Web Analytics

Relaţia adolescenţilor cu familia

de | 24.06.2021 13:11 | Actualitate, Opinii

Atitudinea adolescenților față de familie se schimbă pe tot parcursul maturizării.
De obicei, majoritatea aspectelor se prezintă în felul următor:
1. Maturizarea funcțiilor cognitive și emoționale poate duce la ce tinerii folosesc în noile abilități dobândite sub formă de critică, dubii și contradicții la modul de viață și valorile adulților. Deseori aceasta poate duce la conflicte cu părinții, mai ales dacă în familie domină un stil educativ intolerant și restrictiv.
2. Prin procesul socializării din grupul tinerilor, în măsuri considerabile, se înlocuiesc părinții. O astfel de devalorizare a părinților este o problemă ce se rezolvă de la sine în timp.

3. Transferarea centrului de socializare din familie asupra grupului de prieteni duce la slăbirea legăturilor emoționale cu părinții și înlocuirea acestora cu alte persoane, care influențează în mai mică măsură personalitatea în ansamblu, dar care formează anumite forme de comportament. Un rol deosebit îl joacă particularitățile legate de exteriorul și impresia pe care o creează (îmbrăcămintea, frizura etc.), mai ales în prima fază a maturizării. Acestea capătă o valoare deosebită pentru tineri și pot provoca conflicte familiale nu numai cu părinții lor, dar și cu frații și surorile.
4. Desprinderea de casa părintească nu pune amprentă asupra tuturor formelor de comportament, montaje, păreri dobândite de acasă. Concepția potrivit căreia se renunță și se neagă absolut toate valorile părintești nu corespunde realității.

5. Deși desprinderea de familie este o condiție obligatorie de obținere a independenței, departajarea, îngrădirea părinților în majoritatea cazurilor este temporară și parțială şi încetează după obținerea unei independențe reale a tinerilor.
Tinerii sunt animați de planuri îndrăznețe, cutezătoare și sunt grăbiți în realizarea lor. Visurile tinerești prezintă o inepuizabilă sursă de energie spirituală și de aceea ele trebuie susținute cu mult tact (Neveanu, 1969).
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Mecanismele de apărare

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii