Web Analytics

O scriitoare din Câmpulung, laureată cu premii internaţionale, necunoscută

de | 7.07.2022 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

Antonela Stoica, deși născută în Câmpulung (sau Câmpulung-Mușcel, asta e denumirea corectă, dacă tot se dorește referendum, sau, de ce nu, Dlăgopole, cum era știută localitatea la 1521, că așa scria Neacșu), nu este cunoscută deloc în județul nostru. Deși a publicat mai multe cărți și a primit multe premii. Nu e în dicționare, în nimic.

A fost precoce. A citit și scris de la trei ani, iar la doar cinci ani a compus primul poem. Un copil-fenomen, uitat de localnici. La nici 9 ani, a prezentat publicului câmpulungean prima ei „piesă”, „Copacii din pădurea adormită”. Era vremea scenetelor literar-artistice de la sfârșit de an școlar.
Părea că are viitorul literar asigurat, dar Antonela Stoica, după absolvirea Colegiului Național Pedagogic „Carol I”, s-a mutat în S.U.A. O adolescentă talentată, învățătoare, dorea să cucerească America. Își dorea să scrie cât mai bine. Urmează studii superioare de limba engleză, compoziție și proză, Scriere Creativă, la Fairfield University, Conecticut, aprofundându-și studiile la Hunter Colleege, New York, HB Studio-Dramatic Arts Academy NYC și Berlitz International Institute, în Washington, DC.

Citește și Vlad Muşatescu, centenar. Un mare scriitor piteştean uitat

A „rezistat” în SUA 26 de ani, cea mai mare parte din viața ei, dar, în 2015, a ales să se stabilească în Germania. Unde decide să debuteze, în sfârșit, în 2016, în volume în limba română. Urmează noi invitații la mari festivaluri internaționale, în toată Europa, și noi premii. Abia în iunie 2018 Antonela Stoica a fost prezentă la Palatul Parlamentului din București, în cadrul Salonului Național „Mihai Eminescu”, în calitate de coautor al volumului „Poeți și prozatori contemporani în regal eminescian”.

Nici ea nu mai știe la câte festivaluri a reprezentat România în Europa și câte premii a luat. Cel mai mult ține la Diploma de „Ambasador al Limbii Române și al spiritului sacru al poporului român în lumea întreagă”, acordată de Ministerul Românilor de Pretutindeni, pentru volumul „Spirit Sacru”, în 2018.
A publicat, deocamdată, opt cărți. Revine anual la Câmpulung și Valea Mare-Pravăț… Dacă întrebi de ea la Pitești, obții un ridicat din umeri. Dar dacă întrebi în Austria, Spania, Italia, Germania, SUA, imediat afli: „A, Antonela, di România!”

Citește și O carte sponsorizată de Primăria Piteşti a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *