Web Analytics

Pădurea Trivale, arie protejată până la sfârşitul anului

de | 5.04.2017 21:57 | Dezvăluiri

01 padureDeși se vehiculase în repetate rânduri informația potrivit căreia 432 de hectare din Pădurea Trivale ar deveni rezervație naturală până la sfârșitul lui 2016, acest lucru nu s-a întâmplat, iar asta în primul rând din cauza legislației stufoase și a numeroaselor documente cerute de lege pentru ca proiectul de hotărâre de Guvern să devină hotărâre cu toate efectele ce decurg de aici. Care este stadiul proiectului, aflați din materialul următor.

După cum ne-a declarat Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, „legat de acest proiect, s-au mai primit observații de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului și s-au mai solicitat completări. Drept urmare, s-a transmis la APM Argeș solicitarea de completări. Iar completările sunt următoarele: s-a cerut o hartă actualizată a suprafeței din Pădurea Trivale ce va deveni arie protejată și s-a mai solicitat să se verifice și dacă au existat solicitări de retrocedare pe suprafața respectivă. După ce vor veni răspunsurile solicitate, se va verifica toată documentația și apoi mai este necesară semnătura ministrului. Etapa următoare va fi reprezentată de avizarea interministerială. Dacă nu sunt obiecții, observații sau alte impedimente, sperăm ca proiectul  să devină Hotărâre de Guvern până la sfârșitul anului”.
Guvernul vrea să instituie asupra celor 432 de hectare din Pădurea Trivale regimul de arie naturală protejată de interes național pentru a o feri de „presiunea imobiliară”, prin limitarea posibilităților de construcție în zonă.
În septembrie 2016, în perioada în care proiectul a fost în dezbatere publică, un singur cetățean a venit cu o sugestie. Acesta a propus ca suprafața din Pădurea Trivale ce va fi declarată arie protejată să fie mărită de la 443 la 2.000 de hectare. Numai că, după cum spune Anca Crăciunaș, propunerea este practic imposibil de realizat. Și asta pentru că mărirea suprafeței ar însemna reluarea procesului și a întregii documentații, ceea ce ar dura foarte mult, chiar ani de zile.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ar fi fost bine ca proiectul sa cuprinda intreaga suprafata a padurii Trivale adica sa includa si padurea privata. Atunci stiam ca nimeni nu va mai putea taia padurea ca sa construiasca vile. Felicitari Jurnalului de Arges pentru interesul constant aratat acestui subiect important pentru pitesteni.