Web Analytics

De ce sunt importante arhetipurile

de | 17.06.2021 14:32 | Actualitate, Opinii

Jung spunea despre arhetipuri: „Am numit arhetip baza instinctuală, congenitală, preexistentă, respectiv pattern of behaviour. Aceste imagouri sunt caracterizate de o dinamică pe care nu o putem atribui individului”. În inconștient arhetipurile apar în forma personificată sau simbolică și se găsesc descrise în mitologie, tradiții și basme.

Am să descriu patru arhetipuri care alcătuiesc, în viziunea lui Jung, o masculinitate puternică și sănătoasă:
1. Arhetipul Regelui are caracteristicile din mitul eroului. De obicei, un tânăr trece prin încercări pe care trebuie să le rezolve și prima dintre ele este să trăiască ca un om obișnuit și astfel va dezvolta comportamente care îi vor servi mai târziu. Eroul învață „smerenie, empatie și cunoașterea provocărilor vieții obișnuite, necesare unei conduceri cu adevărat marețe” („Trezirea eroului interior”, Carol S. Pearson, p. 297).
Prin mitul eroului se înțelegea ce presupune pregătirea pentru conducere. Masculinitatea rănită și nevindecată duce la neputință, pasivitate, slăbiciune, iar masculinitatea sănătoasă are ca rezultat forța, acțiunea, tărie și echilibru.
Arhetipul unifică înțelepciunea tinereții și a bătrâneții și a masculinului și femininului. Conducătorul întemeiază o împărăție pașnică și armonioasă, devenind pașnic și armonios în interior.

2. Magicianul reprezintă acea parte din psihic care vindecă și transformă perpetuu. Este cel care aduce reînnoire pentru locuitorii regatului și pentru rege. La nivel psihosomatic, arhetipul magicianului este cel care vindecă și creează boli. Ajută la transformarea emoțiilor și gândurilor și este, în fapt, psihoterapeutul regelui.
3. Arhetipul înțeleptului are ca funcție observarea, fară emoție, rațional, a gândurilor și sentimentelor. Oferirea de sfaturi înțelepte, de fiecare dată când suntem confruntați cu o situație care ne este neclară sau emoțiile împiedică rațiunea.

4. Bufonul este ultimul arhetip care completează arhetipul regelui. Acest arhetip ne arată că avem limite și, de fiecare dată când suntem în inflație (aroganți), ca un veritabil trickster, ne pedepsește pentru atitudinea noastră și ne aduce cu picioarele pe pământ. La curțile regale, bufonului îi era permis să spună lucruri, să facă haz de acestea, fără a fi pedepsit.
Toate aceste arhetipuri ajută regele să fie integrat, responsabil, sănătos, să se reînnoiască când e cazul și să nu se transforme în umbra arhetipului, într-un tiran sau prinț moale.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Citește și Euharistia sau frângerea pâinii

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii