Web Analytics

Nume sonore din sănătatea argeşeană au firme de familie cu profil de îngrijiri la domiciliu

de | 21.09.2017 12:51 | Dezvăluiri

11 tatiana predut# Pe urmele scandalului naţional în care a fost nominalizată şi CAS Argeş # Peste 11 miliarde lei vechi pentru
îngrijiri la domiciliu a decontat CAS Argeș în ultimii trei ani # Printre furnizorii de servicii medicale se numără firma soției medicului Gheorghe Frătoaica de la UPU, firma soțului Ionelei Dăneț – managerul Spitalului Curtea de Argeș și o asociație patronată de fosta asistentă șefă de la secția ATI a Spitalului Județean – Tatiana Preduț

Unda de şoc a scandalului decontării serviciilor fictive de îngrijire medicală la domiciliu, soldat cu arestarea preventivă a președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, alături de alte 13 persoane, lovește şi judeţul nostru. Recent, preşedintele Asociaţiei pentru Protecția Pacienţilor din România, Vasile Barbu, afirma că dosare fictive de îngrijire la domiciliu ar exista şi la Casa de Asigurări de Sănătate Argeş. Noi ne-am interesat care au fost furnizorii de astfel de servicii medicale cărora CAS Argeș le-a încredințat contracte în ultimii trei ani. Așa am descoperit că printre furnizorii cu care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate s-a aflat în relații contractuale în ultimii ani se numără firme controlate de nume cunoscute din sistemul sanitar argeșean.

Trei miliarde lei vechi pentru îngrijiri la domiciliu în prima jumătate a acestui an

În ultimii trei ani, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat pentru serviciile de îngrijire medicală la domiciliu circa 1.109.346 lei. Numai în primele șapte luni ale acestui an, CAS Argeș a decontat furnizorilor aproape trei miliarde lei vechi (280.276 lei), iar anul trecut, peste 4,3 miliarde lei vechi, respectiv 433.710 lei. În 2015, decontările către furnizorii de servicii medicale de îngrijire la domiciliu au însumat aproape 4 miliarde lei vechi (395.360 lei).
În ultimii trei ani, printre furnizorii care au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Argeș se numără mai multe societăţi care au conexiuni în sistemul sanitar sau administrația argeşeană. Practic, cam aceleași societăți au asigurat în ultimii ani serviciile de îngrijire la domiciliu pentru bolnavii din județul nostru. În 2017, șapte firme din Argeş au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru îngrijirea bolnavilor la domiciliu. Acestea sunt SC Ambra Grisea SRL, SC Karma Help Promed SRL, Asociaţia pentru Sănătate Domneşti, Asociaţia „Sprijin pentru Tine”, SC Hanna Medical Care SRL, SC Ali Ginmed Andre SRL și SC Riana Training Support SRL. În 2016, pe lista furnizorilor se regăsesc aceleași societăți și asociații, cu excepția SC Riana Training Support SRL. În schimb, lista celor opt furnizori e completată de SC Danetti Med-San și Asociația Femeilor Piteștene Ana. În 2015, printre furnizori se mai află și SC Beby Med-San SRL și SC Petrans Heavy AG SRL.

Firma soției medicului Frătoaica de la UPU, aproape jumătate de miliard din decontări în 2017

10 SotiiFratoaicaIntrodusă în acest an pe lista furnizorilor de servicii medicale de îngrijire la domiciliu din Argeș, SC Riana Training Support SRL a totalizat din decontări de la CAS Argeș, numai în primele șapte luni ale acestui an, suma de 470 de milioane lei vechi (47.111,25). Această firmă este administrată de Mihaela Diana Frătoaica, soţia medicului Gheorghe Frătoaica de la Spitalul Judeţean Argeş.

Firma unui consilier local de la Curtea de Argeș – 41.955 lei, anul trecut

11 ana maria roventa01SC Hanna Medical Care SRL, firmă ce o are ca reprezentant legal pe Ana Maria Rovenţa – consilier local PSD la Curtea de Argeş și cadru medical la spitalul municipal din aceeași localitate – a obţinut în primele şapte luni ale acestui an din decontări pentru servicii de îngrijire la domiciliu circa 25.265 lei. Interesant este că anul trecut societatea figura pe lista furnizorilor de servicii medicale respinși la contractare. Motivul invocat de CAS Argeș era lipsa unui medic. Totuși, pe numele societății respective figurează decontări de peste 400 de milioane lei vechi (41.955 lei) în 2016 și de 27.445 lei în 2015.

Societatea soțului Ionelei Dăneț, managerul Spitalului Curtea de Argeș – 58.795 lei în 2015

11 ionela danetAnul trecut, printre furnizorii CAS se afla și societatea Danetti Med San SRL, al cărei reprezentant legal este medicul chirurg Ion Dăneț, nimeni altul decât soțul directoarei Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Ionela Dăneț. Anul trecut, societatea a avut decontări doar în luna ianuarie, respectiv 1.485 lei. În 2015, SC Danetti Med San SRL a cumulat din serviciile decontate de CAS peste o jumătate de miliard lei vechi, respectiv 58.795 lei. În anul 2014, în doar șase luni, a încasat 36.000 lei din contractele cu Casa de Asigurări.

Tatiana Preduț, fost asistent-șef la Spitalul Județean, printre furnizorii din 2014

În 2014, printre furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu se găsea şi Asociaţia Nursing Group Piteşti 2003, al cărei reprezentant legal este Tatiana Preduţ, fosta asistentă-șefă de la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean Argeș, actualmente consilier local la Pitești. Pe lista decontărilor din iunie 2014 găsim această asociație cap de afiș. ONG-ul cu pricina a primit contracte de servicii de îngrijire la domiciliu pentru trei luni, respectiv iunie, iulie și octombrie 2014, încasând 2.465 lei din decontările CAS.

Furnizorii Casei Județene Argeș, controlați din trei în trei ani

Președintele CAS Argeș, Daniel Mușat, susține că în cadrul controalelor efectuate la furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu nu s-a găsit nimic în neregulă în ultimii ani. Din cei nouă furnizori care au încheiat contracte cu CAS Argeș, doar șapte au solicitat decontarea serviciilor în 2017. Doi dintre furnizori nu au cerut decontări deoarece nu au avut solicitanți. „Noi dăm o decizie și în același timp o listă a furnizorilor, iar familia se adresează unui furnizor în funcție de apropierea de acesta sau orice alt criteriu”, explică Daniel Mușat. Potrivit acestuia, verificări la furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu au loc, de regulă, din trei în trei ani. „În fiecare an există un plan de control care este stabilit împreună cu Casa Națională respectând și principiul de a controla cel mai târziu odată la trei ani fiecare furnizor de servicii medicale din cei peste 870 de furnizori. Cam la trei ani îi verificăm, adică avem un plan de făcut, nu este după ureche. Spre disperarea multora, activitatea din casele de asigurări de sănătate este extrem de strictă. Există proceduri, noi nu prea facem hei-rupuri, lucrăm constant. Aaa, că într-un accident, într-o casă foarte mare, la București, și până la urmă nu e nimic dovedit, s-a bănuit existența unor fraude, până la urmă se poate fura absolut oriunde. Asta este! Doar au și organele statului datoria de a face cercetări”, afirmă șeful CAS Argeș.

Caz de incompatibilitate, în 2015

Cât despre faptul că nume grele din sistemul sanitar au firme de familie în domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu, Daniel Mușat spune că „atâta vreme cât îndeplinesc condițiile tehnice de a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu are nicio relevanță cine este rudă cu cine”.
Despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii pentru a intra în contract cu sistemul de asigurări de sănătate ne-a vorbit directorul de Contractare din cadrul CAS Argeș, Ionuț Gheorghe. „Legislația specifică spune ca furnizorul să fie autorizat, evaluat, să facă dovada plății la zi la fond, să aibă personal de specialitate, să aibă asigurări de malpraxis. Pentru partea de incompatibilități, nu avem nicio situație în care medicul prescriptor, medicul care emite recomandarea, să fie în relații de rudenie cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale la domiciliu. Noi facem permanent controale”, susține directorul de Contractare al CAS Argeș.
Și totuși, în anii anteriori au fost depistate mai multe nereguli la furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu. În 2008, la o firmă din Pitești care presta astfel de servicii medicale au fost descoperite raportări fictive. Potrivit președintelui Daniel Mușat, furnizorului respectiv i s-a reziliat contractul iar de atunci nu a mai intrat în contract cu CAS Argeș. „A mai fost o problemă în 2015, cu o incompatibilitate. Un medic care avea și o firmă de îngrijiri la domiciliu făcea recomandările către acea firmă. Dar asta nu este fraudă, este o incompatibilitate care a fost rezolvată. Serviciile medicale în sine au fost efectuate. Pacienții erau reali și îndreptățiți să primească serviciile medicale. Sumele au fost recuperate în integralitate în baza contractului. Furnizorul respectiv, care acoperă zona de sud a județului, foarte deficitară din punct de vedere al serviciilor medicale, își face treaba în continuare, în condițiile legale. A fost verificat chiar înainte de declanșarea agitației și este în regulă”, mai spune Daniel Mușat.

Vasile Barbu, preşedintele ANPP: „Un medic nu are voie să aibă firmă de îngrijiri medicale la domiciliu pentru că apare conflictul de interese”

11 VBarbuAm luat legătura și cu președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), Vasile Barbu, care recent afirma că la CAS Argeș ar exista dosare fictive de îngrijiri la domiciliu. „Au existat dosare fictive în trecut, însă din 2015, de când s-a activat cardul de sănătate, nu mai există așa ceva. La Argeș avem în schimb alte probleme, este vorba de concentrarea furnizorilor de îngrijiri la domiciliu doar în jurul localităților de unde sunt aceștia și marea majoritate sunt în Pitești. M-a șocat și faptul că se dau foarte puțini bani. Decontările lunare sunt foarte mici, de la 30.000 lei până la maxim 55.000 lei, ceea ce este foarte puțin față de nevoile reale. Sunt șapte firme, două dintre ele au ceva mai mulți pacienți – 8, 10 sau 12 și încasări de 8.000 – 10.000 lei, iar restul 2-3 pacienți și încasează sume derizorii. Stau și mă gândesc din ce trăiește o astfel de firmă care trebuie să plătească salariați, să aibă dotare și este evaluată și validată de CAS ca furnizor de servicii medicale la domiciliu. Sunt încasări lunare și de 1.700 lei pe lună la unii. Ce să plătești din 1700 lei?! Nu ai cum să întreții! Din verificările noastre acele firme nu mai au alte contracte cu CAS. La volumul ăsta de activitate, de 10 pacienți, cred că au decât un singur angajat. N-ai nevoie decât de o asistentă part-time. Mi-a spus una dintre colege și că cei de la CAS Argeș au șters anumite informații de pe site legate de contractele cu furnizorii. Dacă o firmă are doi salariați și doi pacienți pe lună, deja ceva e putred pentru că nu poate să-și susțină nici salarii, nici cheltuieli cu materialele sanitare”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, președintele ANPP.
Întrebat dacă respectă legislația în vigoare aceste contracte încheiate de Casa de Asigurări de Sănătate cu firmele de îngrijiri medicale deținute de medici sau de către rude ale cadrelor medicale, Vasile Barbu a explicat: „Există o prevedere în contractul-cadru prin care e interzis ca o companie, o entitate care este în contract cu CAS să aibă o relație contractuală cu un alt contractor CAS. Medicul, de fapt, este interzis să aibă un contract cu o firmă de îngrijiri sau un laborator pentru că s-ar putea să facă tot felul de aranjamente pentru firma aia. La fel și aici, medicul din spital este în contract cu CAS, pentru că dacă nu ar fi nu ar putea să facă servicii medicale decontate de Casa de Asigurări. În mod normal, un medic nu are voie să aibă firmă de îngrijiri medicale la domiciliu pentru că apare conflictul de interese”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii