Web Analytics

În nordul judeţului, frica de urs bate frica de Covid

de | 14.10.2021 16:26 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Primarii sunt îngroziţi de atacurile dese # S-a dat ordin pentru împușcarea unui urs din Fondul Cinegetic Stoenești
Comunele din nordul județului Argeș sunt atacate frecvent de urși. Am luat legătura cu mai mulți primari din zonele afectate, mai ales că, recent, Ministerul Mediului a aprobat împușcarea mai multor urși din țară, printre care și unul din Argeș.

700 de lei pentru o oaie omorâtă de urs

Primarul Ion Băcioiu de la Dragoslavele susține însă că nu prea au fost probleme în comună, mai multe au fost la Rucăr. Ultimul atac a fost în urmă cu mai bine de o săptămână, în extravilan. Conform spuselor primarului, pentru oaia omorâtă, care este de rasă străină și poate să ajungă și la 70 de kg, săteanul trebuie să primească vreo 700 lei. Și tot în această toamnă, ursul a dat iama și într-o cultură de porumb. „Prezența lor se cam vede, dar pe noi ne-a ferit Dumnezeu. De exemplu, chiar ieri – am o grădină undeva – am găsit o balegă de urs proaspătă, dar ne-a ferit Dumnezeu”, a spus primarul Ion Băcioiu.

900 de lei pentru un vițel mâncat de urs la Șuici

De la Șuici am vorbit cu viceprimarul Cateluța Marinescu, care a spus că nu au mai fost atacuri ale urșilor în comună în ultima perioadă. Ultimul atac a fost în urmă cu două luni, când un urs a mâncat un vițel. „Au venit cei de la Garda Forestieră, au făcut documentele, s-a dat o decizie pentru suma de bani”, ne-a spus viceprimarul Cateluța Marinescu. Săteanul ar trebui să primească 900 de lei pentru paguba creată de urs.

Citește și Calinic iese iarăşi “din pluton” şi cere hrănirea urşilor / „Pe vremea lui Ceauşescu, pădurarii le dădeau urşilor alimente expirate, inclusiv ciocolată…”

Pe 19 septembrie a fost protest anti-urşi la Rucăr

Pe 19 septembrie a fost protest anti-urşi la Rucăr

Procedură în cazul în care ai fost păgubit de urs

Persoanele ale căror animale au fost omorâte de urs trebuie ca, în 24 de ore de la producerea incidentului, să se adreseze primăriei în raza căreia se află, printr-o cerere în care să povestească cele întâmplate. Primăria, printr-un reprezentant, organizează o comisie din care mai fac parte reprezentanţi de la Garda Forestieră și Agenția de Mediu. Aceștia fac verificări și întocmesc documentația necesară, pe care Agenția de Mediu o transmite la minister. În baza acestei documentații, persoanele își primesc despăgubirile. Instituția Prefectului Argeș a cerut de la Agenția de Mediu și primește, săptămânal, o sinteză cu cererile de despăgubire. „De exemplu, săptămâna trecută au fost solicitări cam din 20 de localități ale județului, deci au fost gospodării cu 1-2-3-6 capete afectate, la nivelul întregului județ. Cam 20 de solicitări din 20 de localități”, ne-a spus subprefectul Emanuel Soare, luni, 4 octombrie. Potrivit acestuia, în Argeș sunt 1300 de urși, însă 300 este efectivul optim.

În total, în 2021, pentru județul Argeș au fost 4 solicitări de relocare, din care 1 a fost aprobată, dar nerealizată. Au fost și 11 solicitări de recoltare, din care 4 aprobate și 2 realizate, după cum vedem într-un document oficial. MMAP a aprobat recoltarea a două exemplare de urs pe 24 august, pentru fondul cinegetic nr. 5 Arefu și fondul cinegetic nr. 13 Corbi. „Recoltarea a fost realizată în data de 26.08.2021, conf. adresei nr. 2744/31/08.2021”, respectiv „Recoltarea a fost realizată în data de 29.08.2021, conf. adresei nr. 5803/ 30.08.2021” – se arată în documentul oficial privind situația derogărilor de recoltări și relocări din Argeș pentru 2021.

41 de amenzi date celor care s-au apropiat de urși pe Transfăgărășan

Am solicitat date și de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș. În 2021, în Argeș au fost aplicate 41 de sancțiuni cu valoare totală de 17500 lei pentru hrănirea, apropierea sau fotografierea urșilor la o distanță mai mică de 20 de metri. De asemenea, până la scrierea articolului, jandarmii argeșeni au intervenit de 582 de ori pentru îndepărtarea pericolului creat de urși.
În județ funcționează Postul Montan de Jandarmi Arefu, înființat în anul 2009, și Postul Montan de Jandarmi Rucăr, înființat în anul 2012, și au ca zonă de competență nordul județului Argeș. Anul trecut se făcea vorbire în spațiul public și de constituirea unui post montan de jandarmi și la Nucșoara, pentru care încă se fac demersuri pentru înființare.

Citește și Începe împușcarea urșilor din Argeş şi alte două județe – Ordinele sunt publicate în Monitorul Oficial

La Arefu, o fată s-a întâlnit cu ursul în staţia de autobuz

Primarul Gheorghe Stoican (foto) spune că atacurile au început să apară regulat și în comuna Arefu. Numai într-o singură noapte, 7 spre 8 octombrie, au fost trei atacuri în gospodării diferite. Legat de despăgubiri, primarul a spus: „Nu e vorba de despăgubiri, e vorba de panică, de teroare în populație, copii, bătrâni, nu neapărat despăgubirile contează. Azi-dimineață, unei fete, de exemplu, i-a venit rău când s-a întâlnit cu el (ursul, n. red.) în stația de autobuz, când să se ducă la serviciu”. În ceea ce privește relocarea urșilor, primarul e de părere că relocarea e egală cu zero, pentru că ursul se întoarce.

Despăgubire și de 2200 lei, la Rucăr

La Rucăr a avut loc și un protest, în luna septembrie, din cauza atacurilor urșilor. „S-au mai liniștit problemele la momentul ăsta. Ultimul atac a fost acum vreo săptămână, în care n-au fost afectate animale, adăposturi sau persoane”, ne-a spus primarul Ionel Dulamă. Primarul mai spune că sătenii păgubiți au primit decizii favorabile de despăgubire, inclusiv pentru crengile rupte ale pomilor fructiferi. Până acum, din ce își amintește primarul, în jur de 2200 lei este cea mai mare sumă primită pentru o pagubă produsă de urs. Sătenii sunt în continuare speriați. „Și eu sunt destul de sceptic că atacurile au încetat, însă să sperăm că lucrurile vor intra în normal”, a mai spus Ionel Dulamă. Conform acestuia, atacurile au loc noaptea și doar o singură dată, la ora 9 dimineața, au fost sesizați prin 112 că ursul a dezgropat un animal omorât cu o seară în urmă.

Citește și Disperare şi furie / Legea… urşilor domneşte de cinci ani în Rucăr

Probleme mari cu urșii și în Sălătrucu

Primarul Nicolae Langer din Sălătrucu spune că urșii s-au înmulțit. „Sunt probleme mari, doamnă, peste tot. Vine comisia cam în fiecare zi la Sălătrucu, că a rupt prunii, că a rupt merii, că a intrat prin grădini, că a intrat prin curți. Sunt probleme mari cu urșii. Nu știu ce vom face”, ne-a spus primarul Nicolae Langer. Atunci când are loc un atac, sătenii sună la 112 și încearcă să alunge ursul, asta dacă pot ieși din casă. Însă până ajung autoritățile, ursul este deja plecat, iar despăgubirile se dau în termen de câteva luni. „Durează până primesc banii, e o procedură mai lungă, dar vor primi, că în fiecare an când am avut probleme au primit banii”, asigură primarul Nicolae Langer.

Câte 4-5 atacuri săptămânal, la Stoeneşti

Marin Ion (foto), primarul din Stoenești, ne-a spus că atacurile sunt, de regulă, noaptea. „La noi, în comunele de nord ale județului, peste tot există problema asta a urșilor. Nici nu știm ce măsuri se mai pot lua. Cele mai recente atacuri au fost ieri-dimineață, ieri-noapte, 6 oi omorâte, găsite, și una dispărută, a luat-o cu totul, a luat-o cu el la pachet”, ne-a spus primarul.

„În fiecare săptămână avem câte 4-5 atacuri în localitate. Ursul a atacat și pomii, a rupt prunii încărcați de prune, i-a făcut praf. Avem sesizări. Cinstit, noi am făcut totul conform legii, am constituit comisia de constatare, îi despăgubim pe oameni, dar vă dați seama ce înseamnă despăgubirea când o oaie poate face 5-600 lei și dumnealor le dau 200. Nu asta e… (problema, n. red.). E animalul tău, pe care l-ai crescut, vrei să beneficiezi de pe urma lui, vă dați seama ce e! Nu e bine! Să știți că lumea e tare indignată din cauza asta. S-a dat Ordonanța 81, dar cum poți să constitui așa de repede o comisie, iar ursul să stea acolo, pe animal?! Nu se poate așa, e exclus să se poată face așa ceva”. Primarul crede că trebuie să se revină asupra deciziei, pentru că ursul pleacă până ajung membrii comisiei. Conform spuselor primarului, la Stoenești, cea mai mare despăgubire a fost undeva la 11.000 de lei.
Ministerul Mediului a dat ordin pentru împușcarea unor urși din mai multe județe ale țării, printre care și unul din fondul cinegetic nr. 20 Stoenești. „Nu s-a împușcat deocamdată. Încercăm să îl urmărim și să îl prindem în intravilan”, ne-a spus primarul Marin Ion.

Citește și (video) Senatoarea Diana Șoșoacă, după o întânire cu urșii pe Transfăgărășan: Și animalele au DREPTURI!

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii