Web Analytics
scris joi, 06.08.2015

„Ori Tecău a minţit cu neruşinare din prima clipă, ori Curtea de Conturi le-a făcut alt raport”

# Narcis Sofianu are dreptate! Curtea de Conturi confirmă neregulile din actele clubului de handbal finanţat de Consiliul Judeţean

„Ori Tecău a minţit cu neruşinare din prima clipă, ori Curtea  de Conturi le-a făcut alt raport”

Scandalul de la Asociaţia CS Handbal Club Argeş, club finanţat de Consiliul Judeţean Argeş, este departe de a se fi stins. Raportul de audit financiar al Curţii de Conturi nu a făcut altceva decât să pună şi mai mult paie pe foc, după ce auditorii au constatat anumite nereguli la club, adică exact ce a sesizat și consilierul liberal Narcis Sofianu. S-au ferit însă să dea prea multe detalii,  fie ca să-l protejeze pe șeful CJ, Florin Tecău, fie ca să nu atragă atenția DNA, fie amândouă.

Raportul de audit al Curţii de Conturi, efectuat în perioada mai-iunie 2015, confirmă faptul că CS Handbal Club Argeş nu a respectat prevederile contractuale, în sensul că nu a întocmit şi transmis la termenele stipulate, instituţiei finanţatoare raportul financiar însoţit de documentele justificative de cheltuieli, conform modalităţilor de decontare stabilite, iar cheltuielile eligibile nu au respectat, în toate cazurile, valorile prevăzute de HG nr. 1447/2007 şi nu au fost defalcate şi justificate pe categorii, respectiv cheltuieli de masă, cazare, transport, premiere, alimentaţie de efort sau medicamente. Şi instituţia finanţatoare, în speţă Consiliul Judeţean Argeş, este acuzată de faptul că nu a supravegheat şi controlat modul de utilizare a sumei alocate, cu respectarea tuturor prevederilor stipulate de dispoziţiile legale în domeniu şi de Regulamentul propriu. Cu toate acestea, auditorii Curţii de Conturi aruncă pisica moartă în ograda Consiliului Judeţean, concluzionând că „valoarea estimativă a deficienţelor constatate nu poate fi stabilită” şi lasă la latitudinea CJ Argeş să verifice „legalitatea documentelor justificative care au stat la baza sprijinului acordat Clubului Sportiv Handbal Club Argeş, în anul 2014”, dar şi „stabilirea întinderii unor eventuale prejudicii şi recuperarea acestora”. Despre acest raport de audit al Curţii de Conturi am discutat cu Narcis Sofianu, consilierul judeţean care a semnalat încă de la sfârşitul lunii iunie a acestui an numeroase nereguli în documentele justificative de decont, acuzând întreaga conducere a clubului de handbal de deturnare de fonduri şi însuşirea ilegală a banilor publici oferiţi de instituţia finanţatoare, în speţă CJ Argeş.

„E o bătaie de joc raportul Curţii de Conturi”

# Dle Sofianu, cum aţi intrat în posesia raportului de audit al Curţii de Conturi? Iniţial vi se refuzase studierea acestui document…
– Am făcut cerere oficială la Consiliul Judeţean Argeş şi mi-au trimis prin poştă raportul Curţii de Conturi. Acest raport este contrar a ceea ce a declarat dl. Tecău presei, că eu nu sunt specialist şi că o să mă cheme a doua zi să îmi arate personal raportul, că nu a găsit Curtea de Conturi nereguli la clubul de handbal. Raportul Curţii de Conturi spune clar că sunt nereguli la Handbal Club Argeş.
# Sunteţi mulţumit de verificările Curţii de Conturi a României?
– Sunt parţial mulţumit, în sensul că cei de la Curtea de Conturi au confirmat la modul general susţinerile mele referitoare la cheltuirea nelegală a unei părţi din banii publici alocaţi de Consiliul Judeţean şi la încălcarea contractului încheiat între Consiliul Judeţean şi clubul de handbal. Dar raportul Curţii de Conturi nu vorbeşte despre nicio sumă de bani. Am făcut cerere la Curtea de Conturi, adresată dlui preşedinte Nicolae Văcăroiu, prin care i-am solicitat să trimită pe altcineva să facă din nou verificările şi să întocmească un nou raport de audit, pentru că e primul raport al Curţii de Conturi pe care îl văd fără date concrete.
# Din ce motiv credeţi că nu au dat auditorii Curţii de Conturi date concrete?
– I-au lăsat pe cei de la Consiliul Judeţean să-şi stabilească ei singuri prejudiciul ca să se acopere: „Făceţi-vă voi un audit intern şi calculaţi-vă voi singuri prejudiciul”. Curtea de Conturi nu spune concret care e prejudiciul şi care anume sunt cheltuielile neeligibile. Este primul raport unde nu se identifică aceste sume. Sunt convins că dacă făceau un raport şi pe 2015 era vorba de câteva miliarde lei vechi. Mai am şi alte suspiciuni. Am impresia că, iniţial, cei de la Consiliul Judeţean au avut un raport favorabil şi după ce au văzut ceea ce am cerut eu pe 29 iunie (n.red. – când consilierul judeţean Narcis Sofianu i-a cerut preşedintelui CJ Florin Tecău sesizarea organelor penale pentru deturnare de fonduri) au făcut un alt raport care să conţină şi nereguli. Dacă vă uitaţi atent, raportul Curţii de Conturi e datat în ziua imediat următoare, pe 30 iunie. De-aia poate a şi declarat Florin Tecău presei că nu s-au constatat nereguli. Ori Tecău a minţit cu neruşinare din prima clipă, ori Curtea de Conturi a venit şi a dres busuiocul şi le-a făcut alt raport.

„Pentru recuperarea prejudiciului se poate merge şi la instanţă sau la un expert, dar nu există voinţă!”

# Aţi primit până la urmă un răspuns din partea Consiliului Judeţean la solicitarea depusă privind recuperarea prejudiciului adus de ACSHC Argeş?
– Eu am făcut trei cereri privind intrarea în legalitate. Până acum nu am primit niciun răspuns de la dl. Tecău, deşi în opt zile dl Tecău a organizat trei şedinţe succesive şi a chemat consilierii judeţeni pentru a grăbi alocarea fondurilor pentru clubul de handbal. Eu cred că până la urmă va da un răspuns cererii mele. Cererea din 31 iulie e a treia cerere pe care am depus-o într-o lună, plus expunerea de motive pentru hotărârea privind încetarea colaborării dintre Consiliul Judeţean Argeş şi Asociaţia CS Handbal Club Argeş. În contract se specifică expres că dacă beneficiarul, în speţă Asociaţia CS Handbal Club Argeş, nu îşi respectă obligaţiile, protocolul de colaborare se reziliază. Rezilierea contractului de colaborare se referă însă la anul 2015, în legătură cu anul 2014 trebuie recuperat prejudiciul. Pentru recuperarea prejudiciului se poate merge şi la instanţă sau la un expert, dar nu există voinţă! Aştept un răspuns şi de la Curtea de Conturi, să văd şi eu un raport ca lumea, cu identificarea prejudiciului. E o bătaie de joc acest raport care spune că valoarea deficienţelor şi a cheltuielilor neeligibile nu poate fi stabilită. E simplu! Vezi ce cheltuieli sunt neeligibile şi apoi calculezi suma totală a lor. Nu trebuie să faci nu ştiu ce calcule matematice complexe.
Interviu realizat de Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...