Web Analytics

Noua lege a energiei electrice. Pentru un preț plafonat, chiriașii trebuie să înregistreze contractele pe numele lor

de | 25.11.2022 06:37 | Actualitate, Home

Clienţii care  se încadrează la cel mai mic tarif  îşi vor păstra acest privilegiu doar dacă depun la furnizori declaraţii pe propria răspundere despre situația lor. Şi cei care au două sau mai multe case trebuie să precizeze tot prin declaraţii pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. Iar chiriaşii pot evita să plătească preţul maximal doar dacă înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei.

Citește și: Contabila Primăriei Corbi, arestată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals 

Principala modificare pe care o aduce ordonanţa privind energia este că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, iar acesta va trebui trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

Până la finalul anului, clienţii casnici care se încadrează în categoriile vulnerabile, adică au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte, trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar, nu vor beneficia de preţul de 0,68 de lei pe kilowatt, pentru tot consumul. Furnizorii spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii.

Citește și: Spitalul Judeţean lămureşte cazul unui pacient băut, după un comunicat incomplet al Poliţiei Locale Piteşti

Legea nouă vine cu modificări şi pentru cei care deţin mai multe case ori apartamente. Tot pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, aceştia trebuie să opteze pentru care dintre ele vor să beneficieze de preţul cu praguri de consum. Doar pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi. Pentru restul locuinţelor ar trebui să plătească preţul maximal de 1,3 lei. Situaţia nu este însă clar reglementată, iar furnizorii spun că le va fi imposibil să verifice, de exemplu, situaţia a doi soţi care are fiecare câte un contract şi, în plus, au furnizori diferiţi.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *