Web Analytics

Dependenţa de jocuri de noroc

de | 26.08.2021 13:00 | Actualitate, Opinii

Cumpărarea unui bilet la loterie, un weekend petrecut la cazino sau pariurile sportive sunt de multe ori considerate gesturi sau activități de recreere inofensive. Practicate des însă, pentru foarte mulți oameni, jocurile de noroc pot deveni o obsesie, conducând astfel la o reală dependență, cu consecințe grave financiare și sociale.
Cum indentificăm dependența de jocuri de noroc și care sunt caracteristicile celor care suferă de aceasta?
1. Preocupare zilnică față de jocurile de noroc.
2. Dificultăți de control al comportamentului compulsiv și imposibilitatea de a renunța.
3. Minciuni pentru a ascunde implicarea în jocuri de noroc.
4. Probleme financiare în urma pierderii unor sume semnificative de bani, ceea ce implică apelarea la împrumuturi sau chiar furt pentru a juca în continuare.
5. Cerc vicios prin care individul cheltuie sume mari de bani, după care încearcă să recupereze pierderea prin viitoare pariuri.

Este foarte posibil ca fiecare dintre noi să fi cunoscut sau să fi auzit de o persoană care este dependentă de jocuri de noroc, de comportamentele sale, de tragedii ce s-au întâmplat după ce toți banii persoanei au fost pierduți.
Următoarele rânduri vor descrie cum este să ai o dependență de jocuri de noroc, venind de la o persoană care a reușit să oprească viciul:
,,Îmi aduc aminte că prima oară când am pariat a fost la vârsta de 17 ani. Nu m-am gândit însă că această problemă avea să mă urmărească un timp îndelungat. De fiecare dată când încercam să mă opresc, aveam să mă întorc pe aceeași cale. Încetam să joc fizic, însă mă refugiam în jocurile online. Nu câștigam, dar începusem să joc sume tot mai mari. Tot nu câștigam. Datoriile creșteau și în acel moment știam că, dacă nu sunt sincer cu soția mea, pierdeam totul. Astfel am decis să mă alătur unui grup de terapie, care m-a ajutat să identific cauzele adicţiei, elementele ce mă țineau în loc și am reușit într-un final să îmi recuperez viața”.

Observăm, din mărturia sinceră a unui fost dependent de jocuri de noroc, cât de importantă este conștientizarea dependenței și apelarea la un specialist pentru a produce schimbarea necesară.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Temperamentul, aptitudinile şi caracterul

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii