Web Analytics

Cum au ajuns nişte puşti din Piteşti să fie printre cei mai buni din lume la robotică

de | 22.08.2019 13:26 | Actualitate

Puștii geniali de la STEM Kids Romania – Robotics Team s-au întors la începutul acestei luni de la World Robot Olympiad 2019 Danemarca cu cel mai bun rezultat al lor de până acum: locul 8 mondial în robotică, la categoria 13-15 ani, cu echipa STEM Kids Mars: Alex Ciocîrlan, Elena Moiceanu, Andra Stan (vicecampionii noștri naţionali la World Robot Olympiad România 2019).
O competiție grea, la care au luat parte 157 de echipe din 33 de țări de pe tot mapamondul, din care peste 50 de echipe concurente la categoria lor.
„Este cea de-a treia participare la World Robot Olympiad, după Costa Rica, în 2017, și Thailanda, în 2018. Anul acesta suntem la prima participare cu două echipe și am reușit și cel mai bun rezultat de până acum”, spune, pentru Jurnalul de Argeș, Emanuel Șerban, inițiatorul STEM Kids Romania și unul dintre antrenorii acestor copii.

„Au fost printre puținele echipe din lume care au rezolvat o problemă de la zero”

Performanța puștilor piteșteni e cu atât mai meritorie cu cât clubul piteștean STEM Kids funcționează de doar patru ani și a intrat în competiție cu echipe antrenate în cluburi cu două decenii de experiență competițională.
„Experiența a fost cea mai grea de până acum. Au avut diverse probleme cu senzori, cu motoare care n-au funcționat, dar au fost suficient de motivați și concentrați ca să rezolve acele probleme și să reușească să-și facă un scor bun. Acest rezultat îi motivează pentru anul următor, ca să treacă la alt nivel, să poată, într-adevăr, să intre în competiție directă cu echipe din țări cu foarte mare tradiție: Rusia, Coreea de Sud, Malaezia, Japonia, țări cu peste 20 de ani de experiență în robotică competițională”.
Pregătirea competiţională a acestor copii s-a făcut gratuit în cadrul Kids Romania – Robotics Team. Performerii au fost însă selectați din rândul puștilor care au urmat cursurile de bază (care nu sunt gratuite, dar care între timp au fost întrerupte tocmai pentru canalizarea întregului efort către performanță). Proiectul a fost iniţiat de Emanuel Şerban, care şi-a propus să facă performanţă în robotică educaţională cu elevi din ciclurile primar şi gimnazial, învăţându-i să aplice în practică cunoştinţele teoretice acumulate în domeniile ştiinţelor exacte, construind şi programând roboţi pentru a concura cu ei la competiţii de profil. De altfel, STEM reprezintă un acronim în limba engleză pentru ştiinţele exacte: Science, Technology, Engineering and Mathematics – Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică. Robotica educaţională este o ştiinţă multidisciplinară, scopul ei fiind de a aplica în mod practic cunoştinţele teoretice acumulate în domeniile ştiinţelor exacte.

„Piteștiul a demonstrat că este un centru de robotică foarte bun”

Pentru dezvoltarea lotului de Excelență în Robotică Educațională pentru sezonul competițional 2020, începând cu noul an școlar, cursurile vor fi reluate. Pentru început, doar pentru elevii din clasa a IV-a cu înclinație clară către matematică.
„Scopul nostru este să creștem plaja de selecție, pentru că este nevoie de acest lucru și, dacă găsim copii suficient de buni, să completăm echipele. În același timp, ne dorim, pentru că Piteștiul a demonstrat acum că este un centru de robotică foarte bun, să reușim anul viitor să mai participăm cu alte echipe care deja au performanțe foarte mari și să creștem interesul copiilor și să reușim să-i dezvoltăm într-un domeniu în care într-adevăr se vede performanța dincolo de școală. Copiii au văzut deja ce înseamnă marile echipe. Deși echipele care fac performanțe foarte mari au finanțări foarte mari din partea statului pe care-l reprezintă – de-asta și reușesc – noi, chiar dacă nu avem nicio susținere din punctul ăsta de vedere, ci doar una exclusiv privată, am reușit să ajungem acolo unde alții nu au reușit. Asta ne motivează și pe noi să luptăm ca Piteștiul să rămână în continuare unul din orașele cu foarte mari rezultate”, mai spune Emanuel Șerban.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii