului de Echitație. Ca un amănunt de culoare, imediat ce l-a simţit pe nea’ Rică în apropiere, Sultanul şi-a cerut dreptul, a bătut de trei ori nervos din copită, primind în cele din urmă un braţ generos de fân. “În timpul dresajului îi mai păcălim noi cu morcovi şi cuburi de zahăr, dar în rest îi hrănim cu lucernă, fân, orz şi porumb, care, în proporţie de 80%, este produs de noi, aici, la Golești”. Ne-a mai atras atenția și Vulpiţa, o căţeluşă de aproximativ 5 kg, care îşi face datoria şi ne avertizeză să nu ne apropiem prea mult de frumoasele exemplare cabaline din grajduri. Pe lângă cai, la Goleşti mai sunt găzduiţi şi iepuri, oiţe, dar şi o văcuţă ce urmează să fete. “Goleştiul este un muzeu viu, ne dorim să îi facem pe vizitatori să se transpună complet în trecutul satului românesc, cu tradiţiile lui, cu uneltele pe care le foloseau țăranii pentru agricultură, dar şi cu animale”. Tot Rică Vidroiu ne-a mai spus că animalele nu au timp să se plictisească pentru că, de câte ori au ocazia, dresorii participă cu ele la diverse evenimente desfăşurate pe plan judeţean „Am participat, de exemplu, la Simfonia Lalelelor în 2010, la Zilele Comunei Bascov, dar şi la Ziua Europei în 2011, atunci când am plimbat gratuit copiii din centrul Piteştiului pe ponei”.

Cât costă o lecție de echitație

Centrul de Echitație este unul modern, dotat cu duşuri, vestiare, parc de joacă pentru copii şi, în curând, va beneficia și de un restaurant cu specific românesc. Administratorul Rică Vidroiu ne-a asigurat şi că nu există niciun pericol în a învăţa să călărim. “Există un spaţiu special amenajat pentru asta, numit manej, în care calul este controlat de dresor, iar solul este acoperit de nisip care să atenueze o eventuală cădere. De asemenea, gardul e destul de înalt, are 1.60 m, astfel încât calul să nu-l poată sări”. Pentru un curs de călărie de 30 de minute vom plăti 30 de lei, iar pentru 10 minute  de călărit ponei vom achita 12 lei. Trebuie menţionat, însă, că doar copiii de până la 45 de kg îi pot călări pe ponei. “Toate plimbările se fac cu însoţitor şi echipamentul adecvat. Doar cei care deţin deja carnete de echitaţie pot călări independent, dar în spaţii special amenajate. Doritorii trebuie să sune cu cel puţin o zi înainte pentru a le fi pregătit un cal”, ne-a informat Rică Vidroiu. Chiar şi Miss România 2010, Lavinia Postolache a fost unul dintre elevii cursului de echitaţie de la Goleşti. De asemenea, la Goleşti putem face turul muzeului în trăsură, dat fiind faptul că întinderea acestuia este una foarte mare. Şi asta pentru doar 50 de lei/5 persoane. „Acum este foarte aglomerat și fiindcă vremea a devenit frumoasă. În weekend nu facem faţă tuturor solicitărilor. Trec pe aici sute de persoane. Din cauza caniculei am restrâns programul, astfel că oamenii pot călări numai după ora 18.00, până la orele 21.00”, ne-a spus administratorul. A trebuit să ne amânăm debutul în echitaţie deoarece vremea nu ne-a mai permis, în ziua în care am vizitat noi muzeul, dar am plecat convinse că ne vom întoarce la Golești, cât de curând.
Reportaj realizat de Alina Iov şi Anca Vărzaru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii