Web Analytics

25 de ani de la amplasarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza în Piteşti

de | 25.01.2023 13:35 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Anul acesta s-au împlinit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859) și 25 de ani de la realizarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza în Pitești. Amplasarea bustului a fost făcută în fața Camerei de Conturi Argeș, pe str. Șonțu Gh., Mr., 2, de fostul director al acestei instituții, Ioan Scarlat, întrucât domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost întemeietorul Curții de Conturi.

Legea pentru Înființarea Curții de Conturi a fost promulgată în 1864. „Voind a da o garanție mai mult Țării despre dorința Noastră, ca întrebuințarea banilor publici să fie supusă unui control, pe cât serios, pe atât și neatârnat de orice bănuieli de înrâurire din partea agenților însărcinați cu manipulația bugetului”, sunt câteva rânduri din discursul lui Alexandru Ioan Cuza.

Statuia domnitorului este așezată într-o zonă cu însemnătate în Pitești, în apropiere fiind și statuia artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici și cea a poetului Grigore Vieru. Din 1998, Hora Unirii organizată în Pitești s-a mutat din Piața „Vasile Milea” în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.

Citește și Piteşti. Mica unire, sărbătorită la statuia domnitorului Cuza

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *