Web Analytics

Noutate în învățământ! Klaus Iohannis alături de miniștrii Ligia Deca și Marcel Boloș, în vizită de lucru la Școala Internațională de Energie Regenerabilă Constanța

de | 14.04.2023 19:07 | Actualitate, Cultură, Economie, Home, Politica si Administratie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a participat ieri, alături de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației, doamna Ligia Deca, la vizita de lucru la RESS – Renewable Energy School of Skills (Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă), de la Constanța.

Citește și:

În cadrul RESS sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană şi energia solară fotovoltaică. În cei 14 ani de activitate, școala de la Constanța a pregătit peste 10.000 persoane.

„Pregătirea de specialiști în domeniul energiei verzi și în cel al noilor tehnologii este extrem de importantă pentru angajatori, pentru dezvoltarea economică a României, dar în primul rând pentru oameni. Fonduri europene au sprijinit dezvoltarea românilor și continuăm această abordare strategică și în exercițiul financiar multianual 2021-2027. Concret, prin Programul Educație și Ocupare investim 4,34 miliarde de euro în educație, formare și calificare, sprijinirea tinerilor, persoanelor inactive, șomerilor de lungă durată și categoriilor vulnerabile pe piața muncii. Acest Program va asigura sprijin pentru aproximativ un milion de români pentru a deveni activi pe piața muncii, fiind pregătiți și în meseriile căutate pe piața muncii precum cele din domeniul energiei regenerabile, dar și pentru alte domenii în care avansul tehnologic va duce la nevoia de specialiști”, a punctat ministrul Marcel Boloș.

Investiții în dezvoltarea angajaților

În perioada de programare 2014-2020, Programul Operațional Capital Uman cu o alocare de 4,59 miliarde euro a asigurat finanțări în domeniu.

Un exemplu de proiect finanțat în cadrul acestui program este RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie, implementat de WIND POWER ENERGY SRL. Cu o valoare totală de 4,71 milioane lei, proiectul este în curs de implementare până la sfârșitul lunii septembrie 2023. Până în luna februarie 2023 au rezultatele înregistrate au fost:

  • 571 persoane certificate urmare a sprijinului acordat;
  • 119 persoane care își găsesc un loc de muncă urmare a sprijinului primit;
  • 576 angajați care beneficiază de sprijin pentru participarea la formare/ validare de competențe.

4,34 miliarde euro pentru Educație și Ocupare

În exercițiul financiar 2021-2027, Programul Educație și Ocupare (PEO) dispune de o alocare în valoare de 4,34 miliarde euro și va continua finanțarea acțiunilor asumate de către România în domeniul resurselor umane. Programul stabilește prioritățile de investiții finanțate din Fondul Social European+, pentru implementarea Strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă 2021-2027 și a Strategiei România Educată. Obiectivul major în domeniul ocupării este ca piața muncii din România să devină sustenabilă, rezilientă, pro-activă și bazată pe inovare socială, urmărind valorificarea potențialului uman, în condiții de echitate, prin creșterea relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, în contextul utilizării și dezvoltării competențelor digitale și antreprenoriale și promovării unui mediu stimulativ pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

În acest an în cadrul PEO vor fi lansate 18 apeluri, din care 11 în domeniul educație și 7 în domeniul capital uman. Primele 8 apeluri de proiecte vor fi lansate în al doilea trimestru al acestui an, alte 6 fiind programate pentru perioada iunie – septembrie 2023, iar în ultimul trimestru al anului 2023 vor fi deschise 4 apeluri.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *