Web Analytics

E oficial! Dosarul cu neregulile Direcţiei Silvice în proiectul cu fonduri UE „Parcul Lunca Argeşului” – trimis în cercetare

de | 20.12.2018 13:03 | Dezvăluiri

# Dormiţi bine, domnule Armand Chiriloiu? # Corpul de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor a găsit mai multe nereguli la Direcția Silvică Argeș și ni le-a comunicat oficial # ”Având în vedere deficienţele constatate cu ocazia verificărilor efectuate, raportul de control a fost înaintat la organele abilitate în vederea efectuării de cercetări specifice”, ni se comunică de la Direcţia de Comunicare şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor.
Acum avem și dovada! Potrivit unui răspuns al Ministerului Apelor și Pădurilor remis în urma unei solicitări a ziarului nostru, dosarul legat de neregulile privind realizarea Parcului Lunca Argeșului, în care este implicată și Direcția Silvică Argeș, prin directorul Armand Chiriloiu, a fost trimis organelor abilitate spre cercetare. În toamna anului trecut, Corpul de Control al ministrului a efectuat un control amplu la Garda Forestieră Ploiești, Direcția Silvică Argeș, ABAAV și o firmă privată, având ca temă modul de avizare şi realizare a proiectului finanțat cu fonduri UE- „Creare Parc Lunca Argeşului”. Consilierii guvernamentali au descoperit că Direcția Silvică Argeș a încălcat Codul Silvic, precum și legislația privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii. În concluzie, fiind vorba despre o posibilă fraudare a banului public, inclusiv a celui european, Ministerul Mediului a trimis acest raport de control și organelor de cercetare penală.

Concluzia controlului: Direcția lui Chiriloiu a încălcat OUG pe achiziții publice și Codul Silvic

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată cu nr. 20168/COM/19.11.2018 cu privire la rezultatele controlului efectuat de Corpul de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor la Direcţia Silvică Argeş, în anul 2017, urmare a unei sesizări referitoare la «Instalare vegetaţie forestieră pe suprafaţa de 19,5 ha, proprietatea Municipiului Piteşti», vă comunicăm următoarele:
Având în vedere sesizarea înregistrată cu nr. 3220/ADP/23.08.2017, transmisă Ministerului Apelor şi Pădurilor de către un angajat în cadrul Direcţiei Silvice Argeş, în perioada 16.10. – 08.11.2017, o echipă de consilieri din cadrul Corpului de Control al ministrului a efectuat o verificare complexă privind aspectele sesizate, analizându-se următoarele obiective:
– Modul de avizare şi realizare a proiectului edilitar «Creare Parc Lunca Argeşului»;
– Posibilă fraudare de fonduri publice;
– Încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice;
– Încălcarea procedurilor administrative şi stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea prevederilor legale;
– Producerea de daune intereselor silviculturii şi D.S. Argeş.
În vederea realizării obiectivelor de control menţionate mai sus au fost efectuate verificări la următoarele instituţii:
– Garda Forestieră Ploieşti;
– Direcția Silvică Argeș din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA și unitățile din subordine;
– Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea;
– S.C. TERRA SILVA S.R.L.
După finalizarea verificărilor a fost întocmit un raport de control care a fost aprobat de ministrul Apelor şi Pădurilor, în care s-au consemnat deficienţe cu privire la:
– nerespectarea de către Direcţia Silvică Argeş a prevederilor Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, în ceea ce priveşte scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, cu compensare, a terenului în suprafaţă de 3,5794 ha, proprietate publică a Municipiului Piteşti, în scopul realizării obiectivului «Creare Parc Lunca Argeşului»;
– nerespectarea de către Direcţia Silvică Argeş a prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
Având în vedere deficienţele constatate cu ocazia verificărilor efectuate, raportul de control a fost înaintat la organele abilitate în vederea efectuării de cercetări specifice.
Toate cele bune,
Direcţia de Comunicare şi Resurse Umane
Ministerul Apelor şi Pădurilor”

Armand Chiriloiu și Tudor Pendiuc au semnat corespondența pe subiectul… subcontractării lucrării

În 2012, Municipiul Pitești a încheiat cu Direcția Silvică Argeș un contract de prestări servicii silvice care a avut ca obiect împădurirea unui teren în suprafață de 19,50 ha, proprietate privată a Municipiului Piteşti, teren adus în compensare și introdus în fondul forestier național ca urmare a unei scoateri din fondul forestier proprietate publică a UAT Pitești, cu defrișarea vegetației forestiere pe o suprafață de 3,5 ha. Terenul achiziționat de Primăria Pitești și care a fost adus în compensarea scoaterii din fond forestier este situat pe raza localității Albota și este limitrof fondului forestier național, fiind încadrat ca domeniu public. Deoarece în anul 2012 nu s-a realizat nicio lucrare de împădurire a terenului, Direcția Silvică Argeș neavând în dotare utilaje de pregătire a acestuia, în anul 2013, cu acordul Municipiului Pitești, lucrarea a fost subcontractată. Aici apare buba cea mare, pentru că, practic, în urma unui schimb de corespondență între direcția condusă de Armand Chiriloiu și Primăria Pitești, la ale cărei butoane se afla Tudor Pendiuc, s-a realizat subcontractarea, dar fără a se parcurge procedurile prevăzute de legislația privind achizițiile publice. În fapt, Direcția Silvică Argeș și-a asumat organizarea unei proceduri de atribuire a unor lucrări, neavând calitatea de autoritate contractantă. Mai mult, Primăria Pitești ar fi acordat contractul direct, fără licitație, cu virarea integrală a sumelor de bani în contul Direcției Silvice Argeș.

De ce poate interveni OLAF și DELAF? Deoarece „fondurile publice alocate de la bugetul local al Municipiului Pitești sunt aferente/adiacente fondurilor europene obținute pentru proiectul Lunca Argeșului”

Pe de altă parte, investiția la obiectivul “Instalarea vegetației forestiere și întreținerea acesteia până la realizarea stării de masiv pe terenul în suprafață de 19,50 ha, proprietate a Municipiului Pitești”, fiind în legătură cu realizarea proiectului edilitar “Parc Lunca Argeșului“, presupune că fondurile publice alocate de la bugetul local al Municipiului Pitești sunt aferente/adiacente fondurilor europene și pentru care investitorul a obținut cofinanțare. Iar aici se complică și mai tare treaba, pentru că, fiind vorba de obținerea de fonduri europene, OLAF-ul și DELAF-ul pot verifica dacă aceste fonduri au fost obținute prin fraudă sau au fost fraudate ulterior. Subliniem că la valoarea investiției de 795.896,81 lei cu TVA se mai adaugă valoarea de 317.466,63 lei a terenului achiziționat de Municipiul Pitești pe raza localității Albota, dar și alte cheltuieli conexe (taxe etc.), aspect ce denotă că investiția privind împădurirea celor 19,5 ha aduse în compensare este una semnificativă. Ca să fie clar pentru toată lumea, proiectul ”Parcul Lunca Argeșului” a beneficiat de o investiție de 40,5 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă a UE a fost de 19 milioane lei.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Ca si in cazul padurii Trivale, si in acest Caz al parcului Lunca Argesului, scoaterile definitive din fondul forestier s-au favut illegal. Garda Forestiera Si Agentia De Protectia Mediului Arges under au fost?

  2. Totusi pitestenii sa stea linistiti. Chiar daca aceste ilegalitati evidente vor fi dovedite in instanta si vinovatii pedepsiti, parcul Lunca Argesului nu cred ca se va inchide…